Χρειαζόμαστε σοκ

Μια άλλη χρονιά πλησιάζει με δύσκολες δημοσιεύσεις που θα μας συνοδεύσουν ανεπανόρθωτα το 2021. Είναι δύσκολο για τον πλανήτη, αλλά ιδιαίτερα δύσκολο για την Ελλάδα և την Κύπρο. Και δεν είναι μόνο η επιδημία που έχει δοκιμάσει την ανθεκτικότητά μας, αλλά είναι οι πόλεμοι, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων, η συσσώρευση πλούτου στα χέρια των λίγων. Είναι η σειρά των αμερικανικών εκλογών, η ψύχωση στην παράνοια ενός τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας μετά τον παραπλανητικό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τις εκλογές σαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην είναι υπερδύναμη αλλά μπανάνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν θυμίζουν την Αμερικανική Αυτοκρατορία, θυμίζουν την Αθήνα και τη Ρώμη. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ και η επιδημία τροφοδοτούν τον ακροδεξιό μύλο σε όλο τον κόσμο. Και στις δύο περιπτώσεις, η άγνοια και ο φόβος είναι το όπλο τους. “Προτιμώ να ψεκάζω. «Δεν θέλω να εμβολιαστώ με κάθε Χασάν», δήλωσε ο Κυράκιος Βελόπουλος, μεταξύ άλλων, στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Για την Ελλάδα το 2020, το 2020 ήταν μια χρονιά επιθετικών απειλών κατά της Κύπρου από τη νεο-οθωμανική Τουρκία, η οποία απολαμβάνει ασυλία τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία. Τα γεγονότα είναι γνωστά են ανακαλύφθηκαν μέσα από τη φετινή στήλη, αλλά, φυσικά, από πολλές άλλες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Οι απειλές είναι υπαρξιακές. Η εθνική μας κυριαρχία և η εθνική μας ακεραιότητα διακυβεύεται.

Ωστόσο, η ανακοινωμένη πολιτική της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν είναι κατώτερη από την αντίθεση των τουρκικών σχεδίων. Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, σπασμωδικές δράσεις և αντιδράσεις στη δημιουργία της Άγκυρας, φοβικά σύνδρομα, έλλειψη εθνικής ενότητας, διαφθορά που υπονομεύει τα θεμέλια των κρατικών θεσμών, της γενικής κοινωνίας, έλλειψη οράματος ֆինանսական προοπτική, οικονομική և κοινωνική οικονομία. στρώματα, υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα υγείας εντός των συνόρων του. Και η λίστα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Πέρυσι χάσαμε ευκαιρίες, χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Μεταξύ αυτών των ευκαιριών είναι μια αποτελεσματική συμμαχία με τη Γαλλία. Και ότι ο Μητσοτάκης τον κλωτσούσε επειδή οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί δεν τον ήθελαν. Ακόμη και αναλυτές κοντά στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του το λένε. Και ότι ο Αναστασιάδης, όπως ο Αναστασιάδης, ήταν ικανοποιημένος με μικρά ταξίδια με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αμερικανικές ευλογίες, φυσικά, χωρίς κανένα σημαντικό αποτέλεσμα. Όσο για το EastMed, το θυμάται κανείς; Εδώ ο Αναστασιάδης φαίνεται να έχει λάβει φυσικό αέριο στο τραπέζι του Πενταμέρου, μερικοί λένε ότι θα γίνει επίσης διαπραγμάτευση για το αεροδρόμιο του Θύμπου.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία ολοκληρώνει ήρεμα τις σπουδές της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και εγκαθίσταται στην Αμμόχωστο. Η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στην προσπάθεια νομιμοποίησης του επερχόμενου διαλόγου με την Ελλάδα και το Πεντάγωνο για το Κυπριακό.

Η Τουρκία εφαρμόζει στρατηγικά σχέδια και κάνει τολμηρά βήματα στον διπλωματικό τομέα, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Η επιτυχής διπλωματία είναι αυτό που γνωρίζετε είναι αυτό που παίρνετε για αυτό που δίνετε. Αυτή η διπλωματία είναι άγνωστη στην Αθήνα ή στη Λευκωσία. Για παράδειγμα, ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη. Τι χρειάζεται για να το προστατέψουμε από τις τουρκικές απειλές; Παρηγορητικές ομιλίες, κενές, χωρίς σημαντική απάντηση. Στη Λευκωσία, πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το λαμπρό παιδί γελάει, αλλά πρώτα απ ‘όλα οι Τούρκοι.

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν είναι να έχουμε σχέσεις με τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, κανέναν. Το πρόβλημα είναι, τι δίνουμε και τι παίρνουμε σε αυτήν τη σχέση; Και στις κλίμακες χάνουμε πάντα. Το αντίθετο ισχύει για την Τουρκία. Σύνδεση μελών της ΕΕ: ​​Ελλάδα և Κύπρος, δεν χρησιμοποιούμε τους μηχανισμούς της προς όφελός μας. Όμως η Τουρκία που δεν είναι μέλος πετυχαίνει. Και μπορεί να μην είναι πάντα λάθος των άλλων. Έχει μια καλή πλοκή, μερικοί λένε για την Τουρκία. Τουλάχιστον. Αλλά είναι επίσης η γωνιά μας, το υποτιμούμε. Γιατί πρέπει να το εκτιμούν οι άλλοι;

Χρειαζόμαστε σοκ. Και μια δυναμική πολιτική ανάκτησης. Κανείς δεν ακούει την εθνική μας κραυγή. Πρώτα απ ‘όλα, Ελλάδα և Η Κύπρος πρέπει να γίνει σοβαρά κράτη εάν θέλουν να έχουν σοβαρή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Και οχυρώστε το σπίτι τους έτσι ώστε να αντέχει στους ανέμους και τις καταιγίδες. Κανείς δεν θα μας σώσει αν δεν θέλουμε να σωθούμε. Οι συμμαχίες, όταν υπάρχουν, ενισχύουν τη θέση μας αλλά δεν αντικαθιστούν τις δικές μας ευθύνες.

Μόνο η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει τους κινδύνους που την απειλούν, ιδίως την τουρκική επέκταση. Και η μόνη χώρα που έχει λόγους να την υποστηρίξει δυναμικά είναι η Ελλάδα. Απαιτείται ένας κοινός άξονας τερματισμού. Αλλά η Ελλάδα από μόνη της δεν θα φέρει το βάρος της κοινής άμυνας. Η Κύπρος πρέπει να συνεισφέρει σοβαρά στις κοινές προσπάθειες. Τα τελευταία χρόνια, οι Κύπριοι έχουν πληρώσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, τα οποία έτρωγαν αλλού.

Το κοινό διπλωματικό μέτωπο θεωρείται επίσης απαραβίαστο. Ειδικά στις Βρυξέλλες. Όπου συχνά, ειδικά πρόσφατα, οι δύο χώρες πηγαίνουν μόνες.

Χρειαζόμαστε σοκ για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε επίσης προσεκτικές προσαρμογές. Και τώρα είναι η ώρα. Αύριο μπορεί να είναι αργά. Η προκαταρκτική άμυνα για την Κύπρο, η χρηματοδότηση για την Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι.

* Πανεπιστήμιο, συγγραφέας της τριλογίας του μυθιστορήματος NOMADA, Αθήνα, εκδόσεις “Bachikon”, 2017-2019

[email protected]:

Source