Όταν η σιωπή είναι πιο εκκωφαντική. |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Ειρήνη Χαραλαμπίδου 12/01/2021 19:30:

Ειρήνη Χαραλαμπίδου 12/01/2021 19:30:

10/1/2021 Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» (ή καθημερινή εφημερίδα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε προκλητική στάση απέναντι στο κράτος που μαστίζεται από διαφθορά και σκάνδαλα. Λογικά, πρέπει να προκληθεί πολιτικός σεισμός.

Συγκεκριμένα, είπε. “Εάν η κυβέρνηση ήθελε να παρέμβει, θα μπορούσε να είχε παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να υποβάλει υπόθεση που δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα”.

Μια τέτοια δήλωση θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του ερευνητικού έργου, την ίδια τη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να αγνοηθεί, ειδικά από εκείνους που υπηρετούν θεσμούς, όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Εάν ο Πρόεδρος ήθελε να πει κάτι άλλο, να πει κάτι άλλο, πρέπει να υπάρξει άμεση διόρθωση, μια εξήγηση. Σημειώνω ότι δεν δόθηκε απάντηση στη σχετική δήλωση του ΑΚΕΛ με ημερομηνία 11/1/21.

Όταν όλοι ανακοινώνουν ότι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, θα μπορούσε να αναμένεται από τον Πρόεδρο να παρακολουθεί εκθέσεις ή ακόμη και να διευκρινίζει την ίδια νύχτα προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων που επηρεάζονται από αυτήν τη δήλωση. Φαίνεται ότι αυτή η θέση, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση υποθέσεων, δεν υπήρξε ποτέ.
Μόνο δύο δημοσιογράφοι, ένας με προσωπικό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο άλλος με παραπολιτικό σχόλιο στην πολιτική του εφημερίδα, έθεσε το ζήτημα.

Δεν έπρεπε να λάβει θέση ο Αρχηγός της Αστυνομίας; Η θέση που είναι τόσο εύκολο να παρέμβει στην έρευνα, να αλλάξει το αποτέλεσμα των ανακρίσεων, δεν παραβιάζει την ειλικρίνεια των μελών της δύναμης, τα οποία υπηρετούν με συνέπεια, σέβονται τον όρκο τους, και ταυτόχρονα υπονομεύουν την αξιοπιστία τους ως αρχηγός της αστυνομίας. σώμα?
Είναι ενδιαφέρον το πώς αντιδρά ο Γενικός Εισαγγελέας σε αυτή τη δήλωση, πώς τοποθετείται. Εάν στις εν λόγω υποθέσεις εμπλέκονται κυβερνητικοί ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ή διοικητές που είναι φιλικοί, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στην έρευνα για “υποβολή εγγράφου που δεν δικαιολογεί δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα”; Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου της. Δημοκρατία

Σας υπενθυμίζω ότι συζητούνται πολύ σοβαρές περιπτώσεις πολιτογράφησης. Ένα σκάνδαλο που βάζει τη χώρα μας στο μικροσκόπιο της ΕΕ τραβά την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο, ενώ στις αρχικές μας αποκαλύψεις αρνήθηκε η κυβέρνησή μας, αναπτύσσοντας συνωμοσίες. Αυτές οι υποθέσεις σχετίζονται άμεσα με ισχυρά γραφεία, πολιτικούς και αντιμετωπίζονται από ερευνητικά όργανα.
Μια τέτοια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνει ανοιχτές πολλές επικίνδυνες ευκαιρίες σε θεσμικά όργανα που υπηρετούν προσβλητική δικαιοσύνη. Εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να χειριστεί την υπόθεση, και αυτές οι τρεις προτάσεις διαλύουν την εικόνα της αντικειμενικότητας όταν προσπαθεί να πείσει ότι παρά τη σύνδεσή του με την κυβέρνηση, θα υπάρξει απαράδεκτη διεξαγωγή της υπόθεσης.

Αποδείχθηκε ότι η σιωπή είναι πιο τρομερή και σιωπή από τη δήλωση του προέδρου, απλώς το επιβεβαιώνει.

* Από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Source