Υπόλοιπα της χρονιάς *

Σε χώρο 371 τετραγωνικών εκατοστών, είναι δύσκολο να προσθέσετε ένα χρόνο (υπολόγισα 26,5×14 cm!), Το οποίο καταλαμβάνει τη βάση της δεύτερης σελίδας του “F” σε αυτήν τη στήλη. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεις υπολείμματα, πολλά από τα οποία έχουν γίνει “πρώτες κυκλοφορίες”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τα πολιτικά νέα στην Κύπρο, μια ξένη δημοσιογραφική ομάδα έπρεπε να έρθει από έξω για να αποκαλύψει ένα τεράστιο σκάνδαλο πολιτογράφησης, το οποίο όλοι έχουμε συζητήσει, πολλοί έχουν κρύψει ή κρύψει, πίσω από την ανήθικη αιτιολόγηση ότι «αυτά τα χρήματα είναι δικά μας Κρατούν την οικονομία. ” Προσθέτω ανήθικο, εμφανώς θορυβώδες. Διότι όταν το κράτος αναμένει ότι η οικονομία του θα ανακάμψει από μια διαδικασία που, ακόμη και αν ακολουθηθεί, εξακολουθεί να τρυπιέται, χάνεται.

Αυτό το σκάνδαλο, το οποίο διερευνάται περαιτέρω, χάρη στους δημοσιογράφους του Al Jazeera, τους οποίους σέβομαι προσωπικά (used χρησιμοποίησα σωστά την κρυφή κάμερα – «για την εθνική ασφάλεια պաշտպանության για την προστασία της υγείας των πολιτών»), θα έλεγα ադրել επιβάλω τέτοιες δημοσιογραφικές αποκλίσεις), ευτυχώς όχι » καλύπτεται από το «πρώτο τεύχος» της χρονιάς, το οποίο δεν είναι παρά μια επιδημία κοραναϊού. Ακόμα κι αν είναι πολύ αργά, διερευνάται, «ελπίζω ότι η διαδικασία είναι ξεκάθαρη».

Τα λείψανα του σχηματίζουν ένα βρωμερό βουνό, το οποίο φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να “εξαφανιστεί” γρήγορα μετά από οποιαδήποτε δικαστική απόφαση (εάν լինի). Η νοοτροπία στην οποία βασίζεται αυτό το σκάνδαλο έχει μακρά ιστορία, βασισμένη σε μια γενικευμένη φιλοσοφία εμπλοκής με δύναμη. Μια ολόκληρη κοινωνία πίστευε ότι η ευτυχία ήταν κυρίως, αν όχι η μόνη, οικονομική δύναμη του τόπου. Αυτό θα λύσει όλα τα προβλήματά μας, ακόμη και το εθνικό.

Τα δικά μας προβλήματα, βαθιά υπαρξιακά, σίγουρα δεν επιλύονται από τα μεγάλα ποσά των τραπεζικών λογαριασμών μας, πολλοί από τους οποίους, για να «νομιμοποιηθούν», έπρεπε πρώτα να περάσουν από το πλυντήριο. Θυμάμαι απίστευτους γάμους, εξωτικά ταξίδια, ψώνια, τα οποία μέχρι τώρα σκεφτόμασταν μόνο κρουασάν և πολυτελή πάρτι, τα οποία έχουν ένα ισχυρό στοιχείο μιας πλούσιας νέας στολής.

Αυτά είναι τα απομεινάρια της γνωστής, αλαζονικής έκφρασης του δεύτερου κρατικού αξιωματούχου της περιοχής, ο πρόεδρος του τότε κοινοβουλίου Δημήτρης Σιλούρης «Αυτή είναι η Κύπρος». Που χωρίς δισταγμό, αλλά sad πολύ δυστυχώς (επειδή είναι θεσμικός παράγοντας), η στήλη σήμερα, παραδοσιακά, όπως συμβαίνει σε τέτοιες μέρες, ανακοινώνει για το 2020 Persona Non Grata. Και μαζί του, επειδή δεν είναι ο μόνος, όλα αυτά που αναφέρονται στο βίντεο, αλλά ολόκληρο το σύστημα, από πάνω προς τα κάτω, που έθεσε το τέρας του προγράμματος «Επενδύστε στην Κύπρο, πάρτε το διαβατήριό του».

Αφήστε αυτήν την ιστορία να είναι η αρχή μιας νέας αρχής για τη χώρα և συμπίπτει με το πιστοποιητικό της καθαρής υγείας. Απαλλαγείτε από χωλότητα: λαιμός. Με το κράτος και τους πολίτες που θα στραφούν στην «πραγματική οικονομία». Πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο κοντά στο προφίλ αυτής της όμορφης, πλούσιας πρώτης ύλης.

Αυτό το απαραίτητο σημείο καμπής περιλαμβάνει τον τομέα της υγείας, ο οποίος έχει παραμεληθεί τόσο εδώ και δεκαετίες. Η ανάγκη για σοβαρές επενδύσεις και φροντίδα έχει εμφανιστεί στο «πρόσωπο» της κοινωνίας σε όλα τα συστήματα όπου η επιδημική κρίση είναι τώρα. Η άφιξη του GESS ήταν ένα από τα καλά νέα της χρονιάς. Ωστόσο, η «ενοποίησή της» (δηλαδή, η εμμονή με τη διαχείριση όλων, στην πραγματικότητα, σε αφθονία) είναι επίσης απογοητευτική, αλλά κυρίως λάθος. Και οι γιατροί και οι πολίτες ανέλαβαν δράση. Σε χώρες που έχουν επενδύσει σημαντικά στην υγεία πριν από την κρίση, μια ανάλυση δηλητηριώδους θεραπείας λαιμού θα μας δείξει τον δρόμο. Το παλιό σύστημα πρέπει πρώτα να αλλάξει για να δημιουργήσει ένα νέο. Διαφορετικά, και τα δύο θα καταστραφούν.

Πιστεύω, ελπίζω ότι αυτή είναι η Κύπρος, μπορούμε να πούμε φέτος, 2021, σε τέτοιες μέρες, αλλά με χαρά και υπερηφάνεια. Και όχι με αυτόν τον πονηρό, βρώμικο, στιγμιαίο τρόπο.

Εκείνοι που έχουν ξεφύγει από την προσοχή μας, που έχουν υποτιμηθεί στις ειδήσεις, που μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι ή αξίζουν περισσότερο έμφαση.

Source