Ώρα ιστορικών εμβολιασμών. Το πρώτο … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Η χώρα σηματοδότησε την ιστορική στιγμή έναρξης επιδημικών εμβολίων στη χώρα μας. Μετά τη λήψη της πρώτης παρτίδας εμβολίου Pfizer χθεςΗ διαδικασία, η οποία θα εμβολιαστεί σε γηροκομεία, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, ξεκινά σήμερα σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της στην Κύπρο.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ., κάτοικοι οικοτροφείου στην εκκλησία στη Λευκωσία. Περίπου 35 άτομα θα εμβολιαστούν στο Yeratsots, όπως είπε χθες ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ:, Εκτελεστικός Διευθυντής Άθως Μάτσας, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι εμβολιασμένοι ήταν δύο ηλικιωμένοι ηλικίας ογδόντα. «Αυτός είναι δικηγόρος-πολιτικός μηχανικός που θέλει να εμβολιαστεί», είπε ο κ. Μάτσας. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε οι πρώτοι”, δήλωσε ο κ. Μάτσας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην επιστημονική κοινότητα. «Έχω εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, προσβλέποντας στο δώρο της ζωής, όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για ευάλωτες ομάδες».

Στις έντεκα το πρωί, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα δοθούν σε επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι. Ο πρώτος που θα εμβολιαστεί θα είναι ο Δρ. Χρήστος Κίπρι, επαγγελματίας υγείας που έχει συνδέσει το όνομά του με μήνες καταπολέμησης της επιδημίας. Η επιλογή του δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έχουν γίνει πολλές φορές ιδιαίτερες αναφορές για το σπουδαίο έργο που πραγματοποιήθηκε στο “Γενικό Νοσοκομείο” από έναν συντονιστή ιατρο-ειδικού-ιατρού.

“Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του ιού”
“Το εμβόλιο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση του ιού δημιουργώντας προστασία στην κοινωνία”, είπε. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: o Χρήστος Πέτρου, Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. “Τα εμβόλια, όπως φαίνεται από κλινικές δοκιμές, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας αντισωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα, καθώς και σε άλλα αμυντικά κύτταρα”, δήλωσε ο σύμβουλος στρατηγικής εμβολίων στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πέτρος, θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη δόση για προστασία από τα εμβόλια. “Στην περίπτωση του Pfizer, το υψηλότερο επίπεδο προστασίας επιτυγχάνεται επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.”

Οι επιστήμονες λένε ότι για να προστατευθεί αποτελεσματικά η ασυλία του πληθυσμού, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των εμβολίων και τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάζονται. Ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου που είναι πιο άρρωστοι ή κινδυνεύουν να νοσηλευτεί σημαίνει ότι θα μειωθεί η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η προστασία των επαγγελματιών του τομέα της υγείας θα βοηθήσει επίσης “, δήλωσε ο κ. Πέτρου, εξηγώντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε αυτό το στάδιο όταν επιτεύχθηκε η ασυλία του κοπαδιού.

“Προς το παρόν έχουμε εγκριθεί μόνο ένα εμβόλιο και το επόμενο, το οποίο θα έχει άδεια, θα είναι στις 6 Ιανουαρίου, αν όλα πάνε καλά. Το επόμενο εμβόλιο δεν έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια απελευθερώνονται από άλλες εταιρείες στην αγορά, մեծ η πλειονότητα του πληθυσμού εμβολιάζεται, τότε θα αρχίσουμε να προστατεύουμε և για να προχωρήσουμε σε καλύτερες ζωές. “Αλλά εξαιτίας αυτού, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έως ότου εγκριθούν και διατεθούν τα εμβόλια”, είπε.

Σύμφωνα με ειδικούς, περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακόμη και αν κάποιος εμβολιαστεί, πρέπει να τηρήσει τα μέτρα.
“Κάτι που δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε κλινικές δοκιμές είναι μια σοβαρή κατάσταση που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει στην Pfizer άδεια να ελέγχει εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ένα εμβολιασμένο άτομο είναι πλήρως προστατευμένο: δεν θα αναπτύξει συμπτώματα ή θα αρρωστήσει σοβαρά, αλλά μπορεί να υπάρχει αριθμός ιών στο αναπνευστικό σύστημα is είναι μεταδοτικό σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα γνωρίζουμε σίγουρα τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι έχουν, για πρώτη φορά, την ευκαιρία να ψηφίσουν.

Όσον αφορά τον σκεπτικισμό σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μία από τις χώρες στον κόσμο που έχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. “Οι Κύπριοι εμπιστεύονται τους εμβολιασμούς, έχει συμβάλει στη δημόσια υγεία. Καθώς ο μεγάλος μύθος για το πώς αναπτύσσονται τα εμβόλια και έχουν προκύψει οι τεχνολογίες τους, έχουν προκύψει ερωτήματα. “Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ությունն: և :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ανησυχίες για νοσηλεία
Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας πραγματοποιούνται υπό τη σκιά της επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας, η πιο ανησυχητική απόδειξη της οποίας είναι η αύξηση του αριθμού των ασθενών με κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες.

Ένα νέο ρεκόρ καταγράφηκε χθες στα νοσοκομεία, καθώς 149 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε τέσσερα νοσοκομεία ΟΚΥΠΥ, 45 εκ των οποίων αξιολογήθηκαν ως σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η άνοδος των διασωληνωμένων ασθενών που είναι τώρα στα είκοσι.

Επιπλέον, 61 από τους ανθρώπους μας πέθαναν από την ασθένεια αυτό το μήνα, ενώ διαγνώστηκαν 8.826 νέες περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source