Ն. Χριστοδουλίδης. Η θέση της Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση θετικής ατζέντας από την ΕΕ

Το παράδοξο είναι ότι η Άγκυρα ζητά επίμονα την ενίσχυση των σχέσεών της με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στη διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε συνάντηση της Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη διεξαγωγή άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που συγκλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 27-29 Απριλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνέδριο, κάλεσε τους συναδέλφους του να μεταδώσουν στην Άγκυρα τη σαφή ευρωπαϊκή θέση ότι η πρακτική συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΔΠΔ, η οποία θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί προϋπόθεση. να υιοθετήσει μια θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο στόχος μας, καθώς και αυτός της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, είναι να επαναλάβουμε ουσιαστικές συνομιλίες στο Crans Montana, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη χρήσης την τελευταία διαδικασία επικύρωσης.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Butel ενημέρωσε τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις οποίες υποστήριξε πλήρως τις προσπάθειες των Βρυξελλών για το Κυπριακό, με βάση το ICJ, που μεταφέρει την ΕΕ ότι οποιαδήποτε προσέγγιση εκτός της συμφωνηθείσας λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης της Γενεύης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματα της πρώτης κοινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο στις 16-17 Απριλίου.

Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα της συζήτησης, η ετοιμότητα των χωρών της περιοχής να συνεργαστούν για την επίλυση κοινών προκλήσεων, να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες που μπορούν να υπάρξουν μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου, με βάση μια θετική προσέγγιση. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία των γειτονικών χωρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, σημειώνοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Λευκωσία και η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση αυτής της ομάδας, την οποία αναγνώρισε, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της ΕΕ για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, τις προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας η περιοχή.

Στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο, τη Γεωργία, τη Μοζαμβίκη και τη Μιανμάρ, καθώς και την κατάσταση στην Αιθιοπία και την Ουκρανία.

Source