Υποχρεωτική σεξουαλική εκπαίδευση … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνοιξε για την ένταξη της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία ως υποχρεωτικό μάθημα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους δασκάλους, στο πλαίσιο της αποκάλυψης περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, οι οποίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Επιπλέον, επειδή τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έσπασαν τη σιωπή τους.

Τα περιστατικά σεξουαλικής βίας αυξάνονται κάθε χρόνο, καθώς τα θύματα βρίσκουν πλέον περισσότερη υποστήριξη και θάρρος για να σπάσουν την ομέρα, έτσι ώστε οι δράστες να μπορούν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των καταδίκων εκεί. φυλακή, η οποία είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια (περισσότεροι από εβδομήντα καταδικάστηκαν για σεξουαλικά εγκλήματα).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2020, 318 παραπομπές στο «Ορφανοτροφείο» έγιναν από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας և αστυνομία. Το 2019, η αστυνομία κατέγραψε 161 καταγγελίες για παιδική πορνογραφία μέσω του Διαδικτύου, ενώ το 2020 ο αριθμός των καταγγελιών έφτασε τα 190. Όσον αφορά τις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, καταγράφηκαν 211 καταγγελίες το 2019, ενώ το 2020 μειώθηκε ελαφρά, μετά από 197 καταγγελίες. Η φυλάκιση λόγω της επιδημίας λέγεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση.

Στις δηλώσεις του ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Η βουλευτής του DISY Annita Dimitru τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθεί το πρόγραμμα στα σχολεία, από το δημοτικό έως το γυμνάσιο, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της σεξουαλικής παρενόχλησης, της βίας και να προστατευτούν.

Όπως εξήγησε, ένα πρόγραμμα σεξουαλικής εκπαίδευσης ξεκίνησε στα σχολεία πριν από μερικά χρόνια, ενώ υπάρχει επίσης ένα ειδικό εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς.

“Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η σεξουαλική εκπαίδευση είναι η πρώτη και κύρια δραστηριότητα για τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τα προστατεύσουν από τη συμπεριφορά των άλλων. Στο δημοτικό είναι ήδη υποχρεωτικό, στο γυμνάσιο γίνεται ως μέρος του υποχρεωτικού μαθήματος, αλλά όχι στο γυμνάσιο. Θέλουμε να γίνει πλήρως αποδεκτή σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, σε όλους τους εκπαιδευτικούς. ”

Μέχρι σήμερα, οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης σε αυτό το θέμα. Ο στόχος τώρα είναι να λάβουν όλοι οι εκπαιδευτικοί την απαραίτητη εκπαίδευση, όχι μόνο εκείνοι που διδάσκουν αυτό το μάθημα. Όπως το έθεσε η κα Δημητρίου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “Οι καθηγητές ενδέχεται να υποχρεωθούν να ανταποκριθούν στο διάλειμμα κατά τη διάρκεια μιας άλλης διαδικασίας και να αναγνωρίσουν ίχνη κακοποίησης.” Για να δώσει ο δάσκαλος τις σωστές απαντήσεις ή να έχει τη σωστή προσέγγιση, πρέπει να ακολουθήσει αυτό το μάθημα. “

Τα παιδιά αναζητούν συχνά απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις στο Διαδίκτυο, σε ιστότοπους με ύποπτο περιεχόμενο αμφίβολης ποιότητας και ταυτόχρονα ζητούν σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία.

«Όταν συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου των νέων, το κοινοβούλιο των παιδιών, πάντα τόνισαν την ανάγκη εισαγωγής υποχρεωτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, έχουμε λάβει πολύ θετικά σχόλια από μαθητές που έχουν παρακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι, πόσο χαρούμενοι είναι και πώς θα ήθελαν να το επαναλάβουν », δήλωσε η κα Δημητρίου.

Η γονική εκπαίδευση είναι δυνατή

“Εκτός από τους δασκάλους και τα παιδιά, είναι εξίσου δυνατό για τους γονείς να συμμετέχουν σε προγράμματα, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καταστάσεις και να καθοδηγούν τα παιδιά τους, καθώς η νομική υποχρέωση μπορεί να ανήκει στο κράτος, αλλά η ηθική υποχρέωση ανήκει σε όλους, ειδικά στους γονείς,” είπε η βουλευτής Ανίτα Δημητρίου.

“Δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολύ λίγοι γονείς ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Πιστεύουμε ότι οι γονείς πρέπει επίσης να μορφωθούν ώστε να γνωρίζουν οι ίδιοι πώς να αντιμετωπίζουν σωστά τα παιδιά τους και να τους καθοδηγούν από την προστασία τους ».

Σύμφωνα με την κα Δημητρίου, οι μαθητές δεν θα μπορούν να αποκλειστούν από την τάξη σεξουαλικής εκπαίδευσης, ακόμη και αν το ζητήσουν οι γονείς, γιατί η αναγνώριση και η προστασία του παιδιού είναι αναφαίρετο δικαίωμα. «Ο στόχος είναι να αποκτήσουν τις σωστές δεξιότητες, να γνωρίζουν τους περιορισμούς που πρέπει να βάλουν στους άλλους behavior στη συμπεριφορά τους απέναντί ​​τους, να μάθουν τους κινδύνους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα, να εμβαθύνουμε τις δράσεις, να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων δομών, να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα πλαίσια. “

Μέσω μιας εθνικής στρατηγικής για αυτό το ζήτημα, ο στόχος είναι τα θύματα να αισθάνονται ότι υπάρχει υποστήριξη ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους. Η κα Δημητρίου λέει ότι είναι δύσκολο, ειδικά όταν πρόκειται για σχέσεις παιδιών. Αυταρχικά, είτε είναι δάσκαλος με μαθητή είτε προπονητής με μαθητή.

“Αυτά τα περιστατικά πρέπει να αποκαλυφθούν εγκαίρως, η σιωπή τους πρέπει να σπάσει. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να γνωρίζουν πότε η συμπεριφορά είναι κατακριτέα և πρέπει να την αναφέρουν. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το καταλάβετε παρά μέσω της σεξουαλικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο βήμα για την προστασία των παιδιών. Όλοι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια ερωτήματα που μας σοκάρουν. Όμως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τέτοια περιστατικά στις αρμόδιες αρχές αμέσως εάν συμβούν. Μόνο οι ειδικοί μπορούν να λύσουν ένα τέτοιο περιστατικό. Είναι νομική μας υποχρέωση, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανηλίκους, να τους αναφέρουμε αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την κοινωνία μας, τα παιδιά μας και τους γύρω μας από τέτοια συμπεριφορά ».

Source