Υπο: Δικαιοσύνη της δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι επείγουσα ανάγκη

Η δικαστική μεταρρύθμιση είναι επείγουσα ανάγκη, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. “Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους – τον ρόλο της κυβέρνησης που εκπροσωπούν”

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

“Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο”, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Emily Gi Olitis, προσθέτοντας ότι όλοι συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση είναι πλέον μια ανυπέρβλητη ανάγκη για τη χώρα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κα Ol Olit είπε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τον ρόλο της δύναμης που εκπροσωπούν, προκειμένου να εγκριθούν οι λογαριασμοί και να κλείσει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.

Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, δεν θα μπορούσαν να είναι ατελείωτες, αναρωτήθηκε τι θα άλλαζε τον Ιούνιο μέσω του νέου κοινοβουλίου για την έγκριση των λογαριασμών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα ως επιφυλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο νέο κοινοβούλιο. Όλα θα είναι πιο δύσκολο με το νέο κοινοβούλιο, καθώς θα έχει νέο προσωπικό, και η ομάδα εργασίας μπορεί να ασχοληθεί με νέα μέλη.

Η κα Olit υπενθύμισε ότι διεξήχθησαν διαβουλεύσεις για τους προκατόχους της εδώ και χρόνια, αλλά ότι, η οποία είχε συγκροτήσει ομάδα εργασίας, ζητήθηκε η γνώμη της για τρεις μήνες για τρία νομοσχέδια μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από όλους, έχει βρεθεί μεγάλης κλίμακας σύγκλιση και υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων. Είπε ότι, εάν εγκριθούν οι λογαριασμοί τώρα, η χρήσιμη θερινή ώρα θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των κενών θέσεων δικαστών, 16 νέων προσφευγόντων, δικαστών, οι οποίοι θα διοριστούν σε ανώτατο επίπεδο, ώστε τα δικαστήρια να λειτουργήσουν την 1η Σεπτεμβρίου. ,

Όσον αφορά τις επιφυλάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είχε πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, կան υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη δομή των δικαστηρίων, προσθέτοντας ότι όλοι συμφώνησαν ότι η δομή των δικαστηρίων στο εκτελεστικό δικαστικό σύστημα μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού στον κόσμο. Αναφέρθηκε στην Αγγλία ως παράδειγμα, όταν υπήρξαν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο δικαστήριο το 1873, και ακόμη και τότε υπήρξε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων. Ωστόσο, πρόσθεσε, όλοι συμφώνησαν ότι το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών ανήκει στην εκτελεστική εξουσία.

Αναφέροντας ένα παράδειγμα του πώς θα αλλάξει η καθημερινή ζωή των πολιτών με τη μεταρρύθμιση, η κα Ol Olit είπε ότι σήμερα χρειάζονται 6-7 χρόνια σε επίπεδο περιφερειακού δικαστηρίου και 6-7 χρόνια σε επίπεδο Ανώτατου Δικαστηρίου για την υπόθεση ακούστηκε. , δηλαδή, συνολικά περίπου 14 χρόνια για την ολοκλήρωση της υπόθεσης στα δικαστήρια μας. Με τη νέα δομή και τη μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, το έργο θα ολοκληρωθεί, αντί για 14 χρόνια, σε περίπου δύο χρόνια.

Πρόσθεσε ότι είχε γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με το Ανώτατο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί ποιες υποθέσεις γίνονται δεκτές, αν το Ανώτατο Δικαστήριο ή το Εφετείο θα τις ακούσουν. Σημείωσε ότι οι υποθέσεις αστικής δικαιοδοσίας που έχουν καταχωριστεί πριν από το τέλος του 2016 θα συνεχίσουν να εκδικάζονται στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση, ενώ οι υποθέσεις που έχουν καταγραφεί από την 1/1/2017 θα μεταφερθούν στο νέο Εφετείο με 16 νέους Προσφεύγοντες. Οι υποθέσεις θα ολοκληρωθούν σε ενάμισι έως δύο χρόνια. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνεί επίσης με αυτή τη διαίρεση, είπε. Σημείωσε ότι ο κατάλογος που ζήτησε χθες το κοινοβούλιο – ο αριθμός των υποθέσεων που ζήτησε χθες το κοινοβούλιο – έχει ήδη ετοιμαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και υποβλήθηκε χθες.

Source