1 εκατομμύριο άνθρωποι εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ

Στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού που ξεκίνησε κατά του κορανοϊού στο Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες, 1 εκατομμύριο άνθρωποι εμβολιάστηκαν. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Υγείας Τζούλι Έντελσταϊν εκτίμησαν το 1 εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν στην πόλη Umm al-Fahm, στην οποία κυριαρχεί ο αραβικός πληθυσμός στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στο Ισραήλ, ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια 300 χιλιάδες, περισσότερο από το 10% του πληθυσμού εμβολιάστηκε. Μιλώντας στο Umm al Fahm, ο Νετανιάχου είπε ότι ο στόχος είναι να εμβολιαστούν 5 εκατομμύρια 500 χιλιάδες άνθρωποι για να σταματήσει η επιδημία στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, 153.400 άτομα εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού μόνο την Πέμπτη. Περισσότερο από το 40% των ατόμων άνω των 60 στη χώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου που παράγεται από τη συνεργασία BioNTech-Pfizer. Το εμβόλιο κορανοϊού ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου στη χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Ισραήλ σημείωσε την ταχύτερη πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην πύλη του Πανεπιστημίου «Ο κόσμος μας στα δεδομένα», το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει 11,55 δόσεις εμβολίου για κάθε 100 πολίτες, είναι πολύ μπροστά από άλλες χώρες.

Πώς πέτυχε ο Ισραήλ ταχεία εμβολιασμό;

Επισημαίνεται ότι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος κήρυξε το Ισραήλ «πρωταθλητή εμβολίων κορώνας», ακολουθεί προσωπικά το ζήτημα του εμβολίου συμβάλλει στην ταχεία πρόοδο του Ισραήλ στον εμβολιασμό. Αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Άλμπερτ Μπούρλα, τον διευθυντή της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ, για να φέρει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στη χώρα του. Ο Νετανιάχου, 71 ετών, δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση ότι ο Μπούρλα ήταν πλέον ο «προσωπικός του φίλος» όταν είχε το πρώτο εμβόλιο Covid-19.

.Source