13. Ο λόγος για τον μισθό είναι “ισότητα”

πανό99

Ceren ÖZBİL

ΕΝΑΡΞΗ ΕΤΩΝ ΑΠΟ… Η 13η πληρωμή μισθού, που χρονολογείται από τη βρετανική εποχή στο νησί, έχει γίνει μια σοβαρή συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικά καθώς οι μισθοί και τα δικαιώματα εκείνων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν, οι «13οι μισθοί» άρχισαν να θεωρούνται ως «άδικες» πληρωμές από ορισμένους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο σκοπός της έναρξης αυτού του μισθού στην εν λόγω περίοδο είναι να εξαλειφθεί η διαφορά μεταξύ μηνιαίων και εβδομαδιαίων πληρωμών. Με άλλα λόγια, εξαλείφοντας την ανισότητα στην οποία ένα άτομο που καταβάλλεται εβδομαδιαίως λαμβάνει 52 εβδομάδες μισθού σε ένα έτος, ενώ ένα άτομο που πληρώνεται μηνιαίως λαμβάνει 48 εβδομάδες μισθού σε ένα χρόνο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ …Ο εμπειρογνώμονας της οικονομίας Mustafa Baturalp είπε ότι οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο ομάδες όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση: δημόσιους υπαλλήλους και κοινωνικά ασφαλισμένα άτομα. Σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σοβαρή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, η Baturalp δήλωσε ότι ειδικά οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα υποφέρουν τόσο από τους μισθούς όσο και από τις ώρες εργασίας. Ο Μουσταφά Μπαχτράμπ είπε επίσης ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να συναντηθούν με οργανισμούς όπως το εμπορικό επιμελητήριο, το βιομηχανικό επιμελητήριο, οι επαγγελματίες του τουρισμού για να πληρώσουν τον 13ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ότι η 13η πληρωμή μισθού δεν μπορεί να απαιτηθεί υπό συνθήκες φιλελεύθερης οικονομίας.

Η αρχή της “13ης πληρωμής μισθού”, η οποία αποτελεί επίμαχο ζήτημα στη χώρα εδώ και χρόνια, χρονολογείται από τη βρετανική αποικιακή περίοδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, η 13η πληρωμή μισθού προέκυψε για να εξασφαλιστεί η ισότητα μεταξύ των «εβδομαδιαίων» μισθωτών και των «μηνιαίων» μισθωτών κατά την εν λόγω περίοδο.

Με άλλα λόγια, ο 13ος μισθός άρχισε να καταβάλλεται για να εξαλειφθεί η ανισότητα που προκαλείται από τους εβδομαδιαίους μισθούς των 52 εβδομάδων ενός έτους, λαμβάνοντας υπόψη τις 52 εβδομάδες του έτους, ενώ οι μηνιαίοι μισθοί των συνταξιούχων σε ένα έτος αντιστοιχούν σε 48 μισθούς.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το 13ο θέμα των μισθών μετατράπηκε σε μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Ιδιαίτερα, καθώς οι μισθοί και οι παροχές που έλαβαν εκείνοι που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν, οι “13οι μισθοί” μετατράπηκαν σε αντίληψη ορισμένων ως “άδικη” πληρωμή.

Μιλώντας στην εφημερίδα της ΚΥΠΡΟΥ σχετικά με το θέμα, ο ειδικός σε θέματα οικονομίας, Mustafa Baturalp, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο ομάδες όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση: δημόσιους υπαλλήλους και ασφαλισμένους.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σοβαρή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων, η Baturalp δήλωσε ότι ειδικά οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα υποφέρουν τόσο από τους μισθούς όσο και από τις ώρες εργασίας.

“Κοινωνικά ασφαλισμένα και δημόσια

υπάρχει ανισότητα μεταξύ των υπαλλήλων “

Ο Baturalp δήλωσε ότι όταν πρόκειται για δημόσια καθήκοντα, αυτό σημαίνει όχι μόνο υπαλλήλους σε κυβερνητικά γραφεία, αλλά και υπουργούς και βουλευτές.

«Είναι οι σύμβουλοι που καθορίζουν τους μισθούς. Επομένως, όταν κάτι τέτοιο επωφελείται, δεν λένε «όχι» επειδή θα το πάρουν.

Οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Ο ένας είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο άλλος κοινωνικά ασφαλισμένος.

Όταν συγκρίνονται αυτές οι δύο καταστάσεις, φαίνεται άδικο.

Όταν εξετάζουμε τις μηνιαίες συντάξεις των ατόμων που εξαρτώνται από την κοινωνική ασφάλιση, το μέσο ελάττωμα είναι 4 χιλιάδες λίρες. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τις μέσες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται ότι είναι μεταξύ 8 και 9 χιλιάδων λιρών. Ο λόγος για αυτό, νομίζω, είναι ότι εκείνοι στο κοινοβούλιο λαμβάνουν επίσης μισθό από το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων.

Υπάρχει ανισότητα μεταξύ των κοινωνικών ασφαλισμένων και των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό ήταν εδώ και χρόνια… Κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού, 13 μισθοί λαμβάνονται υπόψη στα έξοδα προσωπικού ».

“Η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με τους σχετικούς οργανισμούς”

Ο Μουσταφά Μπαχτράμπ σημείωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να συναντηθούν με οργανισμούς όπως το εμπορικό επιμελητήριο, το βιομηχανικό επιμελητήριο, οι επαγγελματίες του τουρισμού για να πληρώσουν τον 13ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είπε ότι στην φιλελεύθερη οικονομία, η 13η πληρωμή μισθού δεν θα ήταν υποχρεωτική.

Το Baturalp συνέχισε ως εξής:

«Στην φιλελεύθερη οικονομία, 13 μισθοί δεν πληρούνται σωστά. Δεν είναι δίκαιο, το πιστεύω. Ωστόσο, όταν συναντιούνται με το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν άτομα που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα να πληρώσουν έναν 13ο μισθό. Αλλά δεν μπορεί να γίνει σε μια φιλελεύθερη οικονομία.

Η επαγγελματική ζωή δεν μπορεί να παρεμβαίνει τόσο πολύ.

Ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα καταβάλλεται ήδη κάτω από τον ελάχιστο μισθό. Ο ελάχιστος μισθός δεν είναι ένας μηνιαίος μισθός, αλλά ένας ωριαίος μισθός.

Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται 50 ώρες την εβδομάδα πρέπει να κερδίζει μηνιαίο μισθό 5.000, 5.000 200 TL. Επειδή πάνω από 40 ώρες πηγαίνει σε υπερωρίες ».

«13ος μισθός για πρώτη φορά

Δόθηκε με το όνομα του μπόνους “

Ο Μουσταφά Μπαχτράπ είπε ότι οι 13οι μισθοί δόθηκαν με το όνομα των μπόνους όταν ήταν σύμβουλος του υπουργείου. «Εκείνη την εποχή, ο υπουργός ήταν ο Μεχμέτ Μπαϊράμ. Δόθηκε με το όνομα μπόνους μισθού και συνεχίστηκε μετά από αυτό Δεδομένου ότι το δεδομένο δικαίωμα δεν θα αποσυρθεί, συνέχισε έτσι ».

Source