13 στιγμές από το 2020 μέσω του φακού κάμερας της Κάτια Χριστοδούλου

Ένα έτος γεμάτο σοκ, πρωτοφανείς εικόνες και αλλαγές που προκλήθηκαν από την επιδημία Covid-19. Ένα έτος δοκιμής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινή μας ζωή μέσω μέτρων κατά του ιού του κορανοϊού.

Οι άδειοι δρόμοι, “κλειδαριές” σε εστιατόρια, εκκλησίες χωρίς πιστούς, εκκλησίες με την παρουσία επαγγελματιών υγείας σε θέση “μάχης” είναι μερικές από τις εικόνες που έχουμε δει “επισημαίνονται” το 2020.

Μεταξύ αυτών είναι και πολλά άλλα γεγονότα που «παγιδεύτηκαν» στον φακό της φωτορεπόρτερ Κύπριου Κάτια Χριστοδούλου. Σε: AlphaNews. Ζωντανά: Εδώ είναι 13 φωτογραφίες που καταγράφουν τις στιγμές του 2020.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΤο 2020 ήταν μια χρονιά «μάχης» για γιατρούς και νοσηλευτές. Από τον Μάρτιο, έχουν κληθεί να αναλάβουν ένα δύσκολο έργο – τη μεγάλη “μάχη” εναντίον του Covid-19, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που μια νοσοκόμα από το νοσοκομείο ενημέρωσε το δικό της αισιόδοξο μήνυμα. (25 Απριλίου 2020)

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

Μεγάλη Παρασκευή 2020 .. άλλη μια γιορτή του Πάσχα, καθώς η επιδημία “εμπόδισε” τους πιστούς να σπεύσουν στους ναούς. Η φωτορεπόρτερ Κάτι Χριστοδούλου κατέγραψε τη στιγμή που ο πάστορας της Εκκλησίας των Αποστόλων Ανδρέας στον οικισμό του Στρόβολου GD ετοιμάζει έναν απλό επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, η περιπολία δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά μόνο μέσα στην εκκλησία χωρίς την παρουσία των πιστών.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

8 Οκτωβρίου 2020 Την ημέρα που το καθεστώς κατοχής άρχισε να αντιμετωπίζει την πολιορκημένη πόλη της Αμμοχώστου, την ημέρα που άνοιξε μια άλλη πληγή για τον λαό της Αμμοχώστου. Μια φωτογραφία από την πόλη, η οποία σιωπά για 46 χρόνια, περιμένοντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που δείχνει την έκταση της καταστροφής που υπέστησαν οι Βαροσάνοι.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη φοιτητική κοινότητα, καθώς η επιδημία “μορφώθηκε” τον τομέα της εκπαίδευσης με νέα στοιχεία για τους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο. Η φωτογραφία απεικονίζει έναν μαθητή δημοτικού σχολείου να μένει στην αυλή του σχολείου, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και παρατηρώντας τις προφυλάξεις Covid-19 (21 Μαΐου 2020).

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΗ γιορτή της Ανάστασης του Χριστού ήταν διαφορετική. Οι πολίτες ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους λόγω καραντίνας, και πολλοί βγήκαν στα μπαλκόνια τους τη νύχτα της ανάστασης με ένα αναμμένο κερί στα χέρια τους. (Kaymakli, 19 Απριλίου 2020).

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

21 Μαΐου, την ημέρα που η Κύπρος εισήλθε στη δεύτερη φάση της μείωσης των περιορισμών λόγω της επιδημίας. Οι εταιρείες τροφοδοσίας άνοιξαν ξανά μόνο τους εξωτερικούς χώρους βάσει αυστηρών πρωτοκόλλων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Οι εργάτες επέστρεψαν στις θέσεις τους με μάσκες και γάντια.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΤα παιδιά διακόσμησαν το μαγικό στεφάνι από λουλούδια που συνέλεξαν από τον κήπο του σπιτιού τους για να γιορτάσουν την 1η Μαΐου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον Κόρνο.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

5 Απριλίου 2020 Οι δρόμοι όλων των πόλεων αδειάστηκαν καθώς η χώρα μπλοκαρίστηκε σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

Η δειγματοληψία Covid-19 ξεκίνησε μόλις οι μαθητές και οι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο. Φωτογραφία από την ενότητα δειγματοληψίας στο Μουσείο Kigos B Eng στην Έγκωμη, Τετάρτη 13 Μαΐου 2020.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

Στις 20 Μαρτίου, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διατήρησης και Αποκατάστασης Άγριας Ζωής της Atlasa με τραυματισμούς σε άγριους γοφούς, πιθανώς από αλεπούδες ή αδέσποτα σκυλιά. Βρέθηκε στη δασική περιοχή της Πάφου, κοντά στα σύνορα με την κοινότητα του Πομού. Στο άγριο μωρό δόθηκε το συμβολικό όνομα “Hope”, և μετά από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας, η κατάστασή του ήταν πολύ καλύτερη.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

Κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (INKG), ο κοροναϊός περνά καθημερινά από τα μάτια τους, εντοπίζοντας τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 3 Απριλίου և περιγράφει τη στιγμή που ο επιστήμονας αναλύει ορισμένα δείγματα.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΤο εργαστήριο του Δημαρχείου Λευκωσίας απολυμαίνει την πλατεία Ελευθερίας σε δημόσιους χώρους για την προστασία τόσο των πολιτών της Λευκωσίας όσο και των επισκεπτών, καθώς και του προσωπικού του Δημαρχείου.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥ

Οι ροζ επισκέπτες κάποτε έφεραν τη ζωή και το χρώμα τους στα αλμυρά σπίτια της Λάρνακας, αλλά μοναδικές εικόνες για εκείνους που είχαν την ευκαιρία να τους απολαύσουν από κοντά (25 Νοεμβρίου 2020).

Source