Υπο: Εκπαίδευση. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν συμμετέχουν τα παιδιά τους σε διαδικτυακά παιχνίδια;

Χρήσιμες συμβουλές για τη συμμετοχή γονέων στο Διαδίκτυο / Ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά και νέους – Δήλωση του Υπουργείου Παιδείας

Το Κυπριακό Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συντονισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεότητας (ΠΙ), σημειώνει ότι τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εξαιρετικά δημοφιλή στα παιδιά και τους νέους ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής. Times Στη σύγχρονη εποχή είναι δύσκολο να αναγνωριστούν παιδιά και έφηβοι που δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, κινητές συσκευές ή ειδικές κονσόλες.

Παίζοντας διαδικτυακά / βιντεοπαιχνίδια σας βοηθά να αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες με έναν πολύ ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Οι τεχνολογικά προηγμένες κονσόλες և τα βιντεοπαιχνίδια σας επιτρέπουν αρχικά να διασκεδάσετε և να μάθετε για την τεχνολογία, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλετε στην ανάπτυξη γνωστικών զարգացման άλλων δεξιοτήτων.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η αντιμετώπισή τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με το περιεχόμενο, τον χρόνο αντιμετώπισής τους και την ικανότητα αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους. Περισσότερες λεπτομέρειες:

  • Ακατάλληλο περιεχόμενο. Ορισμένα παιχνίδια μπορεί να μην είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας, καθώς ενδέχεται να περιέχουν βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο ή σκηνές που έχουν σχεδιαστεί για να εκφοβίζουν ή να φοβίζουν. Ο αντίκτυπος της βίας աճ ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της επιθετικής և βίαιης συμπεριφοράς, της χυδαίας և χρήσης ακατάλληλου λεξιλογίου reduce μειώνει σημαντικά τη θετική κοινωνική συμπεριφορά (π.χ. ενσυναίσθηση, αποδοχή).
  • Μεγάλες ώρες εργασίας (εξάρτηση). Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένα κύμα δυνητικού εθισμού. Η επαφή μαζί τους για πολλές ώρες μπορεί να βλάψει τη σχολική εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες, να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες και να έχει πραγματική, ουσιαστική επικοινωνία με τους συνομηλίκους ή ακόμη και την οικογένεια.
  • Επικοινωνία με ξένους (πειρασμός). Οι εικονικές διαδικτυακές κοινότητες τυχερών παιχνιδιών που περιλαμβάνουν παιδιά εφήβων ενθαρρύνουν την πιθανή σύνδεση με κάποιον που μπορεί να εκφοβίζει ή να παρενοχλεί. Εάν κάποιος συμμετέχει σε παιχνίδια για πολλούς παίκτες στο Διαδίκτυο (όπου παίζουν εναντίον άλλων ανθρώπων, πιθανώς από διαφορετικά μέρη του κόσμου), ενδέχεται να διακινδυνεύσουν να ακούσουν προσβλητική γλώσσα από άλλους παίκτες, να εκφοβίσουν ή να είναι ευάλωτοι. να γίνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Κατανάλωση: Πολλά διαδικτυακά παιχνίδια ενθαρρύνουν: τονώστε την αγορά προϊόντων με δαπανηρές παγίδες, δημιουργώντας μια υλιστική συμπεριφορά εθισμού.

Συστάσεις για γονείς-κηδεμόνες

Συμμετέχετε στην ψηφιακή ζωή του παιδιού σας – Η συμμετοχή παιδιών և νέων քերով μέσω ψηφιακού ակտիվ διαδικτύου θα πρέπει να γίνεται με την ενεργό և καθοδηγητική υποστήριξη, ανοιχτό διάλογο և συζήτηση. Κάποιος μπορεί να μιλήσει և να μάθει για την αγαπημένη του δραστηριότητα և αγαπημένα διαδικτυακά παιχνίδια. Μην διστάσετε να παίξετε τα αγαπημένα σας διαδικτυακά παιχνίδια με το παιδί σας, μαθαίνοντας τον σκοπό του παιχνιδιού, γιατί του αρέσει, τι σκέφτεται γι ‘αυτό κ.λπ.

Ελέγξτε το περιεχόμενο του διαδικτυακού παιχνιδιού – Είναι πολύ δυνατό να δοθεί στα παιδιά և νέοι η ευκαιρία να παίξουν διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, όπως πάντα, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέξουμε և να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβασή τους βασίζεται αυστηρά στην καταλληλότητα των ορίων ηλικίας. Στους συνδέσμους:

https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/materialvideo/pegi-system%20https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/material-video/ PEGI-simanseis,

https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/material-video/PEGI-simanseis%20https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/material- βίντεο / PEGI-systima-katataxis-gia-vinteopaixnidia:

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το σύστημα αξιολόγησης ηλικίας περιεχομένου παιχνιδιού PEGI (Πανευρωπαϊκές πληροφορίες παιχνιδιού), Σύστημα: PEGI: δημιουργήθηκε για την προστασία των παιδιών, αλλά και για τη σωστή λήψη αποφάσεων κατά την αγορά παιχνιδιών για γονείς.

Ορίστε προθεσμίες – Ενημερώστε ότι ο χρόνος που αφιερώνετε παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια δεν πρέπει να επηρεάζει τις κοινωνικές αθλητικές δραστηριότητες, τη σχολική ανάγνωση: ύπνο Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές σχέσεις του παιδιού σας անձն διαπροσωπικές σχέσεις επεκτείνοντας το δίκτυο φίλων և επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε υγιείς δραστηριότητες (π.χ. αθλητισμός, χορός, ζωγραφική, γυμναστική, μουσική), εμπλουτίζοντας δημιουργικά το χρόνο τους և προωθώντας τα. Περιορίστε το χρόνο που ξοδεύετε παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια այլ άλλες σχετικές δραστηριότητες.

Καταγράψτε τους πιθανούς κινδύνους – Μην διστάσετε να μιλήσετε για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε διαδικτυακά / βιντεοπαιχνίδια (για παράδειγμα, εκφοβισμός ή άλλη ενοχλητική συμπεριφορά, επαφή με αγνώστους, ακατάλληλο περιεχόμενο)

տալ Συμβουλευτείτε τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισής τους. Τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό τόσο για τους κανόνες όσο και για τους άλλους παίκτες, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ανταλλαγή των προσωπικών τους δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών) և πληροφοριών. , δεν συμφωνούν να συναντήσουν άλλους παίκτες χωρίς την άδεια των γονιών τους և παρουσία, եկ αναφέρουν προβλήματα ή δυσκολίες. Συγκεκριμένα, μην διστάσετε να μιλήσετε για εκφοβισμό ή άλλη καταχρηστική συμπεριφορά (όπως απειλές, χυδαία γλώσσα), σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση αναφορά ή πληροφορίες από εσάς ή άλλο αξιόπιστο ενήλικα.

Εάν ανησυχείτε για τη συμμετοχή του παιδιού σας σε διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια, μάθετε για τις διαθέσιμες επιλογές γονικού ελέγχου. Τα εργαλεία ελέγχου που διατίθενται στις κονσόλες PC προσθέτουν ορισμένους περιορισμούς στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, τα εργαλεία γονικού ελέγχου σάς επιτρέπουν να ορίσετε συγκεκριμένες παραμέτρους για παιχνίδια, όπως ηλικία, σκοπιμότητα του παιχνιδιού, διάρκεια του παιχνιδιού, αποκλεισμός της προσθήκης φίλων, αποκλεισμός της δυνατότητας συνομιλίας και γραφής μηνυμάτων. , διατήρηση του απορρήτου, εξαίρεση ατόμων που δεν ακολουθούν τους κανόνες της κοινότητας, αναφορά ακατάλληλης συμπεριφοράς άλλων παικτών κ.λπ.

Ωστόσο, αυτοί οι έλεγχοι δεν αντικαθιστούν τη γονική συμμετοχή · δεν είναι επιδημία ή η μόνη απάντηση στην ασφάλεια των παιδιών. Η συνεχής παρουσία και υποστήριξη σε όλες τις διαδικτυακές εμπειρίες των παιδιών σας είναι απαραίτητη.

Επιπλέον

  • Διατηρήστε μια καλή σχέση με το παιδί σας և Αναπτύξτε ουσιαστική επικοινωνία, ώστε να αισθάνεται άνετα να σας ενημερώνει σχετικά με τις διαδικτυακές του δραστηριότητες (διαδικτυακοί φίλοι, ιστότοποι που επισκέπτεται κ.λπ.) ցանկացած τυχόν διαδικτυακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για βοήθεια.
  • Εξετάστε τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού σας εξετάζοντας εάν υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί συναισθηματικά.
  • Εάν ανησυχείτε για πιθανούς κινδύνους στο Διαδίκτυο (όπως εκφοβισμός, κακόβουλο περιεχόμενο, επικίνδυνα παιχνίδια), μην διστάσετε να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας. Ρωτήστε τι πιστεύει և για να συζητήσετε εποικοδομητικά, όχι κριτικά.

Γνωρίζετε ότι όταν πρόκειται για τις προκλήσεις του διαδικτυακού παιχνιδιού και του Διαδικτύου γενικά, δεν είστε μόνοι.

Για βοήθεια μπορείτε να καλέσετε τη γραμμή βοήθειας 1480, https://www.cybersafety.cy/helpline 14 γραμμή παραπόνων 1480. և: https://www.cybersafety.cy/hotline, Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety https://www.cybersafety.cy/

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο για περισσότερες πληροφορίες https://www.internetsafety.pi.ac.cy Για εκπαιδευτικό / ενημερωτικό υλικό անալ Ανατρέξτε στον οδηγό για ασφαλή և υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου για σημαντικές πληροφορίες.

https://www.cybersafety.cy/udata/contents//files/CyberSafety/Awareness/PSP-GuideForParents-ForPrint.pdf?fbclid=IwAR2w4jzI7J5ruwjEn7IVRLAHyl-BW0U3oTNC0

Source