10 πράγματα που θα αλλάξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου λόγω του Brexit

“/>

Από τις 11 μ.μ. την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου), το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διακόπτοντας τους δεσμούς με το 27 έθνος μετά από 45 χρόνια.

Η ιστορική εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και των αρχηγών της ΕΕ έχει αποσαφηνίσει νέους κανόνες συναλλαγών, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τους φόρους και τους δασμούς κατά την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές σχετικά με τους κανόνες για τα ταξίδια, το εμπόριο, τη διαμονή, την εργασία στο εξωτερικό και την ασφάλεια, την 1η Ιανουαρίου 2021.

Εδώ είναι 10 πράγματα που θα είναι διαφορετικά, θα ισχύουν αμέσως.

Δεν υπάρχει πλέον ελευθερία κινήσεων

Μετά τις 11:00 στις 31 Δεκεμβρίου, η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ θα τερματιστεί.

Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ επέτρεψε στους εργαζόμενους να αναζητήσουν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ, να εργαστούν εκεί χωρίς να χρειάζονται άδεια εργασίας και να διαμείνουν εκεί για το σκοπό αυτό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υιοθετήσει τώρα ένα σύστημα μετανάστευσης βάσει σημείων.

Επιστροφές αφορολόγητων αγορών

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι επιβάτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από τις αφορολόγητες αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράζουν αφορολόγητα προϊόντα αλκοόλ και καπνού, όπου διατίθενται, σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, αεροδρόμια και διεθνείς σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Οι άνθρωποι που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μπορούν να φέρουν έως και 42 λίτρα μπύρας, 18 λίτρα κρασί, τέσσερα λίτρα αλκοολούχων ποτών και 200 ​​τσιγάρα χωρίς να πληρώνουν φόρο.

Απαιτείται θεώρηση μετά από 90 ημέρες

Τα ταξίδια εντός της ΕΕ θα αλλάξουν. Όποιος από το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να παραμείνει στις περισσότερες περιοχές της ΕΕ για περισσότερες από 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών θα χρειαστεί τώρα θεώρηση.

Ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Εάν επισκεφθείτε αυτές τις χώρες, οι επισκέψεις σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν θα υπολογίζονται στο σύνολο των 90 ημερών.

Το ταξίδι στην Ιρλανδία δεν θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2021. Θα μπορείτε επίσης να εργαστείτε στην Ιρλανδία με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.

Οδήγηση σε χώρες της ΕΕ

Ίσως χρειαστείτε επιπλέον έγγραφα κατά την οδήγηση σε χώρες της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου.

Εάν παίρνετε το δικό σας όχημα, θα χρειαστείτε μια πράσινη κάρτα και ένα αυτοκόλλητο GB.

Ίσως χρειαστείτε επίσης διεθνή άδεια οδήγησης (IDP) για να οδηγήσετε σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία εάν έχετε:

  • χάρτινη άδεια οδήγησης
  • άδεια που εκδίδεται στο Γιβραλτάρ, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϋ ή τη Νήσο του Μαν

Η μετανάστευση είναι πλέον ένα σύστημα βασισμένο σε σημεία

Κάθε πολίτης της ΕΕ που επιθυμεί να μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένων εκείνων από την Ιρλανδική Δημοκρατία) θα αντιμετωπίσει το ίδιο σύστημα με βάση τα σημεία.

Το σύστημα είναι το ίδιο με τα άτομα από αλλού στον κόσμο.

Σύμφωνα με το σύστημα πόντων, οποιοσδήποτε έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία πρέπει να πληροί ένα συγκεκριμένο σύνολο απαιτήσεων για τις οποίες θα κερδίζει πόντους. Οι βίζες απονέμονται έπειτα σε όσους κερδίζουν αρκετούς πόντους.

Απώλεια άμεσης πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ

Η βρετανική αστυνομική δύναμη θα αντιμετωπίσει επίσης αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου. Θα χάσουν την άμεση πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ για ποινικά αρχεία, δακτυλικά αποτυπώματα και καταζητούμενα άτομα.

Πρέπει να ανανεώσετε το διαβατήριο έξι μήνες νωρίτερα

Από την 1η Ιανουαρίου, για να επισκεφθείτε τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να ανανεώσετε το διαβατήριό σας, εάν έχει απομείνει λιγότερος από έξι μήνες πριν από τη λήξη ή εάν είναι άνω των 10 ετών.

Το κόστος της ανανέωσης κυμαίνεται μεταξύ 75,50 £ και 85 £.

Τέλος του προγράμματος Erasmus

Το ΗΒ δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus από το επόμενο έτος.

Οι μαθητές που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα δεν θα μπορούν πλέον, αν και οι μαθητές που βρίσκονται στο εξωτερικό σε ανταλλαγή δεν θα αντιμετωπίσουν καμία αλλαγή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα Erasmus με ένα νέο πρόγραμμα Turing ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών, για να υποστηρίξει 35.000 φοιτητές που θα τοποθετηθούν σε όλο τον κόσμο.

Όχι άλλα «διαβατήρια κατοικίδιων ζώων» της ΕΕ

Δεν θα υπάρχουν πλέον «διαβατήρια κατοικίδιων ζώων» της ΕΕ για σκύλους, γάτες και κουνάβια από την 1η Ιανουαρίου. Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να μεταφέρουν το ζώο τους στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφθούν έναν κτηνίατρο 10 ημέρες έως ένα μήνα πριν ταξιδέψουν. Το ζώο θα πρέπει να εμβολιαστεί ή να μικροτσίπ κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από το ταξίδι.

Ένας κτηνίατρος θα πρέπει να εκδώσει ένα υπόδειγμα πιστοποιητικού υγείας της ΕΕ για να επιτρέψει το κατοικίδιο ζώο στην ΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να αναφέρουν με το ζώο τους στο σημείο εισόδου των ταξιδιωτών μόλις φτάσουν στην Ευρώπη.

Εγγυημένη δωρεάν περιαγωγή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας λόγω λήξης

Η δωρεάν περιαγωγή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ αναμένεται να λήξει μόλις φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εμπορική συμφωνία μετά το Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ περιέχει μέτρα για την «ενθάρρυνση της συνεργασίας για την προώθηση δίκαιων και διαφανών τιμών για τη διεθνή περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας» – αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας να εισάγουν νέες χρεώσεις.

Τα ταξίδια θα πρέπει να επικοινωνούν με τον πάροχο του δικτύου τους για πιθανό νέο κόστος περιαγωγής

Source