Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του γερμανικού νόμου περί κλειδώματος COVID-19, συγκρούονται με την αστυνομία

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Βερολίνο την Τετάρτη καθώς προσπάθησαν να διαλύσουν ένα διαδήλωση ενάντια στο κλείδωμα του κοροναϊού, ενώ το κοινοβούλιο συζήτησε νόμο για να δώσει στην εθνική κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες για την καταπολέμηση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

8.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο Bundestag για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της καγκελάριου της Άνγκελα Μέρκελ, αφού μερικά από τα 16 ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας αρνήθηκαν να επιβάλουν σκληρά μέτρα παρά την αύξηση των περιπτώσεων. Η κυβέρνησή της δέχθηκε πυρά για τον χαοτικό χειρισμό των κλειδαριών και την αργή εκστρατεία εμβολιασμού.

Η πλειοψηφία διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά, αλλά η αστυνομία είπε ότι έπρεπε να διαλύσει τη διαμαρτυρία, διότι πολλοί στα πλήθη των διαδηλωτών δεν φορούσαν μάσκες προσώπου ούτε κρατούσαν απόσταση μεταξύ τους. Έως 2.200 αξιωματικοί ήταν σε υπηρεσία στο Βερολίνο για τη διαχείριση των διαδηλώσεων.

Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από επίθεση σε αξιωματικούς, ενώ η αστυνομία έπρεπε να χρησιμοποιήσει σπρέι πιπεριού εναντίον άλλων διαδηλωτών που έριξαν μπουκάλια και προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στα εμπόδια. Η αστυνομία είπε ότι πάνω από 60 διαδηλωτές έπρεπε να απομακρυνθούν βίαια από την περιοχή.

«Ειρήνη, ελευθερία, χωρίς δικτατορία!» Μερικοί διαδηλωτές φώναξαν, πολλοί κυματίζουν γερμανικές σημαίες και πανό που ανέφεραν ότι το κλείδωμα του κοροναϊού υπονομεύει τις αξίες που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα.

Οι Γερμανοί είναι ευαίσθητοι σε τυχόν μέτρα που απειλούν την ελευθερία τους λόγω του ναζιστικού και κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας και διαδηλώσεις κατά της νομοθεσίας έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην εθνική κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. (2000 GMT) και 5 π.μ. (0300 GMT), καθώς και όρια σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, αθλητικά και καταστήματα. Τα σχολεία θα κλείσουν και θα επιστρέψουν σε διαδικτυακά μαθήματα εάν η συχνότητα του ιού υπερβαίνει τα 165 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η Γερμανία ανέφερε αύξηση 24.884 περιπτώσεων κοροναϊκού την Τετάρτη, φθάνοντας το σύνολο σε σχεδόν 3,19 εκατομμύρια. Περίπου 80.634 άτομα έχουν πεθάνει και οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι, εκτός εάν ληφθούν μέτρα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας ενδέχεται να δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες το ποσοστό επτά ημερών έχει μειωθεί και είναι τώρα στα 160,1 ανά 100.000.

Η νομοθεσία πρόκειται να μεταβεί στο Μπουντεσράτ, το ανώτερο κοινοβούλιο, την Πέμπτη.

Source