Υπό βαρύ φρουρά, το Κογκρέσο επέστρεψε στη δουλειά μετά τους υποστηρικτές του Τραμπ να καταιγίσουν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη το απόγευμα σε μια εκπληκτική προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα.

Αλλά μετά από ώρες χάους στο οποίο η αστυνομία μάχεται για να ανακτήσει τον έλεγχο, οι νομοθέτες επέστρεψαν στο Κογκρέσο για να αρχίσουν να πιστοποιούν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη σοβαρότερη επίθεση στο σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας σε περισσότερα από 200 χρόνια, οι ταραχές αναγκάστηκαν να περάσουν τα μεταλλικά οδοφράγματα ασφαλείας, έσπασαν παράθυρα και κλιμακωτά τείχη για να πολεμήσουν στο Καπιτώλιο, όπου περιπλανήθηκαν στους διαδρόμους και έκαναν αστυνομικούς.

Η αστυνομία είπε ότι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους – ένα από τραύματα από πυροβολισμούς και τρία από ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – κατά τη διάρκεια του χάους.

Κάποιοι πολιόρκησαν την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι νομοθέτες ήταν μέσα, χτυπούσαν τις πόρτες της και αναγκάζονταν την αναστολή της συζήτησης για την πιστοποίηση.

Αξιωματικοί ασφαλείας συσσωρεύτηκαν έπιπλα στην πόρτα του θαλάμου και έβγαλαν τα πιστόλια τους πριν βοηθήσουν τους νομοθέτες και άλλους να διαφύγουν.

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, και τα δύο σώματα του Κογκρέσου επανέλαβαν τη συζήτησή τους σχετικά με την πιστοποίηση της νίκης του Εκλογικού Κολλεγίου του Μπάιντεν, και έγινε γρήγορα σαφές ότι οι αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικανικούς νομοθέτες υπέρ του Τραμπ για τη νίκη του Μπάιντεν στα κράτη της μάχης θα απορριφθούν συντριπτικά, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων Ρεπουμπλικανών.

«Σε όσους προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιο μας σήμερα – δεν κερδίσατε», είπε ο Αντιπρόεδρος Mike Pence, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου, καθώς συνεχίστηκε. «Ας επιστρέψουμε στη δουλειά», είπε, χειροκροτώντας.

Η αστυνομία αγωνίστηκε για περισσότερες από τρεις ώρες μετά την εισβολή για να καθαρίσει το Καπιτώλιο των υποστηρικτών του Τραμπ, προτού κηρύξει το κτίριο ασφαλές λίγο μετά τις 5:30 μ.μ. (2230 GMT).

Μια γυναίκα πέθανε μετά από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια του χάους, ανέφερε η αστυνομία της Ουάσιγκτον, αν και οι περιστάσεις ήταν ασαφείς. Τρεις άνθρωποι πέθαναν λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο αρχηγός του μητροπολιτικού τμήματος αστυνομίας Robert J. Contee.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν το αποκορύφωμα μηνών διχαστικής και κλιμακούμενης ρητορικής γύρω από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με τον Τραμπ να κάνει επανειλημμένα ψευδείς ισχυρισμούς ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη και προτρέποντας τους υποστηρικτές του να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την απώλεια του.

Οι χαοτικές σκηνές ξεδιπλώθηκαν μετά τον Τραμπ – ο οποίος πριν από τις εκλογές αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας εάν έχασε – απευθυνότανΗΠΑΠολλοί υποστηρικτές κοντά στον Λευκό Οίκο και τους είπαν να βαδίσουν στο Καπιτώλιο για να εκφράσουν τον θυμό τους στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Είπε στους υποστηρικτές του να πιέσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους να απορρίψουν τα αποτελέσματα, προτρέποντάς τους «να πολεμήσουν».

Ο Τραμπ δέχθηκε έντονη φωτιά από ορισμένους εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, οι οποίοι έβαλαν την ευθύνη για τη βία της ημέρας στους ώμους του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο Πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο Πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φλόγα », δήλωσε στο Twitter η πρόεδρος της Βουλής των Ρεπουμπλικανικών Συνεδρίων Λίζ Τσένι.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Tom Cotton, ένας κορυφαίος συντηρητικός από το Αρκάνσας, κάλεσε τον Τραμπ να αποδεχτεί την εκλογική του ήττα και «σταμάτησε να παραπλανά τον αμερικανικό λαό και να αποκηρύξει τη βία των μαζών»

Μια πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση ανέφερε ότι υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου και συμμάχων του Τραμπ για επίκληση της 25ης τροπολογίας, η οποία θα επέτρεπε στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξει τον Τραμπ ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να τον απομακρύνει. Μια δεύτερη πηγή που είναι εξοικειωμένη με την προσπάθεια αμφισβήτησε ότι θα πάει οπουδήποτε με τον Τραμπ να έχει μόλις δύο ακόμη εβδομάδες στο γραφείο του.

Ο ηγέτης της Γερουσίας της Δημοκρατίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος παρέμεινε σιωπηλός ενώ ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτήρισε την εισβολή «αποτυχημένη εξέγερση» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα υποκύψουμε σε παρανομία ή εκφοβισμό».

«Είμαστε πίσω στις δημοσιεύσεις μας. Θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας σύμφωνα με το Σύνταγμα και για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε », είπε.

«ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ»

Το σοκ της επίθεσης στο Καπιτώλιο φάνηκε να μαλακώσει την αποφασιστικότητα ορισμένων Ρεπουμπλικανών που είχαν υποστηρίξει τις προσπάθειες του Τραμπ να πείσουν τους Αμερικανούς για τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για απάτη.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους πιο ένθετους συμμάχους του Τραμπ στο Κογκρέσο, απέρριψε μια προσπάθεια από τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους να αντιταχθούν στα εκλογικά αποτελέσματα με την ελπίδα να συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση των αβάσιμων ισχυρισμών του Τραμπ για εκλογική απάτη.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι να με μετράνε. Αρκετά είναι αρκετό », είπε ο Γκράχαμ στο πάτωμα της Γερουσίας. “Ο Joe Biden και η Kamala Harris εκλέγονται νόμιμα και θα γίνουν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Ιανουαρίου.”

Η Γερουσία απέρριψε με 93-6 ψήφους τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών για την πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν στην πολιτεία της Αριζόνα, διασφαλίζοντας την ήττα τους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, απέρριψε επίσης την κίνηση, ψηφίζοντας 303-121 εναντίον της.

Μετά την ψηφοφορία, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι είπε ότι και τα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου θα ξαναρχίσουν την εξέταση των αποτελεσμάτων του Εκλογικού Κολλεγίου.

Ο Δήμαρχος της Ουάσιγκτον Muriel Bowser διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη από τις 18:00 (2300 GMT). Τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς, οι πράκτορες του FBI και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τη συγκλονισμένη αστυνομία του Καπιτώλιο. Τα στρατεύματα και η αστυνομία έσπρωξαν τους διαδηλωτές από το Καπιτώλιο μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ήταν η πιο καταστροφική επίθεση στο εμβληματικό κτίριο από τότε που ο βρετανικός στρατός το έκαψε το 1814, σύμφωνα με την ιστορική κοινωνία του Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός που νίκησε τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο στις εκλογές του Νοεμβρίου και αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η δραστηριότητα των διαδηλωτών «συνορεύει με την καταστολή».

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΕΙΣ ΨΗΦΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter ενώ οι ταραχές περιπλανήθηκαν στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του σχετικά με την εκλογική απάτη, αλλά προέτρεψε τους διαδηλωτές να φύγουν.

«Πρέπει να πας σπίτι τώρα, πρέπει να έχουμε ειρήνη», είπε, προσθέτοντας: «Σε αγαπάμε. Είσαι πολύ ξεχωριστός. “

Το Twitter Inc αργότερα απαγόρευσε στους χρήστες να επανεξετάσουν το βίντεο του Trump και το Facebook Inc το έριξε εντελώς, αναφέροντας τον κίνδυνο βίας. Το Twitter είπε αργότερα ότι είχε κλειδώσει τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες λόγω «επαναλαμβανόμενων και σοβαρών παραβιάσεων» των κανόνων της «ακεραιότητας των πολιτών» της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων και απείλησε τη μόνιμη αναστολή.

Εκλογικοί αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων και ανεξάρτητοι παρατηρητές δήλωσαν ότι δεν υπήρξε σημαντική απάτη στο διαγωνισμό της 3ης Νοεμβρίου, στον οποίο ο Μπάιντεν κέρδισε 7 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ.

Έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που τα κράτη ολοκλήρωσαν την πιστοποίηση ότι ο Μπάιντεν κέρδισε στο Electoral College, το οποίο αποφασίζει τις προεδρικές εκλογές, με 306-232 ψήφους. Οι προκλήσεις του Trump για τη νίκη του Μπάιντεν απορρίφθηκαν από δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Τραμπ είχε πιέσει τον Πενς να πετάξει τα εκλογικά αποτελέσματα σε κράτη που ο πρόεδρος έχασε λίγο, αν και ο Πενς δεν έχει καμία εξουσία να το κάνει. Ο Πενς είπε σε μια δήλωση ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί ή να απορρίψει μονομερώς τις εκλογικές ψήφους.

Το χάος εξέπληξε τους παγκόσμιους ηγέτες. «Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του πρέπει να αποδεχθούν επιτέλους την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να καταπατούν τη δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χίικο Μάας.

(Reuters)

Source