Ն. Αναστασιάδης. Δεν θα γυρίσω ολόκληρη την Κύπρο … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η σφαίρα πυροβολήθηκε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Melvut av Avusoglu και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για έναν αμφισβητούμενο διάλογο μεταξύ τους, με έναν Τούρκο αξιωματούχο να ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος προτείνει λύση δύο κρατών. “Δεδομένου ότι ηχογράφησε όσα ειπώθηκαν, κάναμε το ίδιο”, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν θα αντιταχθεί εάν ο κ. Av Avusoglu ήθελε να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι “Alfa”, έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, λαμβάνοντας υπόψη την πενταμερή συνάντηση. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, κάλεσε τα μέρη να συνειδητοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι οι εκλογές μπορεί να είναι θανατηφόρες για το ποσοστό των κομμάτων, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι πιο κρίσιμες.

Όσον αφορά τα στοιχήματα στις συνομιλίες, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα δικαιολογηθεί επαρκώς για να απορρίψει αυτό που θα δείξει η Τουρκία στη Γενεύη, αλλά τι θα γεννηθεί από το status quo. “Με ενδιαφέρει περισσότερο να βρω έναν δημιουργικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε μια λύση”, είπε. “Μια λύση που έχουμε πει εκατοντάδες φορές, η οποία, φυσικά, θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θα είναι, πρώτα απ ‘όλα, η μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο ζώνες διζωνική ομοσπονδία, αλλά η οποία θα εξασφαλίσει μια λειτουργική κατάσταση. Το σημερινό κράτος δίνει στους Κύπριους μια αίσθηση εμπιστοσύνης, εκτός από τις κυπριακές ανησυχίες που δεν έχουμε αγνοήσει ποτέ, πρέπει να μοιράζονται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ως αποτέλεσμα πολλών γεγονότων. Εάν δεν είναι λειτουργικό և υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί να καταρρεύσει την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι η λύση δεν μπορεί να υιοθετηθεί εάν όχι μέσω δημοψηφισμάτων, η ανησυχία μου είναι ότι στο τέλος, παρά όλες τις προσπάθειες, εάν οι κύριες συνιστώσες του κράτους “Εάν δεν είναι ασφαλισμένοι, αρνείται”, είπε.

Όσον αφορά τις εδαφικές ερυθρές γραμμές από την πλευρά μας, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η επιστροφή του Μορφέα της Αμμοχώστου, ορισμένων χωριών, δεν είναι φυσιολογική, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση που θα δώσει την εικόνα, αν όχι τίποτε άλλο, μια δίκαιη κατανομή εδαφών. “Μπορεί να υπάρχει το εδαφικό ζήτημα, το ζήτημα της ιδιοκτησίας, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να διασφαλιστούν οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως κατοχυρώνονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Πρέπει να πω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε συμφωνήσει, հուն Τον Ιανουάριο του 2017, η τουρκική κοινότητα παραιτήθηκε από το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας.

Ερωτηθείς για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας προς τα δύο κράτη με το πρόσχημα της συνομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τελική διαίρεση μέσω της συνομοσπονδίας ή των δύο χωριστών κρατών δεν πρέπει να επιδιωχθεί στο τέλος, αυτό έχει και η πλευρά μας. Δεν έγινε ποτέ αποδεκτό “, είπε ο κ. Av Avusoglu. Στην πραγματικότητα, σε σχέση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακάλυψε ότι καθώς ο Τσ avusoglu ηχογράφησε τη συζήτηση, έκανε το ίδιο. Στην πραγματικότητα, αποκάλυψε ότι η τουρκική ηχογράφηση ζητήθηκε και ελήφθη, η οποία είναι η ίδια, αλλά παραλείπει ορισμένα σημεία. Στην πραγματικότητα, εξέφρασε την ετοιμότητα να δημοσιοποιήσει τη συζήτηση εάν το επιθυμεί ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Στο ερώτημα εάν θα τεθεί το ζήτημα της κατεχόμενης Κύπρου, τα κατεχόμενα εδάφη θα μετατραπούν σε τουρκική επαρχία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμφώνησε, αλλά τόνισε ότι «δεν θα μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε τουρκική επαρχία. Δώστε εξουσίες για τον έλεγχο των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πρότεινα την αποκέντρωση. Για να περιορίσω τις εξουσίες, είπα στον Akinci, γιατί θα είμαστε σε διάλογο μαζί για να συμφωνήσουμε ποιες αποκεντρωμένες. Δεν μπορώ να αποφασίσω ποιες θα είναι οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. “Και αφού συμφωνήσω μαζί τους, ορισμένες εξουσίες μπορούν να ασκηθούν από το εκλογικό σώμα”, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς πώς αναμένει να εμφανιστεί η Τουρκία στις συνομιλίες, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία να κάνει δημιουργικές προτάσεις. «Θα πάω», πρόσθεσε, «με θετική πρόθεση, να συμβουλευτούμε σοβαρά και αποφασιστικά αυτό που έχουμε μπροστά μας, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική μανία, έτσι ώστε να βρούμε μια λύση την οποία οι Τούρκοι της Κύπρου επιλύουν. ” և δυσπιστία που έχει δημιουργηθεί, αλλά նկատմամբ προς τους Έλληνες της Κύπρου.

Σε απάντηση στους ισχυρισμούς του AKEL առաջարկ Hezekiah Papaioannou ότι ο Πρόεδρος δεν το έλαβε υπόψη, επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα έξι σημεία του Antonio Guterres χωρίς να δώσει αυτό που ήθελε στην άλλη πλευρά στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις. “Αν και δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με μια πολιτική δύναμη, είναι ένας κανόνας όταν ο Γενικός Γραμματέας μας εισήγαγε στα έξι σημεία που αποτελούσαν το πλαίσιο του Guterres για αλληλένδετες συζητήσεις. Πώς μπορώ να ξεχωρίσω τι περιλαμβάνεται, χωρίς να λάβω υπόψη μου ότι δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτό που αναφέρεται στην εδαφική, ιδιοκτησία, έξι βαθμούς; “Εάν δώσετε, θα παραμείνει δεδομένο”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Source