Ως αποτέλεσμα 3 εθνοτικών ένοπλων ομάδων επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στη Μιανμάρ

Σύμφωνα με την έκθεση στον ιστότοπο The Irrawaddy, μέλη του Στρατού της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ (MNDAA), του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού Ta’ang (TNLA) και του στρατού Arakan επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Lashio της επαρχίας το πρωί.

Αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον 14 αστυνομικοί πέθαναν στην επιδρομή και 2 αστυνομικοί έλειπαν.

Καταγράφηκε ότι μετά την επίθεση, ο στρατός του Μιανμάρ αντεπιτέθηκε σε 2 χωριά κοντά στο Lashio και τουλάχιστον 300 πολίτες έφυγαν από τα σπίτια τους.

Ο στρατός Arakan, η MNDAA και η TNLA ανακοίνωσαν στις 30 Μαρτίου ότι εάν δεν σταματήσει η ένοπλη επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, θα παραβιάσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον στρατό και θα ενταχθούν στους διαδηλωτές.

Οι ένοπλες ομάδες υπέγραψαν εκεχειρία με τον στρατό της Μιανμάρ το 2018.

ORDU ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ UAV

Από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκε ότι ο στρατός της Μιανμάρ ακολουθούσε τους διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) από την Κίνα.

Στις ειδήσεις στο περιοδικό Janes International Defense Review που δημοσιεύθηκαν στην Αγγλία, εξετάστηκαν τα βίντεο των UAV που ανήκουν στον στρατό της Μιανμάρ πάνω από το πλήθος των διαμαρτυρόμενων στο Mandalay.

Οι προβαλλόμενοι UAV ισχυρίστηκαν ότι παράγονται από έναν κινέζικο κατασκευαστή αμυντικής βιομηχανίας, την China Aerospace Science and Technology Company (CASC).

Η έκθεση των New York Times στις 2 Μαρτίου ισχυρίστηκε ότι ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποίησε ισραηλινούς UAV για να παρακολουθεί τις διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΜΑ ΣΤΟ ΜΥΑΝΜΑΡ

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε τη διοίκηση την 1η Φεβρουαρίου, μετά τους ισχυρισμούς για απάτη στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2020 και την άνοδο της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Ο στρατός συνέλαβε πολλούς αξιωματούχους και αρχηγούς του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του de facto αρχηγού της χώρας και της υπουργού Εξωτερικών Aung San Suu Çii, και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) για ένα έτος.

Στη Μιανμάρ, 618 άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα της ένοπλης επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

.Source