Χωρίς πανδημία απαγόρευση ενεργειακών εταιρειών!

Παρά το ξέσπασμα του Covid-19 και τις επιδημικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, Συμμετοχή του Δημοσίου για τον Γεωθερμικό Σταθμό (GPP), τον Αιολικό Σταθμό (ΑΠΕ) και τον Ηλιακό Σταθμό (GES) ) προγραμματίζεται να χτιστεί στο χωριό στο χωριό Orhanlı) Η συνάντηση είναι επιθυμητή. Οι χωρικοί, που αντέδρασαν στη συνάντηση που σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ντόπιων, αντιστέκονται στο ενεργειακό έργο που είναι επιθυμητό να οικοδομηθεί από τους χώρους διαβίωσης.

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών «Κυκλική Μερική Τερματισμός» περιέχει μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της πανδημίας οπουδήποτε στην Τουρκία. Στο άρθρο 5 της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι μεταξύ των περιοχών που θα κλείσουν προσωρινά, υπάρχουν μέρη όπως καφετέριες, καφετέριες, καφετέριες, ταβέρνα, τσάι. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, τα καφενεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 17 Μαΐου 2021.

Ωστόσο, παρά την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Συνάντηση Δημόσιας Συμμετοχής, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε καφενείο στο χωριό Ορχάνλι την Τετάρτη 21 Απριλίου, συγκέντρωσε την αντίδραση των ντόπιων. Οι χωρικοί έστειλαν μια αναφορά στον Κυβερνήτη του Σμύρνου Γιαβούζ Σελίμ Κούζγκερ και ζήτησαν την ακύρωση της συνάντησης, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απόφαση, η οποία ελήφθη αγνοώντας και τις δύο απόψεις των πληθυσμών άνω των 65 που ζουν στην περιοχή και τη δημόσια υγεία.

Το χωριό Orhanlı, το οποίο βρίσκεται στα ελαιόδεντρα πρώιμου τύπου που είναι μοναδικά στη χερσόνησο της Σμύρνης, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο των ολοκληρωμένων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος GPP, RES και GES. Οι χωρικοί του Ορχάνι, οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγή για τις τρέχουσες εργασίες εξερεύνησης γεωθερμικών πόρων στο Γκόκκαμ Μεβίκι, που βρίσκονται στο χωριό, αντιμετωπίζουν τη διαδικασία ΕΠΕ ενός άλλου έργου Γεωθερμικού Σταθμού (GPP) πριν ολοκληρωθεί αυτή η αγωγή. Οι κάτοικοι του χωριού αναζητούν τα δικαιώματά τους με νομικά μέσα ενάντια σε αυτά τα έργα που θα ολοκληρώσουν το παγκοσμίου φήμης ελαιόλαδο που παράγουν. Ενώ αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, οι κάτοικοι του χωριού απαιτούν τη διεξαγωγή της Δημόσιας Συνάντησης Συμμετοχής για τα 23 πηγάδια γεωθερμικής εξερεύνησης πόρων που σχεδιάζονται να ανοίξουν στις περιοχές διαβίωσης και οι επόμενες Ολοκληρωμένες Μονάδες Ενέργειας GPP, WPP και GES ακυρώνονται αμέσως.

Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα, ο Χασάν Ταχσίν Ακκίλ, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού, Φύσης, Νεολαίας και Αθλητισμού του Ορχάνι Χωριού, είπε, «Το χωριό μας συνεχίζει να υπάρχει σε αυτήν την κοιλάδα για χιλιάδες χρόνια, παράγοντας από επτά έως εβδομήντα και διατηρώντας τον πολιτισμό ζωντανός. Το ελαιόλαδο μας παράγουμε στα παλιά μας ελαιόδεντρα, καθαρό αέρα, νερό, χώμα, το χωριό μας με έναν από τους χωρικούς που ζουν στην Τουρκία και τη μετανάστευση. Ο Ολοκληρωμένος Σταθμός Ενέργειας GPP, RES και GES, που θέλουν να εφαρμοστούν εδώ, απειλούν όχι μόνο την υγεία των κατοίκων του χωριού μας, αλλά και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που τρέφονται με την υγιεινή διατροφή που παράγει το χωριό μας. “Προσπαθούν να καταστρέψουν το χωριό μας εκμεταλλευόμενοι την επιδημία κοραναϊού”, είπε.

Αναφέροντας ότι η Συνάντηση Δημόσιας Συμμετοχής που προορίζεται να πραγματοποιηθεί στο χωριό Ορχάνι από την εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας την Τετάρτη 21 Απριλίου θα πρέπει σίγουρα να ακυρωθεί, δήλωσε ο Άκσιλ, «Αυτή η συνάντηση, η οποία εμποδίζει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων μας, που είναι οι ρίζες των χωριό, και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ακύρωση τόσο αυτής της συνάντησης όσο και των έργων με όλους τους χωρικούς μέχρι το τέλος. Δεν θέλουμε ούτε τη συνάντηση του GPP, των RES και του GES Integrated Power Plant στο χωριό μας », είπε.

Επαρχιακή Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης του Σμύρνη, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση μετά την αντίδραση των χωρικών Orhanlı, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση ακυρώθηκε. Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της Επαρχιακής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης του Σμύρνη στις 19 Απριλίου 2021, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Küçük Menderes Energy Petrol Geothermal Mine Electricity Generation Eng. Şnş. ΟΠΩΣ ΚΑΙ. Όσον αφορά το έργο «Γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας 37,55 MWe και εγκαταστάσεις βοηθητικών πόρων (GES + WPP)», το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τις 21/04 04/2021, η σύσκεψη δημόσιας συμμετοχής, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Orhanlı Caddesi No: 274/2 (Köylü Cafeteria) Orhanlı / Seferihisar / İZMİR στις 14:00, ακυρώθηκε για να πραγματοποιηθεί αργότερα για να καθοριστεί από το Υπουργείο μας. “

.Source