1.500 εταιρείες της ΕΕ υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Μια γυναίκα κοιτάζει έξω από την πόλη του Λονδίνου πάνω από τον ποταμό Τάμεση, από το Greenwich Park στο Λονδίνο, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021. Οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειωθούν τόσο χαμηλά όσο μείον 10C τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με προβλέψεις, καθώς ο Storm Christoph κάνει πιο κρύο χειμωνιάτικος καιρός αυτό το Σαββατοκύριακο. (Stefan Rousseau / PA μέσω AP)

Μια γυναίκα κοιτάζει πάνω από την πόλη του Λονδίνου πάνω από τον ποταμό Τάμεση, από το Greenwich Park στο Λονδίνο, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021. Φωτογραφία: Stefan Rousseau / PA μέσω AP

Σχεδόν 1.500 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit.

Ένα αίτημα ελευθερίας της πληροφόρησης που υποβλήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία χρηματοοικονομικών κανονισμών, η Bovill διαπίστωσε ότι 1.476 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για έγκριση από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς βάσει του καθεστώτος προσωρινών αδειών. Περίπου 1.000 ιδρύουν επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά, αφού προηγουμένως βασίζονταν στο διαβατήριο για να εξυπηρετήσουν πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου από αλλού στην Ευρώπη.

«Οι αριθμοί από αυτό το FOI υποδηλώνουν ότι το Λονδίνο πρόκειται να παραμείνει βασικό χρηματοοικονομικό κέντρο και ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες προβλέπουν το όφελος της διατήρησης μιας στενής εργασιακής σχέσης», δήλωσε ο Mike Johnson, διευθύνων σύμβουλος της Bovill.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η «έξοδος» της χρηματοδότησης Brexit του Λονδίνου έχει τελειώσει, λέει ο προϊστάμενος της Barclays

Περίπου 230 επιχειρήσεις ήταν Ιρλανδικές, με τον επόμενο υψηλότερο αριθμό να προέρχεται από τη Γαλλία και μετά τη Γερμανία. Πάνω από 100 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση από την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες.

“Τα ευρήματα δείχνουν επίσης τη σημασία της λήψης απόφασης σχετικά με την ισοδυναμία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και ΗΒ”, δήλωσε ο Johnsons.

Οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου καθώς τέθηκε σε ισχύ το Brexit. Οι εταιρείες πρέπει τώρα να δημιουργήσουν δορυφορικά γραφεία στην ΕΕ εάν θέλουν να εξυπηρετήσουν πελάτες εκεί, προσθέτοντας το κόστος και την πολυπλοκότητα των λειτουργιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Το Άμστερνταμ ξεπερνά το Λονδίνο ως κόμβο συναλλαγών μετοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θα μπορούσε να εκδώσει τις λεγόμενες αποφάσεις περί ισοδυναμίας, οι οποίες πιστοποιούν ότι οι κανόνες του ΗΒ είναι ισοδύναμοι με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και θα επέτρεπε στις εταιρείες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρουν υπηρεσίες σε πελάτες που εδρεύουν στο μπλοκ. Η ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι βιαστική να προβεί σε αξιολόγηση σχετικά με αυτό το ζήτημα και περιμένει περισσότερη σαφήνεια από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προσαρμόσει τη ρύθμιση τώρα που έχει εξουσία επί των δικών της κανόνων.

Η έλλειψη πρόσβασης έχει προκαλέσει φόβους για το μέλλον του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου. Το μερίδιο και το παράγωγο εμπόριο αξίας δισεκατομμυρίων είχαν μετατοπιστεί από το Λονδίνο σε μέρη όπως το Άμστερνταμ και η Νέα Υόρκη από την αρχή του έτους. Η φήμη του Λονδίνου έχει επίσης μειωθεί στα μάτια των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Το Brexit αφήνει τη βρετανική χρηματοδότηση σε άκρη καθώς ο City αγωνίζεται για πρόσβαση στην ΕΕ

“Οι αριθμοί από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζουν το Λονδίνο ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο και θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εκεί”, δήλωσε ο Τζόνσον. “Επομένως, οι αποφάσεις για κανονιστική ισοδυναμία θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές.”

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Jes Staley, δήλωσε ότι οι φόβοι για το μέλλον της πόλης του Λονδίνου ήταν υπερβολικοί.

“Είμαι ακόμα πολύ εποικοδομητικός στην πόλη”, είπε ο Staley. “Νομίζω ότι το Λονδίνο θα είναι καλά.”

ΡΟΛΟΪ: Η Νέα Υόρκη ξεπερνά το Λονδίνο στην κατάταξη του χρηματοοικονομικού κέντρου

Source