Όλα τα κόμματα μιλούν για τις εκλογές

πανό99

Ceren ÖZBİL

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ SANER ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ … Αφού ο πρωθυπουργός Ersan Saner κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «ορίσουν την ημερομηνία πρόωρων εκλογών» την προηγούμενη μέρα, «πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι;» ξεκίνησαν οι συζητήσεις. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του UBP εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της UBP Saner να διαβουλεύεται με κυβερνητικούς εταίρους και κόμματα της αντιπολίτευσης και να καθορίσει την ημερομηνία πρόωρης εκλογής, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημία. Αυτή η απόφαση του UBP ήταν ο προάγγελος της επώδυνης διαδικασίας για πρόωρες εκλογές.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ… Η DP και η YDP, οι κυβερνητικοί εταίροι, θα ακολουθήσουν τη διαδικασία μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Saner για πρόωρες εκλογές και θα καθορίσουν μια θέση σύμφωνα με την απόφαση του UBP. Ο Γενικός Γραμματέας της DP Afet Özcafer είπε: «Ακολουθούμε τη διαδικασία. Το DP είναι ένα κόμμα που είναι πάντα έτοιμο για εκλογές. “Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πρόεδρος του YDP Erhan Arıklı δήλωσε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται σε εύλογο και κατάλληλο χρόνο.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΛΛΑ… Η CTP δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός και οι προεκλογικές προετοιμασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τον Απρίλιο. Ο Πρόεδρος της HP Yenal Yours είπε, «Εάν υπάρξουν εκλογές, η HP θα είναι παρούσα σε αυτές τις εκλογές με όλη της τη δύναμη, αλλά εκτός από αυτό, κάνουμε μια κλήση κοινής λογικής πρώτα. Πρέπει να υπάρξει μια καλή αξιολόγηση του τι χρειάζεται η κοινωνία », είπε. Ο Πρόεδρος του TDP Cemal Özyiğit συμμερίζεται την άποψη ότι «πρέπει να καθιερωθεί μια κυβέρνηση πρόωρων εκλογών και να διεξαχθούν εκλογές όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες υγείας».

Πριν εγκριθεί ο δημοσιονομικός προϋπολογισμός του 2021 στη χώρα, χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στον νόμο περί εκλογών και δημοσίων ψηφοφοριών, και η αύξηση των περιπτώσεων τοπικής κοροναϊκής συνεχίστηκε, οι «πρόωρες εκλογές», οι οποίες ήταν εκπληκτικά στην ημερήσια διάταξη, δημιούργησαν σοκ.

Η έκκληση του πρωθυπουργού Ersan Saner προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «καθορίσουν την ημερομηνία πρόωρων εκλογών» μετά τις εκλογές για την προεδρία του κοινοβουλίου την προηγούμενη ημέρα, ενεργοποίησε επίσης τα πολιτικά κόμματα.

Το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της UBP Ersan Saner να διαβουλεύονται με κυβερνητικούς εταίρους και κόμματα της αντιπολίτευσης και να καθορίσουν την ημερομηνία πρόωρης εκλογής, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημία.
Με αυτήν την εντολή, η αποφασιστικότητα του Saner να ζητήσει πρόωρες εκλογές έγινε ξανά σαφής.

Μετά από αυτήν την πρόταση του Πρωθυπουργού Σάνερ, οι κυβερνητικοί εταίροι θα λάβουν την απόφασή τους στο Κόμμα Αναγέννησης και στο Δημοκρατικό Κόμμα, εξετάζοντας πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Afet Özcafer είπε, “Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία, το DP είναι ένα κόμμα που είναι πάντα έτοιμο για εκλογές”. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, Erhan Arıklı, δήλωσε ότι το UBP θα αποφασίσει αν θα διεξαγάγει εκλογές ή όχι και είπε: «Εάν η Ομάδα UBP λάβει κοινή απόφαση, εάν μας πει να περπατήσουμε μαζί, δεν θα είναι πρόβλημα. Η UBP πρέπει να το αποφασίσει πρώτα ». Δηλώνοντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε εύλογο και κατάλληλο χρόνο, ο Ερχάν Αρκίλι σημείωσε ότι εάν διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, το συνέδριο του YDP θα αναβληθεί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, έδωσαν το μήνυμα “είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές”, αλλά απαριθμούν επίσης τα πράγματα που χρειάζονται προσοχή.

ΕΝΑΤο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για τον προϋπολογισμό και τις εκλογές και ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τον Απρίλιο.

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Γιενάλ Σουίρ είπε: «Εάν υπάρξουν εκλογές, η HP θα υπάρχει στις εκλογές αυτές με όλη της τη δύναμη. Αλλά πέρα ​​από αυτό, κάνουμε μια έκκληση για κοινή λογική πρώτα. Πρέπει να υπάρξει μια καλή αξιολόγηση του τι χρειάζεται η κοινωνία », είπε.

Ο Cemal Özyiğit, Πρόεδρος του Κόμματος Κομμουνιστικής Δημοκρατίας (TDP), συμμερίζεται την άποψη ότι «πρέπει να καθιερωθεί μια κυβέρνηση πρόωρων εκλογών και να διεξαχθούν εκλογές όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες υγείας».

Η ΚΥΠΡΟΣ ζήτησε από τον πρόεδρο και τους αξιωματούχους των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπήθηκαν στο κοινοβούλιο για την πρότασή τους για «πρόωρες εκλογές».

Εξουσιοδότηση από την UBP MYK στη Saner

Το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του UBP, πρωθυπουργό Ersan Saner, να διαβουλεύεται με κυβερνητικούς εταίρους και κόμματα της αντιπολίτευσης και να καθορίσει την ημερομηνία της πρόωρης εκλογής λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία της επιδημίας.
Το UBP VQA συγκλήθηκε χθες υπό την προεδρία του προέδρου, πρωθυπουργού Ersan Saner, και αξιολόγησε τι συνέβη κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της Συνέλευσης της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και της πορείας της χώρας.
Στη δήλωση της UBP, «Ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που έγιναν, δόθηκε υποστήριξη στον πρόεδρο Ersan Saner στην πολιτική που ακολούθησε. Ο Πρόεδρος έχει εξουσιοδοτηθεί να διαβουλεύεται με κυβερνητικούς εταίρους και κόμματα της αντιπολίτευσης και να καθορίζει την ημερομηνία πρόωρων εκλογών λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία της επιδημίας ».
Στη δήλωση, αναφέρθηκε επίσης ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε ότι η επιδημία συνεχίζεται και ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις προσπάθειες καταπολέμησης της νόσου και του εμβολιασμού και να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων.

Özcafer: Ακολουθούμε τη διαδικασία

Ο Γενικός Γραμματέας του DP Afet Özcafer εξήγησε ότι ο λόγος του DP για είσοδο στην κυβέρνηση ήταν ότι η χώρα δεν έμεινε χωρίς κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε και έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Δηλώνοντας ότι ο προϋπολογισμός που έπρεπε να σταλεί στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ήρθε πρόσφατα στο κοινοβούλιο, ο Özcafer είπε, «Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να ανοίξουμε το δρόμο για τη χώρα, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημικής διαδικασίας. Μπήκαμε στην κυβέρνηση για να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. «Γνωρίζαμε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές όταν μπαίνουμε στην κυβέρνηση».

Ο Özcafer δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση που θα λάβει το UBP σχετικά με τις πρόωρες εκλογές και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για αυτές τις εκλογές ως DP εάν ληφθεί μια πρόωρη εκλογική απόφαση πριν ληφθούν όλα αυτά.

Arıklı: Η επιλογή πρέπει να γίνει σε εύλογο και κατάλληλο χρόνο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρλί, αξιολόγησε την έκκληση του Πρωθυπουργού Έρσαν Σανέρ για πρόωρες εκλογές στο πρόγραμμα «Headline +» που παρακολούθησε στο BRT.

Ο Arıklı είπε, «Ο πρωθυπουργός πήρε μια αυθόρμητη απόφαση. Όποιος ήταν στη θέση του θα αντιδρούσε το ίδιο. Δεν θα ήταν σωστό να πέσει σε μια κατάσταση όπου οι εκπρόσωποί του δεν μπορούσαν να μιλήσουν και έδωσε την απαραίτητη αντίδραση. Είπε εκ των προτέρων στους βουλευτές ότι θα πρότεινε πρόωρες εκλογές εάν συναντηθεί 26 στην Ομάδα Συνέλευσης του UBP. Μπορώ να κατανοήσω. Τη δεύτερη φορά, με 26-27, εάν ο υποψήφιος του UBP απορρίφθηκε, κάθε τιμημένος πρόεδρος θα έκανε το ίδιο. Ο πρωθυπουργός έχει κάνει ό, τι είναι απαραίτητο », είπε.

Δηλώνοντας ότι το UBP θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις εκλογές ή όχι, ο Arıklı είπε, «Εάν η Ομάδα UBP λάβει κοινή απόφαση, εάν μας πει να περπατήσουμε μαζί, δεν θα είναι πρόβλημα. Η UBP πρέπει να το αποφασίσει πρώτα ».

Ο Arıklı είπε, “Με αυτήν την εύθραυστη δομή, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο δρόμο καθυστερώντας κάθε σύνοδο της Συνέλευσης για μερικές ώρες και παρέχοντας τέτοιες απαρχές”. Δηλώνοντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε εύλογο και κατάλληλο χρόνο, ο Ερχάν Αρκίλι σημείωσε ότι εάν διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, το συνέδριο του YDP θα αναβληθεί.

Μιλώντας στην ΚΥΠΡΟ, ο Γενικός Γραμματέας του YDP Μπερτάν Ζαρόγλου είπε ότι θεωρεί ότι η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές είναι αβάσιμη αυτή τη στιγμή και δήλωσε ότι ο λόγος για αυτό είναι η πανδημική διαδικασία και τα οικονομικά προβλήματα.

Σημειώνοντας ότι πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Ersan Saner πρότεινε μια τέτοια ιδέα είναι οι εκλογές για την προεδρία του κοινοβουλίου, ο Zaroğlu συνέχισε ως εξής:

«Ο λόγος για τον οποίο ο Έρσαν Σανέρ έδειξε αυτή την αντίδραση είναι η αντιπολίτευση. Ενώ η αντιπολίτευση ήταν κοντά, δεν ανέλαβαν την ευθύνη και σχημάτισαν κυβέρνηση. Τώρα εμπόδισαν τις εκλογές για την προεδρία του κοινοβουλίου.

Φυσικά, υπάρχουν επίσης προβλήματα στο UBP εδώ. Πιστεύουμε ότι ένα καθιερωμένο κόμμα όπως το UBP θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα μέσα του.

πανό134

Ως YDP, εμείς, καθώς και το DP, υποστηρίξαμε τον Resmiye Canaltay στις εκλογές για την προεδρία του κοινοβουλίου. Το πρόβλημα ήταν μια κατάσταση στο UBP. “

CTP: Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τον Απρίλιο.

Η CTP έκανε επίσης γραπτή δήλωση για το θέμα. Η δήλωση του CTP έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός κ. Έρσαν Σανέρ υπέβαλε πρόταση στην αντιπολίτευση να« καθορίσει την ημερομηνία πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό »στην ομιλία του από το βάθρο μετά την κρίση στις προεδρικές εκλογές.

Αυτή η δήλωση σημαίνει, αφενός, την αποφασιστικότητα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια δομή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού, από την άλλη, την ανακοίνωση ότι η χώρα έχει εισέλθει στην εκλογική περιοχή.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του MYK, των γραφείων οργάνωσης και των μελών του συμβουλίου, κ. Εξέτασε την πρόταση του Saner προς την αντιπολίτευση.

Η βασική αποφασιστικότητα που έγινε στη συνάντηση είναι ότι οι διαδοχικές πολιτικές κρίσεις έφεραν τη χώρα και τον λαό μας σε ένα περιβάλλον χάους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και από αυτό το σημείο, αυτό το χάος μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη βούληση του λαού.

Με βάση αυτόν τον προσδιορισμό, οι εξουσιοδοτημένοι φορείς μας είναι της γνώμης ότι ο προϋπολογισμός και οι προεκλογικές προετοιμασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και οι εκλογές να διεξαχθούν τον Απρίλιο το αργότερο, χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο για τους πολίτες μας σε μια τέτοια περίοδο.

Από εδώ και πέρα, η εξουσία ανήκει στους ανθρώπους μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Τουρκοκύπριος λαός θα βγάλει τη χώρα από αυτό το χάος με την ελεύθερη βούλησή της, θα εξαλείψει γρήγορα τη ζημιά που δημιουργήθηκε και θα αφαιρέσει μια υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική δομή ικανή να αντιμετωπίσει και να επιλύσει σοβαρά τα προβλήματα. “

Δική σας: Η κοινωνία χρειάζεται επιλογή ή

Πρέπει να ζήσει;

Αναφέροντας ότι η κατάσταση στη χώρα θα πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά εάν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για πρόωρες εκλογές, ο Πρόεδρος της HP Γιενάλ Σουίρ είπε:

«Σε αυτό το θέμα, ο Kudret Özersay, ο αναπληρωτής του κόμματός μας, έκανε μια δήλωση στο κοινοβούλιο την προηγούμενη ημέρα.

Δεν έχουμε την ιδέα να διεξαγάγουμε πρόωρες εκλογές, κυρίως επειδή δεν εκλέχθηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου. Κατά τη γνώμη μας, εάν η χώρα μπορεί να άρει πρόωρες εκλογές πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί από τα πολιτικά κόμματα.

Ενώ η τρέχουσα οικονομική και υγειονομική κρίση βρίσκεται στη μέση, ο προϋπολογισμός δεν έχει περάσει και εκτός από όλα αυτά, υπάρχει μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο, πιστεύουμε ότι η απόφαση της πρόωρης εκλογής πρέπει να αξιολογηθεί καλά.

Εάν η κοινωνία χρειάζεται επιλογή ή βιοπορισμό, πρέπει να σταθμιστεί.

Φυσικά, εάν πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές, η HP θα υπάρχει με όλη της τη δύναμη σε αυτές τις εκλογές. Αλλά πέρα ​​από αυτό, κάνουμε πρώτα μια έκκληση για κοινή λογική.

Θα πρέπει να υπάρχει μια καλή αξιολόγηση του τι χρειάζεται η κοινωνία.

Αυτό που πάντα είπαμε στην ίδρυση αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι υγιές, και αυτά είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.

Δημιουργήθηκε Συμβούλιο Υπουργών, αλλά δεν υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης. Η ίδρυση του Συμβουλίου Υπουργών δεν σχηματίζει κυβέρνηση και το έχουμε δει μέσω εμπειρίας. Όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί απόφαση για το κοινό μυαλό και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εάν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, η ιστορία της πρέπει να αξιολογηθεί καλά.

Δήλωσε ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη για την HP εάν πρόκειται να σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση και είπε: «Ενώ οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, όλα τα κόμματα συμφώνησαν την ημερομηνία των εκλογών τον Οκτώβριο ή τον Σεπτέμβριο. Τώρα θα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για άλλη μια φορά για το τι θα είναι η ιστορία. Σε μια εκλογική κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί σε αυτό το πλαίσιο, η HP θα αναλάβει αυτήν την ευθύνη όταν χρειαστεί ».

Özyiğit: Πρέπει να δημιουργηθεί μια εκλογική κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του TDP Cemal Özyiğit δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στο κοινοβούλιο την προηγούμενη ημέρα σήμαινε ότι η κυβέρνηση εξέφρασε ανασφάλεια και δήλωσε ότι υπήρχε πρωθυπουργός που δεν μπορούσε να διεκδικήσει τον δικό του κοινοβουλευτικό υποψήφιο για προεδρία και ότι δεν μπορούσε να πάρει την εξουσία.

Ο Özyiğit δήλωσε ότι η άποψή τους ως TDP είναι η ίδρυση εκλογικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή εκλογών μετά τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος.

«Περνάμε μια περίοδο όπου η τοπική μόλυνση αυξάνεται ραγδαία. Δεν ξέρουμε πόσο ακριβής είναι να περάσουμε στις εκλογές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επομένως, πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο.

Ωστόσο, ως TDP, είμαστε έτοιμοι για πρόωρες εκλογές. Είμαστε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών μόνο όταν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημόσια υγεία.

Σε αυτήν τη διαδικασία, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια εκλογική κυβέρνηση και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές όταν δημιουργηθεί το απαραίτητο περιβάλλον. “


Ημερομηνία ενημέρωσης: 13 Ιανουαρίου 2021, 10:48

Source