Χρονικό της επιδημίας στην Κύπρο από μηδέν Μάιο έως εκατοντάδες Δεκεμβρίου

Τέσσερα στάδια που χαρακτηρίζουν την πορεία του κοροναϊού στην Κύπρο μέχρι τώρα – Λεπτομερείς πληροφορίες για καθένα από αυτά – Τι έχει επικρατήσει, τι έχει αλλάξει, τι ισχύει σήμερα;

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Η επιδημία κορανοϊού στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από τέσσερα στάδια, γενικά το 2020. Το πρώτο στάδιο ήταν η «εισαγωγή» του κοροναϊού στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το δεύτερο – η εξάπλωσή του – η αντιμετώπισή του σε γενικευμένο αποκλεισμό, – το τρίτο στάδιο σηματοδότησε την σχεδόν πλήρη απελευθέρωση του πληθυσμού από τον κοραναϊό (φαινόταν έτσι τότε) τον περασμένο Μάιο, ακολουθούμενο σχεδόν “Καθαρό” καλοκαίρι.

Το τέταρτο στάδιο, և το πιο δυσάρεστο, αναφέρεται στην επανεμφάνιση της επιδημίας το δεύτερο μισό του φθινοπώρου, το οποίο μέχρι σήμερα συνοδεύεται από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό καθημερινών περιστατικών, αύξηση της θνησιμότητας και ανησυχητικών επαγγελμάτων σε 19 αυχενικές σπονδυλικές στήλες.

Οι δύο πρώτες περιπτώσεις

Η επιδημία εμφανίστηκε στην Κύπρο το 2020. Στις 9 Μαρτίου. Αυτό το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε σε δημοσιογράφους από το γραφείο του για τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα λαιμού 19 που βρέθηκαν στη χώρα.

Ήταν δύο Κύπριοι άνδρες, ένας 25χρονος γιατρός και ένας 64χρονος γιατρός.

Ο 25χρονος έφτασε από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου και στο αεροδρόμιο εξετάστηκε από γιατρό και του ζητήθηκε να συγκρατηθεί.

Ο γιατρός ήρθε από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου, αλλά αργά να αναφέρει τα συμπτώματά του, εργαζόμενος κανονικά στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, το οποίο προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις.

Ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να βρει τις επαφές του, στην πραγματικότητα, την πρώτη διαδικασία ανάκτησης. Τα 152 δείγματα που λήφθηκαν από τις επαφές του ήταν όλα αρνητικά.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έκλεισε για 48 ώρες λόγω ατυχήματος που επιβεβαιώθηκε από ιατρό.

Τα πρώτα εμπόδια

Στις 11 Μαρτίου, καταγράφηκαν στην Κύπρο τέσσερις νέες περιπτώσεις κοροναϊού, δημιουργώντας μια αλυσίδα μεταγενέστερων περιπτώσεων. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με το πρώτο του διάταγμα, δυνάμει του Νόμου περί Απολύμανσης, απαγόρευσε έως το 2020. 31 Μαρτίου συγκεντρώσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, αίθουσες παγωτού, αίθουσες εκδηλώσεων – συνολικά περισσότερα από 75 άτομα.

Ταυτόχρονα, οι λοιμώξεις εξαπλώνονται στους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, μερικοί από τους οποίους κλείνουν και επιβάλλουν περιορισμούς.

Μιλώντας στους πολίτες στις 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα σε σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οδοφράγματα και κλείσιμο σχολείων.

Στις 14 Μαρτίου, τα αεροδρόμια της Λάρνακας aph Πάφου ακυρώνονται, ενώ μόνο πολίτες ηλικίας κάτω των τεσσάρων ημερών με ιατρικό πιστοποιητικό για δοκιμές κοροναϊού επιτρέπεται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις 16 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Οι επιβάτες, που έφτασαν στα αεροδρόμια της Λάρνακας աֆ Πάφου, μεταφέρθηκαν σε χώρους απομόνωσης για 14 ημέρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, εκδίδει εντολή ταξιδιού για να αποφύγει εντελώς το εξωτερικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Voskeberan κάλεσε το προσωπικό να μείνει μακριά από τις υπηρεσίες μέχρι τις 10 Απριλίου.

Στις 18 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία για τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών, καλώντας όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Στις 21 Μαρτίου, ο Υπουργός Μεταφορών εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει τις πτήσεις για 14 ημέρες στα κυπριακά αεροδρόμια.

Πρώτος θάνατος և γενικό μπλοκ

Ο πρώτος θάνατος ενός ασθενούς με κοροϊό ανακοινώθηκε στις 21 Μαρτίου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «ο ασθενής είχε χαμηλό προσδόκιμο ζωής λόγω μη αναστρέψιμης κίρρωσης της αλκοολικής αιτιολογίας του ήπατος, οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στην περιοχή της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας».

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν παλιννοστούντες που επλήγησαν από την επιδημία κοραναϊού στο εξωτερικό.

Στις 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοινώνει γενικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας, με λίγες εξαιρέσεις.

“Ο πόλεμος κατά του κοροναϊού μπορεί να κερδηθεί μόνο εάν παραμείνουμε σε καταφύγια”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας μια ταξιδιωτική απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ στις 24/13 Μαρτίου.

Στις 26 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τη λήψη απόφασης εξόδου 150 ευρώ για παραβάτες.

Στις 27 Μαρτίου, η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει χλωροκίνη στο Ισραήλ και το Ισραήλ στην Κύπρο – 50 ανάσες.

Στις 30 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του κοροναϊού, ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα, όπως η αποκλειστική εμπορία, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μόνο μία φορά την ημέρα, η χρήση χαρτιού σε χαρτί μόνο για άτομα άνω των 65 ετών, αυξάνοντας την τιμωρία για παραβίαση. έως 300 ευρώ ανά μέτρο, απαγόρευση συναντήσεων σε άλλα σπίτια από εκείνα που ζουν σε αυτά, καθώς και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας Από 00 έως 06. 00, εκτός από τους υπαλλήλους με ειδική γραφειοκρατία.

Στις 31 Μαρτίου, ελήφθη δωρεά από την Κίνα για την κάλυψη της ανάγκης αμυντικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού.

Το Νοσοκομείο Καταλόγου Καταπολέμησης

Στις 31 Μαρτίου, το νοσοκομείο αναφοράς άνοιξε με τη βοήθεια εννέα ιατρών և 15 νοσοκόμων.

Στις 2 Απριλίου, ο Υπουργός Μεταφορών επέκτεινε την απαγόρευση πτήσεων για άλλες 14 ημέρες, έως ότου το Υπουργείο Υγείας υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά υπηρεσιών φιλοξενίας και παρακολούθησης για επαγγελματίες υγείας που λαμβάνουν ασθενείς με θετικό κοροναϊό στο Κέντρο Αποκατάστασης Tersefanu. Ήπια ή ασυμπτωματική νοσηλεία για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι αρνητική.

Στις 2 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας διενήργησε στοχευμένη εξέταση για κοροναϊό στους δήμους Aradipu της Πάφου, όπου ο αριθμός των περιπτώσεων έχει αυξηθεί.

Στις 4 Απριλίου, ιατρικός εξοπλισμός και προμήθειες θα μεταφερθούν από την Κίνα στην Κύπρο για χρήση σε δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2020 Από τις 7 Απριλίου, καταγράφηκαν 493 COVID-19 և 14 θάνατοι, με ποσοστό θνησιμότητας 2,8%.

Στις 8 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει την επέκταση μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κοροναϊού από καιρό σε καιρό έως τις 30 Απριλίου.

Η δειγματοληψία ανακοινώνεται για πρώτη φορά στις 10 Απριλίου για τους 20.000 υπαλλήλους της Εθνικής Φρουράς Νοσημάτων COVID-19 του ιδιωτικού, δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στις 24 Απριλίου ξεκινά μια τυχαία δειγματοληψία 800 ατόμων στο γενικό πληθυσμό της Κύπρου. COVID-19.

Στις 24 Απριλίου, η απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια Λάρνακας-Πάφου θα παραταθεί έως τις 17 Μαΐου.

Από τις 28 Απριλίου 2020, 836 περιπτώσεις θνησιμότητας COVID-19 և 20 καταγράφηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή 2,4% θνησιμότητα.

Το πρώτο στάδιο χαλάρωσης

Στις 4 Μαΐου, η Κύπρος μπαίνει στην πρώτη φάση χαλάρωσης των κυρώσεων και ο κόσμος αρχίζει να επανενεργοποιείται αργά. Στις 21 Μαΐου, όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης επιστρέφουν στα σχολεία.

Από τις 5 Μαΐου 2020, 878 θάνατοι COVID-19 ID 21 καταγράφηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με διαγνωσμένη θνησιμότητα 2,4%.

Λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, η συνολική απαγόρευση πτήσεων παρατείνεται έως τις 28 Μαΐου. Η δειγματοληψία για το Covid-19 στα σχολεία ξεκινά στις 13 Μαΐου.

Από τις 12 Μαΐου 2020, καταγράφηκαν 904 περιπτώσεις θανάτων COVID-19 և 23 στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ποσοστό θνησιμότητας 2,5% που διαγνώστηκε με COVID-19.

Μόνο μία πρόσφατα επιβεβαιωμένη περίπτωση κοροναϊού καταγράφηκε στην Κύπρο στις 18 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να εντείνει τον προγραμματισμό της δεύτερης φάσης της χαλάρωσης.

Στις 22 Μαΐου, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να ξεκινήσει πτήσεις δύο σταδίων και από τις δύο ομάδες χωρών στις 2 Ιουνίου, καθώς και το άνοιγμα ξενοδοχείων την 1η Ιουνίου.

Από τις 21 Μαΐου, 923 άτομα διαγνώστηκαν με COVID-19, 24 πέθαναν, 17 εκ των οποίων είχαν την ασθένεια ,, 64,4% ή 594 άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία, σύμφωνα με το infographic.

Περίοδος υποχώρησης

Καμία περίπτωση ιού SARS-CoV-2 δεν καταγράφηκε στην Κύπρο στις 27 Μαΐου, ενώ ο αριθμός που καταγράφηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ασήμαντος ή μικρός.

Η Κύπρος μπαίνει στην τρίτη φάση χαλάρωσης των κυρώσεων στις 5 Ιουνίου.

Στις 7 Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι λατρευτικές υπηρεσίες σε ναούς, σε άλλους χώρους λατρείας και προϋποθέσεις για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας των πιστών.

Τα αεροδρόμια της Κύπρου θα ανοίξουν ξανά στις 9 Ιουνίου σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Η Κύπρος θα απολαύσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, ακόμη και με απότομη πτώση της ροής των τουριστών, γεγονός που οδήγησε σε μια λανθασμένη αίσθηση ότι η επιδημία είναι παρελθόν.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, υπό πρωτοφανείς συνθήκες χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα υγείας, περισσότεροι από 107.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης επέστρεψαν στα γραφεία τους δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Στις 2 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας έλαβε πρόσθετα μέτρα κοραναϊού στη Λάρνακα և Αμμόχωστος για να εντοπίσει περιπτώσεις σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Νέας Σαλαμίνας, της ASIL Lysis, του Εθνικού Άχνα και άλλων.

Επείγοντα μέτρα και πάλι, επιδημία αναβίωσης և εμβόλια

Στις 12 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να λάβει επείγοντα μέτρα για τα κράτη της Λεμεσού και της Λευκωσίας λόγω της αύξησης των περιπτώσεων COVID-19.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να εντείνει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, αλλά εν μέρει εμποδίζοντας το κράτος της Λεμεσού και της Πάφου, καθώς το ποσοστό αναπαραγωγής ασθενειών στην Κύπρο ξεπέρασε το 1,5, υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη τάση.

Στις 11 Νοεμβρίου, οι εργαστηριακές δοκιμές COVID 19 εισήγαγαν τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων (ταχεία δοκιμή).

Στις 30 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να αποφασίσει για μέτρα για όλες τις περιφέρειες, τα οποία είχαν προγραμματιστεί για απαγόρευση της κυκλοφορίας την επόμενη μέρα από τις 9 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., κλείνοντας εστιατόρια έως τις 7 μ.μ.

Δύο ειδικά ψυγεία θα παραδοθούν στην Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου για την αποθήκευση δόσεων εμβολίων Pfizer / BioNTech.

Στις 26 Δεκεμβρίου, δόθηκαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech στην Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου σε γηροκομεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμβολιάζεται στις 28 Δεκεμβρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στις 29 Δεκεμβρίου.

Σε γραπτή δήλωση στις 28 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται πιέσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, ιδίως εκείνων που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η Κύπρος κατέγραψε 751 περιπτώσεις εκείνη την ημέρα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας.

Στις 29 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διάταγμα, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγόρευση ατόμων από άλλους τόπους διαμονής έως τις 10 Ιανουαρίου, απαιτώντας τηλεπικοινωνίες για τον δημόσιο / ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμβουλεύοντας τον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκεί և , εάν είναι δυνατόν, διευκολύνετε το προσωπικό για την εργασία στο σπίτι.

Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας στις 29 Δεκεμβρίου ήταν 907.

Από τις 29 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από το COVID 19 ήταν 117, ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 21.315.

Πηγή: KYPE

Source