14 ακόμη μάρτυρες θάφτηκαν στο Muratağa Sandallar Martyrdom στην ΤΔΒΚ

Πραγματοποιήθηκε τελετή κηδείας για 14 παιδιά που μαρτύρησαν στη σφαγή Muratağa-Sandallar που πραγματοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση EOKA-B το 1974 στην Κύπρο.

14 παιδιά, επτά από αυτά κορίτσια, τα οποία εντοπίστηκαν μέσω τεστ DNA και βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή Εξαφανισθέντων στο χωριό Murata Mura, θάφτηκαν σε κρατική τελετή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar, Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Teberrüken Uluçay, ο Πρωθυπουργός Ersan Saner, υπουργοί, αναπληρωτές, Διοικητής των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Στρατηγός Σέιζιτσετρκ, Διοικητής Δυνάμεων Ασφαλείας Ο Τάλολογλου Στρατηγός Ζορλού, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας τον Νοέμβριο Outerwear Famagusta, σκοτώθηκε με εκπροσώπους ιδρυμάτων και οργανώσεων ενώθηκαν συγγενείς.

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του Gürsel Benan, Προέδρου των Μαρτύρων Οικογενειών και της Ένωσης Βετεράνων με Αναπηρία. Ο Μπενάν είπε, “Πριν από 46 χρόνια, θυμόμαστε με βαθιά θλίψη τις βίαιες επιθέσεις των σφαγών Muratağa-Atlılar-Sandallar, οι οποίες προκάλεσαν αξέχαστες πληγές στην κοινωνική μας ενότητα, την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ εναντίον των αμάχων μας από 16 ετών έως 95 ετών και το οδυνηρό πρόσωπο του πολέμου.” είπε.

Επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή είναι έμφυτη και αναφαίρετη, ο Μπενάν σημείωσε ότι σε μια κατάσταση όπου το δικαίωμα στη ζωή καταστρέφεται, δεν μπορούν να αναφερθούν άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπενάν είπε: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτό που συνέβη πριν από 46 χρόνια στα χωριά Muratağa, Atlılar και Sandallar δεν ήταν η πρώτη σφαγή του ελληνο-ελληνικού δίδυμου, της τρομοκρατικής οργάνωσης EOKA με την αποστολή της Ένωσης, αλλά θα είναι η τελευταία όσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, παραμένουν στο νησί. Το κοινό δεν πρέπει να ξαναβιώσει ένα τέτοιο γεγονός και αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να ξεχαστούν. ” είπε.

Στη συνέχεια, μετά την κηδεία προσελήφθη, λήφθηκε το κεφάλι των τάφων όπου θα θάφτηκαν οι μάρτυρες.

Αργότερα, η τελετή τελείωσε με την ταφή των μαρτύρων συνοδευόμενη από προσευχές.

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ έκανε αξιολογήσεις στα μέλη του Τύπου μετά την τελετή. Σημειώνοντας ότι έγιναν μεγάλες φρικαλεότητες στην Κύπρο, ο Τατάρ σημείωσε ότι η βάναυση τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ και μερικοί Έλληνες μαχητές επιτέθηκαν στον Τουρκοκύπριο λαό πριν από το 1974.

Ο Τατάρ είπε: «Έχουμε πολλές απώλειες. Πήραν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, τους πήραν από τα λεωφορεία και τους έσφαξαν. Στο Muratağa-Sandallar, θάψαμε τα 14 παιδιά μας, τα οποία προσεγγίστηκαν χρόνια αργότερα, με κρατική τελετή. Εύχομαι το έλεος του Θεού για αυτούς και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους. Σήμερα, οι μητέρες και οι πατέρες κλαίνε, κλαίνε για 46 χρόνια. Είμαστε επίσης μαζί τους. ” είπε.

“Ο ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό ζήτημα”

Η Κύπρος σε μια δίκαιη, διαρκή και σημείωσε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη σε όλα αυτά είναι να είναι μια βιώσιμη Τατάρ ειρήνης, “ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας, η ύπαρξη της Κύπρου εδώ για την ασφάλεια του τουρκικού λαού είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη. Για άλλη μια φορά εύχομαι υπομονή στον λαό μου. Όλα αυτά έχουν πληγώσει βαθιά τον Τουρκοκύπριο λαό. Όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. ” μίλησε.

Ο Πρόεδρος Τατάρ υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος ένα ελληνικό νησί έληξε όταν ο Μεχμέτικ έβαλε τα πόδια στο νησί το 1974.

Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της τελετής και στον εντοπισμό των ανθρώπων σε μαζικούς τάφους.

Σφαγή στα Muratağa, Sandallar και Atlılar

Στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου 1974, μια ομάδα Ελλήνων στρατιωτών και Ελλήνων φανατικών που προέρχονταν από γειτονικά χωριά επιτέθηκαν σε 3 τουρκικά χωριά με το όνομα Muratağa, Sandallar και Atlılar, συγκέντρωσαν 126 Τουρκοκύπριους στην πλατεία του χωριού και σκότωσαν τους υπόλοιπους βάζοντας τα υπόλοιπα σε οχήματα και θάβοντας τους στο λάκκο της σφαγής.

Οι νεότεροι από εκείνους που μαρτύρησαν εδώ είναι η 16χρονη Selden Ali Faik, με το παλαιότερο να είναι ο 95χρονος Hüseyin Osman, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο εργάζεται για την απομάκρυνση των σωμάτων ατόμων που αναφέρονται ως αγνοούμενα το 1963-1974, για την ταυτοποίησή τους και την επιστροφή τους στους συγγενείς τους.

Source