Χάρη στα εμβόλια, το 2021 αναμένεται να είναι το έτος εξαργύρωσης

“Ο εχθρός είναι κοινός και αόρατος, αλλά διαφορετικός κάθε φορά. Και έχουμε μόνο ένα όπλο εναντίον του – το εμβόλιο “, είπε ο Αμερικανός επιδημιολόγος, κάποτε περιγράφοντας τον δύσκολο αγώνα που αγωνίζεται η ανθρωπότητα κάθε φορά για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Ήταν τον Μάιο του 1980 և Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις ανακοίνωσε ότι η θανατηφόρα ασθένεια που είχε μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους τελικά είχε εξαλειφθεί. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο αιώνες εμπειρίας για να γίνει αυτό, κάτι που θα ήταν αδύνατο σήμερα.

Αυτό το πείραμα, ωστόσο, ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία. Και ήταν το αποτέλεσμα της παρατήρησης του Βρετανού γιατρού Edward Enner ότι στο βρετανικό χωριό οι γυναίκες που άρμεζαν αγελάδες είχαν μπαλόνια στα χέρια τους και δεν είχαν ανεμοβλογιά. Πήραν το υγρό από αυτά τα μπαλόνια και το εμβολίασαν με ένα οκτάχρονο αγόρι, τον Ph James Phillips. Όταν ένα 8χρονο αγόρι που αργότερα έγινε ινδικό χοιρίδιο από γιατρό ήρθε σε επαφή με άρρωστους, παρέμεινε τραυματισμένος. Το πείραμα ήταν επιτυχές, το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός. Μέχρι στιγμής, η ανεμοβλογιά έχει σκοτώσει 13 Λονδρέζους.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν επίσης από πολιομυελίτιδα, μια ασθένεια που πλήττει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ. Ο Ρούσβελτ πέθανε τον Απρίλιο του 1945, μη βλέποντας ότι η ασθένεια με αναπηρικό καροτσάκι θα ξεπεραστεί δέκα χρόνια αργότερα από τον επιδημιολόγο Jon Onas Schalk που θα αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα έκανε τον διάδοχο του Ρούσβελτ Ντουάιτ. Eisenhower, να κλαίει «για τη σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο».

Το 1962, το εμβόλιο Ina Schalke, το οποίο αναπτύχθηκε από νεκρούς ιούς, αντικαταστάθηκε από το εμβόλιο Albert Sabine, το οποίο χρησιμοποίησε εξασθενημένους ιούς. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν τον ίδιο χρόνο σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, μπορείτε τώρα να δείτε τεράστιες ουρές ανθρώπων που περιμένουν να λάβουν το εμβόλιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, μόνο στην Κίνα և στην Ινδία, 163 εκατομμύρια παιδιά θα εμβολιαστούν σε λίγες μόνο ημέρες. Αυτός ο μαζικός εμβολιασμός βοήθησε στη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων από 350.000 το 1988 σε 1.170 το 1988 και μόνο 105 το 2005 · εμφανίστηκαν σε δύο μόνο χώρες, το Σουδάν και τη Νιγηρία. Ωστόσο, από το 1995, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε 140 χώρες απαλλαγμένες από πολιομυελίτιδα.

Στα μέσα του 20ού αιώνα, ο ακρογωνιαίος λίθος τέθηκε για άλλη μια μάχη, αυτή τη φορά ενάντια στην ιλαρά. Όταν το 1954, οι ερευνητές στο Endon Enders և Thomas Pimble στη Βοστώνη απομόνωσαν τον ιό σε ένα 11χρονο αγόρι. Θα χρειαστούν άλλα εννέα χρόνια για να αναπτυχθεί το πρώτο εμβόλιο κατά της ιλαράς, το οποίο στο παρελθόν είχε μολύνει περισσότερο από το 90% των παιδιών κάτω των 15 ετών που πέθαναν κάθε χρόνο. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, αναφέρθηκαν μόνο 160 περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Οι θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως μειώθηκαν σε 164.000 το 2008 από 973.000 το 1999.

Ήταν μια πληγή κατά της ανθρωπότητας, ένα κόκκινο φως, αν λάβουμε υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες του 1962-1965, που ξεκίνησαν στην Ευρώπη και εξαπλώθηκαν στις ΗΠΑ. Η επιδημία σκότωσε 30.000 νεογέννητα, ενώ 20.000 νεογνά ανέπτυξαν παθογόνα όπως ο συγγενής καταρράκτης. κώφωση, τύφλωση և διανοητική καθυστέρηση. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε το 1967, όταν χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο, και το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων αναπτύχθηκε τον ίδιο χρόνο. Με τον ίδιο τρόπο, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και άλλες μολυσματικές ασθένειες εξαφανίστηκαν από το χάρτη ή μειώθηκαν σημαντικά.

Sars – Cov -2 – ο τελευταίος εχθρός της σειράς – εντελώς αόρατος. Και το όπλο είναι και πάλι ένα – το εμβόλιο. Εάν στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια έχουν γίνει σωτήρια πολλές φορές, τότε το 2021 θα είναι η χρονιά της λύτρωσης στον αγώνα κατά της ανθρωπότητας και της επιδημίας.

Πηγή: KYPE

Source