«Όταν οι ξένες δυνάμεις αποσύρονται από το Αφγανιστάν,

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, στη συνέντευξη Τύπου του, δήλωσε ότι ο λαός του Αφγανιστάν δεν θέλει πια πόλεμο. επεσήμανε ότι όλοι θέλουν ειρήνη.

Τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, ο Blinken είπε ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να γνωρίζουν ότι η εγκατάλειψη των πολιτικών διαδικασιών για την επίλυση προβλημάτων δεν θα είναι ποτέ σωστή και βιώσιμη.

Ο Blinken σημείωσε ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, η βοήθειά τους στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί.

Επισημαίνοντας ότι μετά την έξοδο των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, δεν θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος όπως στη δεκαετία του 1990, ο Blinken τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα.

“Εάν οι Ταλιμπάν προσπαθήσουν να επιτεθούν ξανά στους στρατιώτες μας, η απάντησή μας θα είναι πολύ βαριά”, δήλωσε ο Μπλέκεν. είπε.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ

Δηλώνοντας ότι γίνονται προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του μήνα, ο Blinken δήλωσε ότι αναμένουν απάντηση από τους Ταλιμπάν το συντομότερο δυνατό για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διάσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μπλίκεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Εσρέφ Γκάνι και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου ότι και οι 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες που απομένουν στο Αφγανιστάν θα αποσυρθούν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι Ταλιμπάν, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβίασαν τη Συμφωνία της Ντόχα και ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσε να λάβει τα μέτρα που έκρινε απαραίτητα.

.Source