1ο φορτίο LNG από το εργοστάσιο Damietta που παράγεται, ανυψώθηκε μετά από 9 χρόνια διακοπής

FILE PHOTO - Μια δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι εργαζόμενοι αντικατοπτρίζονται σε μια λακκούβα στο τερματικό σταθμό της PetroChina στο λιμάνι Rudong.  REUTERS / Stringer

FILE PHOTO – Μια δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι εργαζόμενοι αντικατοπτρίζονται σε μια λακκούβα στο τερματικό σταθμό της PetroChina στο λιμάνι Rudong. REUTERS / Stringer

CAIRO – 22 Φεβρουαρίου 2021: Το πρώτο φορτίο ΥΦΑ από το εργοστάσιο υγροποίησης Damietta στην Αίγυπτο παράχθηκε με επιτυχία και ανυψώθηκε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ιταλική εταιρεία Eni.

“Αυτό είναι το πρώτο φορτίο ΥΦΑ που παράγεται από τον τερματικό σταθμό μετά το κλείσιμο του το 2012.” διευκρίνισε σε μια δήλωση.

Η εταιρεία σχολίασε ότι ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2020 με στόχο την επίλυση όλων των εκκρεμών διαφορών μεταξύ των μερών και την επανεκκίνηση των εργασιών στο εργοστάσιο.

Σε αυτό το στάδιο, η συμφωνία έχει ήδη λάβει όλες τις άδειες των αρμόδιων αρχών και το τελικό της κλείσιμο αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου.

Η συμφωνία έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, όταν επίσης χάρη στον γρήγορο χρόνο για την αγορά των ανακαλύψεων φυσικού αερίου της Eni, ειδικά εκείνων στα πεδία Zohr και Nooros, η Αίγυπτος έχει ανακτήσει την πλήρη ικανότητά της να ανταποκριθεί στην εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου και μπορεί να διαθέσει πλεόνασμα παραγωγής για εξαγωγή μέσω των μονάδων ΥΦΑ.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους ξένους εταίρους του έργου, καθώς το εργοστάσιο είναι κοινοπραξία μεταξύ της Union Fenosa Gas και της ιταλικής εταιρείας Eni.

Τον Ιανουάριο του 2019, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να υπογράψει συμφωνία με τον κύριο εταίρο του εργοστασίου, την Ισπανική Ένωση Fenosa, για να απορρίψει αξίωση διαιτησίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποβλήθηκε μετά τη διακοπή του φυσικού αερίου στην εγκατάσταση.

Η πηγή δήλωσε ότι το Υπουργείο Πετρελαίου συμφώνησε με τους εταίρους να αποζημιώσει την εταιρεία για την απώλεια της κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπής με κέρδη που προέρχονται από την ιδιοκτησία της εγκατάστασης της Αιγυπτιακής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (Egas) 10%.

Η κυριότητα του εργοστασίου Damietta Liquefaction είναι 26 τοις εκατό για την Ιταλία ENI, 26 τοις εκατό για την Union Fenosa και την Spanish Egyptian Gas Co. (Segas) και 48 τοις εκατό για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η πηγή πρόσθεσε ότι το υπουργείο συμφώνησε να επιτρέψει στο εργοστάσιο Damietta να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου που παράγονται τοπικά, μέχρι την άφιξη φυσικού αερίου από τα πεδία της Κύπρου και του Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα, επιτυγχάνοντας έτσι μια οικονομική επιστροφή στην Αίγυπτο και τερματίζοντας τις διαιτητικές διαφορές. .

Οι διαπραγματεύσεις με ξένους εταίρους στο εργοστάσιο Dam Damietta ανατέθηκαν με τιμές φυσικού αερίου και χρεώσεις από τη χρήση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή λειτουργία της μονάδας και την εξαγωγή φυσικού αερίου που παράγεται τοπικά.

Επίσης, η Eni περιμένει τώρα έγκριση από το Υπουργείο Πετρελαίου για τη σύνδεση του εργοστασίου Damietta με το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Zohr.

Η Union Fenosa υπέβαλε αγωγή εναντίον της Αιγύπτου στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) το 2014 για να την αποζημιώσει με 8 δισεκατομμύρια δολάρια αφότου το Υπουργείο Πετρελαίου σταμάτησε να προμηθεύει υγροποιημένο αέριο στο εργοστάσιο Damietta λόγω έλλειψης ενεργειακών πόρων στη χώρα μετά τον Ιανουάριο Επανάσταση του 2011.

Με παραγωγή φυσικού αερίου περίπου 6,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, η Αίγυπτος πέτυχε αυτάρκεια φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, με στόχο να γίνει περιφερειακός κόμβος ενέργειας.

.Source