Φόβοι νοσηλείας և πιθανά νέα … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Οι ανησυχίες για την επικράτηση της επικρατούσας κατάστασης στα νοσοκομεία και την έκταση της εξάπλωσής της στην κοινότητα είναι υψηλές εντός ωρών από το τέλος του έτους από την ελπίδα να τερματιστεί η επιδημία. Τα νοσοκομεία της ΟΚΥΠΥ συνεχίζουν να επαγρυπνούν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, προετοιμάζοντας την καταστροφή και αυξάνοντας τη νοσηλεία των ασθενών με κοροναϊό τις επόμενες ημέρες.

Μετά την εκκένωση της ICU 1 στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, τα τμήματα ανάνηψης έχουν αυξηθεί, ενώ η ΟΚΥΠΥ έχει ετοιμάσει άλλες υποδομές που μπορούν να μετατραπούν σε τμήματα ανάνηψης αν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, χθες, δημιουργήθηκε ένα νέο ρεκόρ για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19. Συνολικά 159 άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία στα τέσσερα κρατικά νοσοκομεία, 41 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είκοσι επτά ασθενείς επωάστηκαν.

“Η αύξηση της νοσηλείας είναι πολύ ανησυχητική γιατί είναι η πτέρνα του Αχιλλέα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. «Πρέπει να διατηρήσουμε το σύστημα λειτουργικό, ειδικά τη μονάδα εντατικής θεραπείας, επειδή έχουμε να κάνουμε με απειλητικούς για τη ζωή ασθενείς και γνωρίζουμε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό αναπνευστικών συστημάτων, το σύστημα μπορεί να αντέξει», είπε. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Maria Coliu, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για το ποσοστό εισδοχής στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Περιορίζουν ακόμη και τον αριθμό των ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέο συναγερμό.

“Προς το παρόν, υπάρχει επαρκής αριθμός νοσοκομείων, θα υπάρχουν αρκετοί άλλοι ασθενείς με ΜΕΘ, αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε στο τελευταίο όριο, όπου θα χρειαστούν διορθωτικά μέτρα, καθώς το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι το ίδιο με σήμερα”, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωδών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. :

Σενάρια στο τραπέζι
Τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν περαιτέρω ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης, ωστόσο, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, διάφορες προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Ένα από αυτά είναι η συνέχιση των υφιστάμενων εκδηλώσεων μετά τις 10 Ιανουαρίου. Αυτό το σενάριο περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα επίπεδα εκτός από τα νηπιαγωγεία και τα νηπιαγωγεία. Ωστόσο, εάν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύει να καταρρεύσει, το γενικό σενάριο αποκλεισμού θα επιστρέψει.

Απαντώντας στην ερώτηση αν πλησιάζουμε σε πλήρη αποκλεισμό, η κα Coliu είπε ότι “η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό μας κριτήριο. “

Όπως εξήγησε η κυρία Κολιού, τα μέτρα που ελήφθησαν την Τρίτη αποσκοπούν στη μείωση των επαφών και συνεπώς στον κίνδυνο διασποράς. “Ο αριθμός των δέκα ατόμων που καθορίζονται μπορεί να παρερμηνευθεί. Ήταν δυνατόν, για παράδειγμα, να έχουμε πέντε συναντήσεις δέκα ατόμων. Αυτό δεν ισχύει επειδή ο στόχος είναι να συνδεθείτε με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα μέσα σας. Ο σκοπός των νέων εκδηλώσεων είναι να διατηρούμε επαφή μόνο με άτομα με τα οποία έχουμε ήδη στενή σχέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των δύο οικογενειών αποφασίστηκε για σήμερα και για τις άλλες μέρες – μία οικογένεια. “

Αναφερόμενος στην κριτική των νέων γεγονότων, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα έχουν χειροτερέψει, ότι βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή φάση. Πιστεύω ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να έχουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι το ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται με εμβόλια αυξάνεται αργά. Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με τις πιο ευάλωτες ομάδες είναι πολύ σημαντικό. “Εάν μπορούμε να εμβολιάσουμε το εμβόλιο σε μεγάλο αριθμό, θα τερματίσει το πρόβλημα.”

Χθες, εν τω μεταξύ, η δεύτερη παρτίδα εμβολίων Pfizer έφτασε στη χώρα μας. Το σχέδιο εμβολιασμού θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων και των επαγγελματιών υγείας.

Υπενθυμίζουν ότι η ηρεμία που δίνεται σήμερα ισχύει στα τρέχοντα γεγονότα. Έτσι, το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου, από τις 12:00 έως τα μεσάνυχτα, επιτρέπεται σε ένα άτομο να είναι μόνιμος κάτοικος σε άλλο σπίτι, υπό τον όρο ότι ο συνολικός αριθμός του σπιτιού δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source