“Όλες οι ελευθερίες πρέπει να διεκδικούνται με αποφασιστικότητα.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία δήλωσαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να μιλήσουμε για την ελευθερία του ατόμου σε μια χώρα όπου δεν θα μπορούσε να προστατευθεί η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, και τόνισε ότι η προστασία της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος θα ήταν δυνατή αντιτιθέμενη στις παρεμβάσεις που έγιναν στην απελευθέρωση θα.

Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου Ένωση Ακαδημαϊκού Προσωπικού (DAÜ-SEN), η ένωση εκπαιδευτικών της Τουρκικής Κύπρου (KTÖS) και η ένωση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου (KTOEÖS) δήλωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα, τα ιδρύματα και οι οργανώσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην αποδεχθούν τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κοινό και προστασία της δημοκρατίας.

Σε μια κοινή δήλωση των τριών συνδικάτων, η σημασία της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και του Προέδρου των 21 πανεπιστημιακών πρύτανης Έρσιν ΤατάρΈκανε αξιολόγηση για την υποστήριξή τους στην πολιτική θέση της Τουρκίας.

Στη δήλωση, ο Πρόεδρος των πανεπιστημίων πρύτανης Έρσιν ΤατάρΗ υποστήριξή του για την πολιτική του θέση επικρίθηκε, και υποστηρίχθηκε ότι αυτό ήταν ένδειξη ότι το περιβάλλον ελεύθερου διαλόγου στα πανεπιστήμια περιοριζόταν σταδιακά.

“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ”

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΤΔΒΚ έλαβε την απόφαση για τη δήλωση που θα γίνει μέσω των μέσων ενημέρωσης της Τουρκικής Δημοκρατίας και των αρχών, “παρέμβαση στο εξωτερικό για δικαστική ανεξαρτησία” που υπερασπίστηκε τη δήλωση, “συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής εξουσίας, ιδίως της προστασίας έναντι όλων είδη απειλών Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου σημείωσε ότι το καθήκον κάθε πολίτη.

Στη δήλωση, υποστηρίχθηκε ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα μπορούσαν να επικριθούν, αλλά λέγοντας «εάν αυτές οι αποφάσεις δεν αλλάξουν, είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση».

“Σε μια χώρα όπου δεν μπορείτε να προστατεύσετε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, δεν είναι δυνατόν να μιλήσετε για την ελευθερία του ατόμου”. Στη δήλωση που ονομάστηκε, σημειώθηκε ότι δεν θα υπάρχει χώρος για ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της πίστης, σε μια χώρα όπου παρεμβαίνει το δικαστικό σώμα.

Στη δήλωση, “Είναι καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των συνδικάτων, όλων των θεσμών και οργανώσεων, όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όλων των πολιτών, ιδίως εκείνων που είναι στην εξουσία, να αντιταχθούν στην επίθεση κατά της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος στη Βόρεια Κύπρο. ”

“ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΙΩΣΗ”

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι η προστασία της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος είναι δυνατή κυρίως με την αντίθεση στην παρέμβαση στην ελεύθερη βούληση, απεστάλησαν 21 Πρόεδρο πανεπιστημίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα. Έρσιν ΤατάρΗ υποστήριξή του στην πολιτική του θέση επικρίθηκε.

Στη δήλωση, την οποία υπερασπίστηκαν οι πρυτάνεις εκ μέρους των πανεπιστημίων χωρίς να συζητήσουν την απόφαση στα πανεπιστήμια τους, ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη που δόθηκε στην πολιτική θέση του Τατάρ αποτελεί ένδειξη ότι το περιβάλλον για ελεύθερη συζήτηση στα πανεπιστήμια μειώνεται σταδιακά.

Στη δήλωση, η οποία σημείωσε ότι το καθήκον των πανεπιστημίων και των πρυτάνεων είναι να διαφωτίσουν την κοινωνία και την ανθρωπότητα με την παραγωγή επιστημονικών κειμένων και προσεγγίσεων προετοιμάζοντας το έδαφος για υγιείς συζητήσεις, που προκαλεί προκαταλήψεις ιστορικών διαδικασιών και απέχει πολύ από τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική επιστήμη. ” Είπε.

“ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΥΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ”

Η δήλωση περιελάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Τα πανεπιστήμια, που στοχεύουν στη συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, δεν επαναλαμβάνουν τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων, αλλά πάντοτε υποστηρίζουν το περιβάλλον της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης συζήτησης, αναπτύσσοντας και αγκαλιάζοντας τις δημοκρατικές και αυτόνομες δομές των πανεπιστημίων , και δημιουργώντας ένα περιβάλλον λύσης, ειρήνης και σταθερότητας.

Είναι η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να γίνει στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία, εάν οι πρυτάνιοι δεν διστάζουν να υπογράψουν τα πολιτικά κείμενα που δεν βασίζονται στην επιστημονική απομνημόνευση και χωρίς να δηλώσουν υποστήριξη για τις επίσημες πολιτικές της κυβέρνησης, και άμεσες επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και της κοσμικής δημοκρατίας. “

Στη δήλωση, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι τέτοιες στάσεις δεν θα επαναληφθούν κατά την επόμενη περίοδο, αναφέρθηκε ότι αυτή η ελπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλους τους πολίτες που διεκδικούν αποφασιστικά τόσο την ανεξαρτησία του δικαστικού, του δημοκρατικού και του αυτόνομου πανεπιστημίου, όσο και όλες τις ελευθερίες .

.Source