Նուրիս. Η Κύπρος απαιτεί τον τερματισμό της μετανάστευσης από τον FRONTEX

Η Κύπρος ζητά να σταματήσει τους μετανάστες που καταλαμβάνονται από το FRONTEX. Η Ελλάδα απορρίπτει τα εργαλεία μετανάστευσης – Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android για Android Տ ΕΔΩ για iOS

“Θέλουμε να δούμε τα πλοία FRONTEX να εμποδίζουν τη ροή προς τα κατεχόμενα εδάφη μας στα νότια παράλια της κατεχόμενης Τουρκίας”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης σε εκδήλωση DISY με θέμα “Η μετανάστευση είναι μια συνεχής πρόκληση” την Παρασκευή το απόγευμα. Λευκωσία

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μιταράκης είπε στην Τουρκία ότι «είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε κάθε προσπάθεια των γειτόνων μας να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινα δεινά για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων». «

Στην ομιλία του, ο κ. Νούρης είπε ότι εξακολουθούμε να θέλουμε να δούμε την ΕΕ να προωθεί την Τουρκία από τις ευθύνες της, προτρέποντάς της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Είπε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου στην πράσινη γραμμή, η οποία δεν είναι σύνορα.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από το 75% των παράτυπων ροών φτάνουν στην Πράσινη Γραμμή, “κάτι που δείχνει τη φτέρνα του Αχιλλέα” “Η Τουρκία όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για την αποτροπή της ροής, αλλά και συστηματικά χρησιμοποιεί τον μετανάστη για να ελέγχει τη νότια ακτή της, την ακτή της Κερύνειας, όπως και η κλειστή θάλασσα, εμποδίζοντας τον FRONTEX από τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης”, συνέχισε. ,

Ταυτόχρονα, παρόλο που η συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου εξάλειψε σχεδόν τις παράνομες αφίξεις από τη γειτονική χώρα, το ίδιο δεν ισχύει για τη Συρία, της οποίας η παράκτια περιοχή γίνεται ολοένα και πιο κορεσμένη, είπε.

Σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά την πολιτική της, καθώς δεν υπάρχει απλώς άλλη επιλογή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων είναι ευρέως διαδεδομένη, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την αυξανόμενη ροή μεταναστών. Έτσι, καθίσταται προφανής η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη և βιώσιμη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, η οποία θα είναι γεμάτη από βραχυπρόθεσμους, μακροπρόθεσμους στόχους και οράματα.

Πρόσθεσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί μου αναζητούν αυτήν τη χρυσή συνταγή εδώ και ενάμιση χρόνο. Είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει άνευ όρων μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, αλλά θέλουμε να δούμε τα αιτήματά μας ως μέρος αυτής της πολιτικής.

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όπου ο πληθυσμός έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου – 4ότι: συνεχόμενα χρόνια.

Οι αιτούντες και οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας μαζί σήμερα αποτελούν το 4% του πληθυσμού, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος έχει λάβει δυσανάλογο μερίδιο στην κρίση της μετανάστευσης. “Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πριν ληφθούν 2510 αποφάσεις για την υπηρεσία μας, λάβαμε 2239 νέες αιτήσεις”, είπε.

Είναι πλέον αποδεκτό ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συνεπάγεται ουσιαστική εταιρική σχέση – συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδίως αυτές με χώρες καταγωγής μεταναστών.

“Προφανώς, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε.

Είπε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει επίσης να αποτελείται από τα προτεινόμενα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης – τεχνογνωσία, παροχή υποδομής εφοδιαστικής, που στοχεύει στην καταπολέμηση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης – φτώχειας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι, ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα απαραίτητο, ειδικά για χώρες του μεγέθους μας, να δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός διακυβέρνησης για την επιστροφή της ΕΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η επιστροφή των πολιτών με ασφάλεια. χώρες που σήμερα αποφεύγουν επιδέξια να απαντήσουν ότι δέχονται τους δικούς τους πολίτες. “Αυτή η κεντρική διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις και οικονομική βοήθεια σε χώρες που δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις αποπληρωμής τους”, είπε.

Είπε ότι η ΕΕ γνωρίζει τώρα τις αιτίες και τους λόγους του προβλήματος της μετανάστευσης, γνωρίζει επίσης τις θεραπείες. Χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα. “Δεν υπάρχει δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων που απαιτούνται από τις τοπικές κοινότητες για την αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας και σταθερότητας, για τον περιορισμό της αυξανόμενης ροής ατόμων που συχνά κατηγορούνται για εγκλήματα και τρομοκρατία”.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλο είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις με την πάροδο του χρόνου, τόσο στην εξωτερική μας πολιτική όσο και στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης. Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι χώρες μας αντιμετώπισαν ένα άνευ προηγουμένου κύμα μετανάστευσης».

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε αργότερα ότι «η Κύπρος, η κυβέρνηση, ο Νίκος Νούρης, έκανε το καθήκον τους σωστά χτίζοντας το τείχος της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τόνισε ότι «στον τομέα της μετανάστευσης, έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία σε πολιτικό-τεχνικό επίπεδο, για να βρούμε κατάλληλες λύσεις, για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών»

Ο κ. Μιταράκης είπε ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. “Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις ανησυχίες των μεσογειακών χωρών, οι οποίες αποτελούν τις κύριες πύλες για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Είναι σαφές ότι οι χώρες υποδοχής έχουν δεσμεύσεις που σεβόμαστε”, είπε.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «δεν μπορούμε, δεν μπορούμε να είμαστε άνετοι με απαράδεκτες απαιτήσεις».

“Καλούμε, πρώτα απ ‘όλα, να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, τα οποία είναι ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ · δεύτερον, να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής για όσους δεν έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας · “Για τον μηχανισμό κρίσης”, είπε.

“Αλλά πρώτα απ ‘όλα, τονίζουμε την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων μας στην ΕΕ”, είπε.

Δήλωσε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες μετανάστες πέρασαν από την Ελλάδα το 2015-2019. Είπε ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες μειώσαμε τις ροές κατά 89%. “Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική 6 σημείων για τη μείωση των ροών. “Ξεκινώντας με την αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, σε πολύ καλή συνεργασία με τον FRONTEX”, είπε.

Σημείωσε ότι «έχουμε σώσει 5 κτίρια στα νησιά μας. Από πέρυσι 40 χιλιάδες κατοίκους, σήμερα – 10 χιλιάδες. Το 2020, κλείσαμε 57 ξενοδοχειακές μονάδες που δέχτηκαν μετανάστες, πρόσφυγες και τρεις εγκαταστάσεις διαμονής.

Ο κ. Μιταράκης είπε επίσης ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, οι αναχωρήσεις στην Ελλάδα έφτασαν τις 11.694 και οι αφίξεις – 7.384.

Μιλώντας στο Διαδίκτυο από την Πάφο, όπου είναι συγκρατημένος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφίτου είπε ότι η μετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ελλάδα.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ για τη διαδικασία μετά τη μετανάστευση, “ένα βαρύ οικονομικό βάρος, παραβίαση της δημόσιας τάξης, αύξηση του εγκλήματος, πάντα, φυσικά, σεβασμό πλήρως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων πολιτικών προσφύγων – ένα ανθρώπινο δράμα”.

Επιπλέον, στην ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρις Γεωργία Οργιάδης δήλωσε ότι η «κοινή αναζήτηση της Ελλάδας» από την Κύπρο արդար είναι μια δίκαιη, αποτελεσματική և, εάν είναι απαραίτητο, αυστηρή πολιτική για τον έλεγχο των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.

Σημείωσε ότι η Κύπρος λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό αιτούντων άσυλο μεταναστών λόγω του πληθυσμού της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. “Στην πράξη, εμείς ως χώρα έχουμε δείξει την ευαισθησία μας στις ανθρωπιστικές πτυχές, αλλά και σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις”, είπε.

Σημείωσε ότι ένας πρόσφυγας είναι ένα άτομο που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του από δικαιολογημένο φόβο απειλής και δίωξης, σημειώνοντας ότι «επί του παρόντος η μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό είναι πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στις επίσημες μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης և στις στατιστικές, և πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. “Αν και οι μεγάλες ροές μέσω των κατεχόμενων εδαφών μας είναι προφανώς ιδιαίτερα επαχθές για την Κύπρο”, είπε.

Σημείωσε ότι “για αυτόν τον λόγο πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ. “Ο δημοκρατικός συναγερμός δεν είναι ούτε η αριστερά, που θέλει να ανοίξει την πόρτα σε όλους, ούτε το εξτρεμιστικό κίνημα, το οποίο υιοθετεί μια πολιτική χωρίς ευαισθησία”, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «απαιτείται μια αποτελεσματική πολιτική, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα προστατεύει την ασφάλεια της κοινωνίας, θα προστατεύει την κοινωνική μας δομή, θα αποτρέπει την περιττή οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας».

Ανέφερε ότι «η δημοκρατική αναταραχή προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε πρόσφατα από μια ομάδα πολιτικής με επικεφαλής τον καθηγητή George Orj Bustra με τη συμμετοχή αξιόλογων μελετητών. Με τη συμβολή τους, θέλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να αναπτύξουμε υγιείς, ενημερωμένες πολιτικές. Και αυτή είναι ακριβώς η συζήτηση που θέλουμε να κάνουμε σήμερα με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, τους οποίους ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή τους. “

Στην αρχή της εκδήλωσης, ένα λεπτό σιωπής παρατηρήθηκε στη μνήμη του Σωκράτη Χάσικου.

Πηγή: KYPE

Source