Υπο: Γεωργία. Ο στόχος είναι να μετακινήσετε την άσφαλτο από το Ντάλι πριν από τον Σεπτέμβριο

Η πρόθεση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μετακινήσει τα φυτά ασφάλτου στην περιοχή του Idali έως τις αρχές του νέου ακαδημαϊκού έτους τον επόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας της Φύσης Κώστας Κάντιθ, ο οποίος ενημέρωσε τη Συνεργασία για Τετάρτη.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android Տ ΕΔΩ για iOS

Σημείωσε ότι δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να μεταφέρει το πρόβλημα μιας τοπικής κοινότητας σε μια άλλη, διότι λαμβάνονται προσεκτικά μέτρα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, είπε ότι η δημιουργία της ομάδας παρακολούθησης του σχεδίου, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς, θα περάσει από το Συμβούλιο Υπουργών, θα είναι μια ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού, θα δημιουργηθεί με την εισαγωγή ακαδημαϊκών, έτσι παρεμβάσεις και επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση ανησυχίας. Η ομάδα παρακολούθησης θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς, έναν εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ και έναν επιστήμονα, ο οποίος θα δείξει σε κάθε κοινότητα πού θα μετεγκατασταθούν οι νέες μονάδες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, όπως είπε ο Υπουργός, την εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμού σε ειδικούς χώρους.

Ο Υπουργός πληροφόρησε την Επιτροπή ότι οι διαδικασίες επανεξέτασης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως μια δημόσια διαβούλευση με τις κοινότητες στις οποίες μετεγκαθίστανται τα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των Misero, Calavasos και Kos, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε ήδη αρνητική γνώμη εμπειρογνωμόνων για το παρεκκλήσι. Διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει ότι όλες οι μελέτες θα αξιολογηθούν πλήρως σε όλες τις διαστάσεις τους, ώστε η πανεπιστημιακή ομάδα να μπορεί να βοηθήσει.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα ενισχυθεί από επιθεωρητές, ενώ θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή του Τμήματος Περιβάλλοντος για την ενίσχυση του χώρου εποπτείας.

Είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εκμισθωθούν τα κομμάτια στις ενδιαφερόμενες εταιρείες έως ότου δοθεί θετικό συμπέρασμα από το Υπουργείο Προστασίας της Φύσης. Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με όλα τα επιστημονικά έγγραφα εάν υπάρχει πρόβλημα στις γειτονικές κοινότητες, ενώ σημείωσε ότι ο πλησιέστερος οικισμός στις περιοχές μελέτης είναι 2,5 χλμ., Ενώ λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες και τα υψόμετρα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός είπε ότι με το ίδιο σθένος που καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση του Νταλί, εργάζονται για την αποκατάσταση περιοχών όπως το Misero από άλλες ανησυχίες όπως το ζωικό κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του 2022, προκειμένου να λειτουργήσει ένα σύγχρονο πάρκο προς όφελος των κοινοτήτων της βιοποικιλότητας της περιοχής. Είπε ότι μια στρατηγική μελέτη για τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα θα υποβληθεί στην Επιτροπή τον Μάιο.

Όσον αφορά τη λειτουργία του λατομείου στην ευρύτερη περιοχή του Ανδρολίκου, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται στη δασική περιοχή ή στο δίκτυο Natura 2000, “οποιαδήποτε δραστηριότητα λατομείου εκτός αυτών των περιοχών θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και εθνική νομοθεσία. “

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για τη συζήτηση του λιμενικού έργου Amatus σχετικά με την απομάκρυνση υδρόβιων φυτών από το λιβάδι Ποσειδωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο στοχεύει να ξεχωρίσει ένα μοναδικό αρχαίο λιμάνι στον κόσμο, το οποίο είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σημείωσε ότι όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή στοχεύουν στον καθαρισμό και την κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου του λιμανιού Amatus, δηλαδή, τα φυτά δεν θα ξεριζωθούν, αλλά θα αφαιρεθούν από τα ερείπια αρχαίων μνημείων. Σημείωσε ότι ολόκληρος ο προγραμματισμός πραγματοποιήθηκε από κοινού με τα αρμόδια τμήματα, ολόκληρη η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή, η οποία επιβλέπει τα προβλήματα της φύσης στην Κύπρο.

Στα σχόλιά του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Ορτζ Λουκαΐδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, επιβεβαίωσε τη θέση του σχετικά με την ανάγκη μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων ασφάλτου απευθείας από τον Κωνσταντίνο և Ελένη στο Δάλι για να τερματιστεί η ταλαιπωρία. բնակ Οι διαδικασίες εκτελούνται σωστά, έτσι ώστε το θύμα να μην μεταφέρεται σε άλλους πολίτες σε άλλες περιοχές. Είπε ότι θα ακολουθήσουν προσεκτικά τις ακόλουθες διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν παρεμβάσεις που θέτουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπου, πρόεδρος του Κινήματος Περιβάλλοντος – Κίνημα Συνεργασίας Πολιτών, είπε ότι “ανησυχούσαν πολύ” για το τι θα συνέβαινε στον Ακάμα, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με πολλά έργα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο που ανησυχούν Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι ασφάλτου, αναψυκτικά, κόμβοι. Πρόσθεσε ότι υπήρχε ανησυχία ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού θα μπορούσε να επιτρέψει την κατασκευή του Ακάμα με μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε ότι τα τοπικά προγράμματα δεν δημοσιεύονται, είπε ότι απαιτούν να τα δημοσιεύσουν προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. Μίλησε για την ανάγκη νομοθεσίας που επιτρέπει στους περιβαλλοντικούς ερευνητές να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που έχουν μελετήσει. Πρόσθεσε ότι εξακολουθούμε να αφήνουμε στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία να επιλέξει τον σχεδιαστή, να αποφασίσει μαζί το περιεχόμενο της μελέτης και στη συνέχεια να μελετήσει από το αρμόδιο τμήμα.

Πηγή: KYPE

Source