Χειμερινή αλιεία μύγας 101 | Περιοδικό Hatch

Ο λόγος που πολλοί ψαράδες είτε αποφεύγουν το χειμερινό ψάρεμα είτε αγωνίζονται όταν επιλέγουν να μπερδεύονται με πέστροφα κατά τους ψυχρότερους μήνες έχει να κάνει τόσο πολύ με την αντίληψη όσο και με την πραγματικότητα. Είναι ψυχρό έξω. Ίσως υπάρχει χιόνι στο έδαφος. Το νερό είναι κρύο. Οι πιθανότητες είναι, το ψάρεμα θα είναι αργό. Σωστά?

Ευτυχώς, δεν είναι όλη αυτή η ιστορία.

Η πέστροφα επιβραδύνεται τους χειμερινούς μήνες, αλλά δεν σταματά ποτέ να τρώει. Είναι αλήθεια ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων σε ορισμένα ποτάμια και ρυάκια είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και είναι επίσης αλήθεια ότι ο μεταβολισμός μιας πέστροφας επιβραδύνεται καθώς μειώνεται η θερμοκρασία του νερού, μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται μια πέστροφα για να επιβιώσει. Αλλά επιβιώνουν πρέπει, και ως αποτέλεσμα, η πέστροφα τρώει όλο το χειμώνα. Πόσο και πόσο συχνά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού και πότε τα βρίσκετε.

Επομένως, εάν είστε χειμώνας περίεργοι ή ακόμα και χειμώνα-δύσπιστοι, ξέρετε ότι υπάρχουν ψαράδες εκεί έξω, πιθανότατα όπως διαβάζετε αυτό, οι οποίοι συνδέονται με λιπαρή και ευτυχισμένη, τρέφοντας χειμερινή πέστροφα ενώ κοιτάζετε την οθόνη σας.

Το νερό

Έχω πιάσει πέστροφα στις χειρότερες χειμερινές συνθήκες – σε θολές ανεμοδαρμένες χιονοθύελλες όπου οι θερμοκρασίες αιωρούνται στα μονοψήφια και σε φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες όπου ο υδράργυρος κατάφερε να ωθήσει πάνω από το πάγωμα. Σίγουρα, μερικές χειμερινές μέρες είναι καλύτερες από άλλες, αλλά, ειλικρινά, ο καιρός πάνω από το νερό είναι λιγότερο σημαντικός από το ίδιο το νερό. Εάν στέκεστε σε ένα ράφι πάγου προσπαθώντας να βάλετε μια βαθιά διαδρομή με μια βαριά νύμφη ενώ αποφεύγετε τους πάγοι πάγου, οι προοπτικές σας είναι πιθανώς αρκετά ζοφερές. Αλλά εάν ψαρεύετε ένα ποτάμι ή ένα ρεύμα που μπορεί να επηρεαστεί από πηγές ή ένα ποτάμι που επωφελείται από τις ροές φράγματος βυθού-απελευθέρωσης (ουρά υδάτων), οι προοπτικές σας μπορεί να είναι αρκετά ευνοϊκές, ακόμη και σε πολύ κρύο καιρό.

Τα ουρά είναι εξαιρετικά παραγωγικά το χειμώνα. Το νερό που απελευθερώνεται από φράγματα είναι κρύο, αλλά όχι ψυχρό – συνήθως πάνω από 40 μοίρες ανάλογα με το βάθος της δεξαμενής. Αυτό είναι ιδανικό για ευκαιριακές πέστροφες που δεν έχουν μόνο το όφελος του νερού που μπορεί να είναι πολύ πιο ζεστό από τον αέρα πάνω από την επιφάνεια, αλλά και από πηγές τροφίμων που μπορεί να είναι παραγωγικές σε ποταμούς υδάτων ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σκεφτείτε σκουπίδια και γαρίδες μύσης, πεταλούδες, caddis και, φυσικά, midges.

Η πτώση στα ουρά; Οι περισσότεροι δεν είναι μυστικοί προορισμοί. Το χειμώνα, οι ψαράδες που αναζητούν παραγωγικό νερό θα συρρέουν στην αλιεία των υδάτων όπως ο Μπλε Ποταμός ή ο ποταμός Τέιλορ στο Κολοράντο, το Πράσινο στη Γιούτα, το Λευκό στο Αρκάνσας, το Farmington του Κονέκτικατ και ούτω καθεξής. Οι πιθανότητες είναι ότι τα λύματα δεν θα είναι το μέρος που βρίσκετε τη μοναχική εμπειρία ψαρέματος που λαχταρούν πολλοί ψαράδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά καθώς πλησιάζετε σε ένα φράγμα.

Αλλά δεν έχει να κάνει με τα λύματα. Πολλοί μεγάλοι ποταμοί πέστροφας σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση κατά τους χειμερινούς μήνες, επειδή πολλές από τις ροές τους προέρχονται από την άνοιξη. Οι ροές των πηγών νερού κυμαίνονται σε θερμοκρασία, αλλά μερικές είναι απόλυτα ήρεμες 50 μοίρες και, ακόμη και αν είναι 12 μοίρες έξω, η πέστροφα απολαμβάνει σχεδόν ιδανικές συνθήκες κάτω από την επιφάνεια.

Καταπακτές

Σφάλματα εκκόλαψης το χειμώνα; Ναί. Απολύτως. Υπάρχουν παραγωγικές καταπακτές εντόμων ακόμη και στις πιο κρύες ροές πέστροφας. Βεβαίως, δεν είναι πιθανό να δείτε αρκετά μεγάλα σφάλματα, αλλά η αλιεία ξηράς μύγας για πέστροφα που ανέρχεται σε midges μπορεί να είναι πραγματικά συναρπαστική όταν ο χειμώνας ήρεμος χιτώνει το ποτάμι. Εάν δεν έχετε βιώσει ποτέ μια υπέροχη καταπακτή κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, χάνετε.

Φυσικά, οι γλάστρες είναι μικροσκοπικές. Ένα μέγεθος 24 είναι πιθανότατα το καλύτερο που μπορείτε να ελπίζετε (αν και έχω δει μεγάλα χειμωνιάτικα «χιονιά» ενδύματα στον ποταμό φιδιού του Ουαϊόμινγκ που πιθανότατα ώθησαν ένα μέγεθος 18). Ένα μέγεθος 20 Griffith’s Gnat – μια μύγα που προορίζεται να μιμηθεί ένα σύμπλεγμα midges που παγιδεύονται μαζί στην επιφανειακή μεμβράνη – είναι μια μεγάλη κίνηση για να πετάξετε κατά τη διάρκεια ενός midge hatch.

Τις θερμότερες μέρες, ακόμη και στα βάθη του χειμώνα, μπαίτης οι μύγες θα εκκολάψουν. Αυτά τα παραγωγικά σφάλματα πτώσης και άνοιξης θα εκκολάπτονται όλο το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ κρύες. Σε συννεφιασμένες μέρες όπου ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει πάνω από την κατάψυξη, ένα μέγεθος 20 Μπλε φτερωτή ελιά είναι συχνά η επιλογή μου.

Χαμηλά και αργά

Ειλικρινά, ωστόσο, η χειμερινή αλιεία είναι σε μεγάλο βαθμό μια υπόγεια προσπάθεια. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να λειτουργήσετε τις δεξιότητές σας στο Euro-nymphing, ενώ κολλάτε ψηλά σε μια εξέδρα διπλής-νύμφης μέσω πιθανών ουρών ή σφιχτά ενάντια στην τράπεζα, ενώ παρασύρετε μερικές νύμφες κάτω από μια ένδειξη. Ακριβώς όπως κάθε εποχή του χρόνου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα η πέστροφα κερδίζει τα περισσότερα γεύματά τους περιμένοντας να έρθει φαγητό σε αυτά, έτσι η νύμφη μπορεί να είναι πολύ παραγωγική, ανάλογα με τα νερά που επιλέγετε να ψαρέψετε. Εάν γνωρίζετε ότι, κάθε άνοιξη, μια συγκεκριμένη ροή freestone βλέπει μια καταπακτή σολομού, μια από τις νύμφες σας πρέπει να μιμείται μια νύμφη πεταλούδας. Υπάρχει μια εκκόλαψη caddis γύρω από την Ημέρα της Μητέρας; Η δεύτερη μύγα σας πρέπει να είναι μια νύμφη caddis. Μίντζες; Σκεφτείτε για μια μικρή, απλή μύγα, σαν ένα Zebra Midge δεμένο με μια μικρή γυάλινη χάντρα για να μιμηθείτε την αναδυόμενη φυσαλίδα αέρα που χρησιμοποιούν τα μικρά σφάλματα για να επιπλέουν στην επιφάνεια. Αφήστε τη μύγα να παρασυρθεί και μετά αιωρηθείτε προς τα κάτω σαν σαν να έρχεται στην κορυφή. Μπορεί να εκπλαγείτε πόσο καλά το κάνετε.

Οι μύγες

Ας υποθέσουμε ότι συμπεριλαμβάνετε μερικές από τις παραπάνω προτάσεις, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σφάλματα που πρέπει να βρίσκονται στο κουτάκι σας όταν χτυπήσετε το ποτάμι το χειμώνα:

Ο Γκριντ του Γκρίφθ
Αυτό το μοτίβο συμπλέγματος midge σε μεγέθη 18-22 θα καλύψει τις περισσότερες από τις ανάγκες σας σε ξηρή μύγα όταν βλέπετε πέστροφα να ανεβαίνει σε πολύ μικρές μύγες κατά τους χειμερινούς μήνες. Τείνω να ψαρεύω ένα Gnffith’s Gnat περίπου 18 ίντσες πίσω από μια πολύ μεγαλύτερη ξηρή μύγα (όπως ένα μέγεθος 16 Adams), απλώς και μόνο επειδή, όταν υπάρχουν πολλά φυσικά στο νερό, δυσκολεύομαι να πω πότε ένα ψάρι είναι μετά το σφάλμα μου ή την πραγματική συμφωνία. Με το “δείκτη” να πετάει πάνω στο νερό, μπορώ τουλάχιστον να πω πότε ένα ψάρι ανεβαίνει κοντά στη μύγα μου και θα σηκώσω τη ράβδο και θα βάλω το άγκιστρο όταν συμβεί αυτό.

Πρίγκιπα Νύμφη
Αυτή η βαριά, κοσμική νύμφη είναι ένα υπέροχο μοτίβο αναζήτησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, ανάλογα με το μέγεθός της, μπορεί να μιμηθεί είτε μια νύμφη πεταλούδας είτε μια νύμφη caddis. Μου αρέσει να δένω τα Princes μου μεγάλα μεγέθη 8-10 – με λαστιχένια πόδια. Το ιριδίζον κοπάδι παγώνι και τα λευκά φτερά χήνας κάνουν αυτή τη μύγα να εμφανίζεται πραγματικά το χειμώνα.

Σφάλμα Girdle
Μια απλή μύγα είναι συχνά η καλύτερη μύγα και δεν θα ψαρεύω το αγαπημένο μου ποτάμι με ανοιξιάτικη σίτιση χωρίς ένα κουτί με ζυγισμένα Girdle Bugs. Τα πόδια από καουτσούκ δονείται στο ρεύμα και είναι αρκετά αμαξάκι για να έχει συνεπή εμφάνιση από τη χειμερινή πέστροφα.

Χαλκός John
Δεμένο με χρυσό, κόκκινο ή πράσινο σύρμα, αυτή η δημιουργία του John Barr είναι μια εξαιρετική χειμερινή μύγα. Βυθίζεται γρήγορα, διαθέτει υψηλή ορατότητα και μπορεί να συνδεθεί με διάφορα μεγέθη. Οι μεγαλύτερες εκδόσεις είναι εξαιρετικές απομιμήσεις caddis. Δεμένο με πράσινο σύρμα σε μεγέθη 18-22, το Copper John είναι ένα υπέροχο σχέδιο νύμφης BWO.

Νύμφη του Περδίγον
Αυτό το βασικό ευρώ-νυμφών βυθίζεται σαν βράχος και, όταν είναι δεμένο με φωτεινά «καυτά σημεία», εμφανίζεται πραγματικά κάτω από το νερό. Είναι μια εξαιρετική “point fly” σε μια πλατφόρμα διπλής νύμφης, αλλά είναι εξίσου καλή με ένα σταγονόμετρο κάτω από μια ένδειξη. Διαβάστε τα πάντα για τις νύμφες του Perdigon εδώ.

Woolly Bugger
Το καλό, παλιό Woolly Bugger. Τα Sculpins είναι ενεργά τους χειμερινούς μήνες και οι buggers μπορεί να είναι ο απλούστερος τρόπος να τα μιμηθούν. Μην διστάσετε να κάνετε ταλάντευση ή να μεταφέρετε ταινίες το χειμώνα. Μερικές φορές ένα μεγάλο δάγκωμα πρωτεΐνης θα αποσπά την προσοχή της πέστροφας.

Θυμηθείτε, είναι κρύο εκεί έξω

Πρώτα απ ‘όλα, προτού κατευθυνθείτε σε μια έκταση ποταμού που μπορεί να είναι ακριβώς μια τρίχα πάνω από το πάγωμα, λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Φορέστε στρώματα από βαμβακερά ρούχα, ιδιαίτερα το στρώμα στο δέρμα σας. Εξετάστε τα παπούτσια από νεοπρένιο παλιού σχολείου, διπλασιάστε τις μάλλινες κάλτσες σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα στρώμα δέρας μεταξύ των πλαγιών σας και των ποδιών σας. Τα γάντια μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, αλλά αν τα βρέξετε, είναι μια συνταγή για καταστροφή. Συνοφρυώστε τα θερμαντικά χεριών με μπαταρία ή τα θερμαντικά πακέτων που ενεργοποιούνται μόλις ανοίξουν (βάζω συχνά και ένα ζευγάρι ανάμεσα σε δύο μάλλινες κάλτσες στα πόδια μου).

Το χειμωνιάτικο κάψιμο του ανέμου μπορεί να είναι άθλιο – φορέστε ένα πρόσωπο ή κάτι για να αποφύγετε το χειρότερο από το κρύο. Βγάλτε το μπαλαρίνα και πηγαίνετε με ένα φουντάκι – το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας του σώματός σας ξεφεύγει από το κεφάλι σας. Ένα αδιάβροχο φουσκωτό μπουφάν ή ένα βαρύ σακάκι βροχής πάνω από πολλά στρώματα είναι επίσης καλή ιδέα.

Τέλος, πίνετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Αφήστε τα παγωμένα σκευάσματα στο σπίτι.

Εάν δεν είστε ασφαλείς κατά την αλιεία σε πολύ κρύες συνθήκες, προσκαλείτε καταστροφή. Η υποθερμία σας γλιστράει και μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε πρόβλημα, μπορεί να είναι πολύ αργά.

Απλά πηγαίνετε

Το πιο σημαντικό, μην φοβάστε. Εάν πονάτε για να πάτε για ψάρεμα, η χειμωνιάτικη αλιεία είναι απολύτως εφικτή. Να είστε έξυπνοι, να γνωρίζετε τους περιορισμούς σας και να κάνετε κάποια βασική έρευνα. Πήγαινε για ψάρεμα. Χτυπάει κοιτάζοντας την οθόνη.

Source