Χωρίς ανανέωση από τη Δύση, κατευθυνόμαστε προς την κινεζική ηγεμονία – EURACTIV.com

Η Δύση έχει υποτιμήσει την άνοδο της Κίνας και το κέντρο βάρους έχει αλλάξει από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, όπου η Ευρώπη δεν έχει κανένα ρόλο, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ένας από τους πιο έμπειρους αναλυτές της Κίνας στην Ευρώπη.

* Αυτό είναι το πρώτο μέρος της συνέντευξης. το δεύτερο μέρος θα δημοσιευθεί στις 12 Ιανουαρίου.

«Πιστεύω ότι η πανδημία και η κρίση της αμερικανικής δημοκρατίας όπως έχουμε βιώσει τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου αν η Δύση δεν ανανεωθεί δημοκρατικά, η ιστορία θα την διαβάσει ως τη μετάβαση από την αμερικανική ηγεμονία στο τουλάχιστον μια δυαδική ηγεμονία ΗΠΑ-Κίνας, και η κινεζική ηγεμονία μακροπρόθεσμα. “

Είπε στην EURACTIV ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αντί να υποκύψει στη Δυτική πίεση για να μειώσει την ειδική σχέση της με την Κίνα.

«Η Ελλάδα δέχεται κριτική για τις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όταν η Ελλάδα έχει 0,2% των κινεζικών επενδύσεων, ενώ η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν 22% και 21%, δηλαδή 100 φορές περισσότερες.»

«Οι Γερμανοί έχουν 6.500 εταιρείες στην Κίνα. Αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις είναι να αποφασίσουν πότε θα έχουν καλές ή κακές σχέσεις και να ακολουθήσουν οι μικρότερες χώρες. Έτσι, να είσαι χωρίς ρόλο, να είσαι οπαδός. Η Ελλάδα δεν πρέπει να το κάνει αυτό », είπε ο Κοτζιάς.

Μαθήματα από συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Κοτζιάς, επικεφαλής της διπλωματίας στο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο αρχιτέκτονας της κρίσιμης συμφωνίας αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας του 2018 που έληξε μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ των βαλκανικών γειτόνων.

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία κατέληξαν στη συμφωνία επειδή κατάφεραν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μέσω άμεσων επαφών, με περιορισμένη μόνο παρουσία διαμεσολαβητών, και αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα για τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, δήλωσε ο Κοτζιάς.

«Η παρουσία του διαμεσολαβητή σε ορισμένες στιγμές που γνωρίζει καλά το θέμα είναι απαραίτητη, αλλά όχι καθ ‘όλη τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης», είπε, προσθέτοντας ότι ο «εξαιρετικά ευγενής και αποτελεσματικός» διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν ήταν παρών σε δύο τα τρίτα των διαπραγματεύσεων.

«Ο διαμεσολαβητής μερικές φορές κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», είπε, εξηγώντας ότι όταν δύο πλευρές διαπραγματεύονται μέσω τρίτου μέρους, και οι δύο προσπαθούν συνεχώς να πείσουν τον διαμεσολαβητή, παγιώνοντας μόνο τις αντίστοιχες θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, είπε, όταν οι δύο διαπραγματεύονται άμεσα, είναι πιο συγκεκριμένοι: «Οι δύο πλευρές επισημαίνουν τα κύρια ζητήματά τους και στη συνέχεια διερευνούν εάν μπορούν να τα βάλουν σε ένα θετικό πακέτο και για τα δύο».

«Όταν έχετε πάντα τον μεσολαβητή μπροστά σας, οι συνθήκες εμπιστοσύνης δεν διαμορφώνονται. Δεν βλέπετε το άλλο, δεν μιλάτε άνετα τη νύχτα », είπε.

Η νύχτα στη Βιέννη

Ο Κοτζιάς είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον της οικογένειάς του, της ζωής του, και εν μέρει οι επιθέσεις εναντίον του ομολόγου του στη Βόρεια Μακεδονία, Νικόλα Ντιμιτρόφ, βοήθησαν και τις δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, υπήρχαν πολλοί αντίπαλοι σε κάθε είδους διμερή συμφωνία.

«Ένα βράδυ στη Βιέννη καθίσαμε να μιλήσουμε για εκείνους που μας επιτέθηκαν. Συνειδητοποιήσαμε ότι το ζήτημα δεν είναι οι Βόρειοι Μακεδόνες έναντι των Ελλήνων, αλλά ένα ζήτημα μεταξύ εκείνων που δεν ήθελαν λύση, των λεγόμενων επαγγελματιών της μη λύσης, και εκείνων που προσπάθησαν να κινηθούν προς τη λογική μιας καλής λύσης », είπε.

Ο βετεράνος Έλληνας διπλωμάτης δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η λογική της λύσης“, Όπου είπε ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν πρέπει να πολεμήσουμε, αλλά να αποδείξουμε στην άλλη πλευρά ότι υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για μια παραγωγική και δημιουργική λύση.

Βουλγαρία: «Ο Ηρακλής χωρίς μυς»

Αναφερόμενος στον πρόσφατο αποκλεισμό της Βουλγαρίας για την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είπε ότι ο τόνος στη Σόφια καθορίζεται από το ακροδεξιό κόμμα VMRO της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον υπουργό Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Είπε ότι η Αθήνα προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι ο Καρακατσάνοφ ακολουθούσε πολιτική εκτός του πλαισίου της ΕΕ αφού η Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ τοποθέτησε ένα άγαλμα λιονταριού στον κήπο του Εθνικού Παλάτι Πολιτισμού, το οποίο κρατούσε ασπίδα με το χάρτη του Σαν Στεφάνου αντανακλώντας τη «Μεγάλη Βουλγαρία».

«Η Βουλγαρία δεν συνειδητοποίησε ότι υπήρξε η γέννηση ενός νέου έθνους στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο έχει τη δική του γλώσσα. Αντί να σέβεται και να συμβάλλει στην ειρήνη και τη φιλία των λαών της περιοχής, η Βουλγαρία ενεργεί με έναν αποσταθεροποιητικό τρόπο, προσποιούμενος ότι είναι ο Ηρακλής χωρίς μυς », δήλωσε ο Κοτζιάς.

Η περίπτωση της Τουρκίας και της Γερμανίας

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Κοτζιάς είπε ότι δεν ήταν καλό να διαπραγματευτεί μέσω τρίτου που έχει τα δικά του συμφέροντα και αντίληψη.

Κατά τη διάρκεια της κλιμακούμενης κρίσης του περασμένου έτους στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, η Γερμανία μπήκε ως μεσολαβητής για να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων. Αλλά για τον Κοτζιά, αυτό είναι λάθος.

«Αντί να προσπαθείτε να καταλάβετε και να λύσετε ένα πρόβλημα με την Τουρκία, καταλήγετε να επηρεάσετε το Βερολίνο ή να το πείσετε να μην είναι υπέρ τουρκικό. Εν ολίγοις, η διαπραγμάτευση πηγαίνει αλλού. “

Η Ευρώπη ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω διχασμών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για τον Κοτζιά, οι κυρώσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν μόνο ένα κράτος, αλλά και το προσωπικό και τους θεσμούς που βοηθούν την Τουρκία να εκτελεί παράνομες ενέργειες.

Είπε ότι στην περίπτωση της Τουρκίας, ένα μέρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Νορβηγίας, παρείχε στην Τουρκία υλικοτεχνική υποδομή.

«Έπρεπε να ξεκινήσουμε με κυρώσεις εναντίον αυτών των εταιρειών. Επειδή αυτές οι εταιρείες έχουν 14-15 μεγάλες θέσεις εργασίας στην αγορά της ΕΕ. Έτσι, οι κυρώσεις εναντίον τους θα είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες τους, θα τους οδηγούσαν να αποσυρθούν και θα ήταν ευκολότερο να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ».

Ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα κυρώσεων τον αγωγό Nord Stream 2, όπου οι ΗΠΑ επέβαλαν πρώτα κυρώσεις στην εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Lübeck στη Γερμανία, το τελικό σημείο του ρωσικού αγωγού.

«Αυτή η εταιρεία έχει πάρα πολλά λιμάνια στον δυτικό κόσμο και τυχόν κυρώσεις για τις ενέργειές της με τους Ρώσους στη Γερμανία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική χρηματοδότηση και λειτουργία της σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Γι ‘αυτό σταμάτησαν. “

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έπρεπε να συνεργαστεί πιο κοντά με όσους προτιμούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα γερμανικά κόμματα, ενώ μια εκστρατεία θα έπρεπε επίσης να είχε πραγματοποιηθεί στον γερμανικό τύπο.

Στο Βερολίνο, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και η Αριστερά [Die Linke] έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τις κυρώσεις, ενώ οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί είναι εν μέρει υπέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΕ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, είπε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στην Ισπανία ότι έχει πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα που εξαρτώνται από τη στάση των εταίρων της, όπως το ζήτημα της Καταλονίας ή του Γιβραλτάρ, ή οι δραστηριότητες των τραπεζών της στην ΕΕ που έχουν εκτεθεί υπερβολικά. “

«Κατανοώ ότι για την Ισπανία το ζήτημα της Καταλονίας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και σίγουρα δεν θα έπαιζα ποτέ με αυτό το ζήτημα. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι και για την Ελλάδα, το Αιγαίο, το Κυπριακό, η Θράκη, είναι ένα θεμελιώδες ζωτικό ζήτημα. “

Υποστήριξε τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, αλλά ταυτόχρονα είπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν φυσιολογικό η Τουρκία να φυλακίζει την ηγεσία του τρίτου μεγαλύτερου δημοκρατικού κόμματος, καθώς και δεκάδες δήμαρχους της κουρδικής κοινότητας.

«Ο Ερντογάν ήξερε ότι θα βυθίζαμε το τουρκικό πλοίο»

Ο Κοτζιάς επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΕΛΚ) λέγοντας ότι η Αθήνα δεν έδωσε στην Τουρκία το μήνυμα ότι θα υπάρξει κόστος εάν συνεχίσει την παρενόχληση.

Το 2020, η Τουρκία έστειλε το πλοίο Oruç Reis αρκετές φορές στα ελληνικά ύδατα για εξερεύνηση φυσικού αερίου.

«Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Mevlüt Çavuşoğlu και τον Erdoğan στην Άγκυρα, και οι δύο υπαινίχθηκαν ότι το σκάφος τους θα έφτανε στα νότια της Κρήτης. Και τους είπα γελώντας: «Θα σας βυθίσουμε. δεν θα φτάσετε ποτέ ». Επανέλαβαν το ίδιο στον Μητσοτάκη, και δεν απάντησε καθόλου. “

Ο Κοτζιάς είπε ότι η Άγκυρα επικαλείται πάντα το Διεθνές Δίκαιο, ακόμα κι αν οι κινήσεις του το παραβιάζουν σαφώς, και πάντα αναζητά ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη πέρυσι όταν «οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ παραλύθηκαν πριν από τις εκλογές, το Ηνωμένο Βασίλειο ασχολήθηκε με το Brexit και το Ισραήλ δεν είχε σταθερή κυβέρνηση. “

«Η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει τους ισχυρισμούς της εδώ και 30 χρόνια. Δυστυχώς, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το έκανε μέσα σε λίγους μήνες », είπε.

[Edited by Zoran Radosavljevic/Georgi Gotev]

Source