Όταν μας συνοδεύουν οι ήρωες του 1821, χαιρόμαστε για την κλειδαριά

Όταν μας συνοδεύουν οι ήρωες του 1821, χαιρόμαστε για την κλειδαριά

Δήμαρχος με την κα Scutari, Kukyu (δεξιά), Ioannu (αριστερά).

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φαίνεται διεισδυτικός, ενώ ο Μακρυγιάννης κοιτάζει αλλού σαν να μην ενδιαφέρεται για τους σύγχρονους Έλληνες μπροστά του. Η 200χρονη νέα υπαίθρια έκθεση, η οποία άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στο Εθνικό Πάρκο της Βασίλισσας στη Σόφια, κέρδισε το ενδιαφέρον των περαστικών. Είναι λογικό, διότι η σειρά των συμβολικών μορφών της επανάστασης, που έγινε από το στυλό του πρώτου Βέλγου επιτρόπου στη χώρα Benjamin Marie (1792-1846), γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής της Αθήνας. Το “History Has a Face” είναι ένα αφιέρωμα στο Ίδρυμα Silvia Ioannou σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και το Δημαρχείο της Αθήνας, που σηματοδοτεί την επέτειο στη μέση της επιδημίας.

otan-oi-iroes-παιχνίδι-1821-mas-syntrofeyoyn-kai-mas-empsychonoyn-sto-lockdown0
Οι ήρωες βλέπουν τον Evzon.

Η Βασίλισσα Σόφια παίζει 22 χαρακτήρες από 320 χαρακτήρες που δημιούργησε ο Βέλγος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας βόλτας. Οι πίνακες έγιναν φυσικά, κυρίως στην Αθήνα, το 1839-1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά, είμαστε συνδεδεμένοι με τα διάσημα και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης, την Οθωμανική Ελλάδα. Οι μαχητές, οι πολιτικοί, οι ιερείς, οι μελετητές, οι Φιλελλήνες, οι καθημερινοί άνθρωποι πήραν υπομονή για το πορτρέτο. Αυτή η «γκαλερί» ιστορικών μορφών, η οποία τυπώθηκε σε χαρτί πριν από την έλευση της φωτογραφίας, παρέμεινε άγνωστη στο ευρύ κοινό. Προήλθε από το πολύ χαμένο άλμπουμ του καλλιτέχνη, το οποίο αγόρασε η Silvia Ioannou σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Η Κυπριακή Διασπορά, η οποία είναι εμμονή με τη συλλογή δημοσιεύσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα, τους αρχαίους χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου, αφιερώνει δεκαετίες στη διάσωση σπάνιων λειψάνων. Αποφάσισε ακόμη και να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα έκανε αυτόν τον θησαυρό διαθέσιμο σε όλους τους επιστήμονες και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εκτός από τις υποτροφίες, τη συμμετοχή σε πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά προγράμματα, το ίδρυμα έχει επίσης δημοσιεύσεις. Πριν από λίγο καιρό, μαζί με το Μουσείο Ιστορικής και Εθνογραφικής Εταιρείας της Ελλάδας, το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας, “Η Ιστορία έχει ένα πρόσωπο” δημοσιεύθηκε από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary. Το δικό σας άλμπουμ.

otan-oi-iroes-παιχνίδι-1821-mas-syntrofeyoyn-kai-mas-empsychonoyn-sto-lockdown1
Ο Κολοκοτρώνης μας παρακολουθεί.

Αλλά ποια ήταν η Μαρία που αθάνασε τον Λάζαρο Κουντουριώτη, τον Νοταρά, τον Νοταρά, τον Πετεμεζά, τον Κωλέτη-Μπότσαρη, μεταξύ άλλων; Ο ερασιτέχνης ζωγράφος και βοτανολόγος ήρθε στη χώρα μας το 1839 κατά την περίοδο του Όθωνα και μέχρι το 1845 έφυγε για Κύπρο, Λίβανο και Αίγυπτο. Συμμετείχε επίσης στην Εθνοσυνέλευση του 1843-1844. Χθες, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, με επικεφαλής τον διευθυντή του ιδρύματος, Άρτεμις Σκουτάρι, και τους υπαλλήλους του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, Σίλβια Ιωάννου.

[email protected]

,Source