14 μάρτυρες που σκοτώθηκαν στην ΤΔΒΚ θάφτηκαν μετά από 46 χρόνια

Στην Κύπρο, το 1974, ως αποτέλεσμα των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εξαφανίσεων στο χωριό Muratağa για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η οργάνωση EOKA-B στα χωριά Muratağa, Sandallar και Atlılar, βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους και εντοπίστηκαν μέσω δοκιμών DNA. Μια τελετή κηδείας πραγματοποιήθηκε για τον μάρτυρα. Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar, ο Πρωθυπουργός Ersan Saner, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Erhan Arıklı, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Teberrüken Uluçay, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Zorlu Töre και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι παρευρέθηκαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Νεκροταφείο Muratağa Sandallar.

Οι μάρτυρες 14 παιδιών που σκοτώθηκαν στη σφαγή θάφτηκαν στους τάφους που προετοιμάστηκαν στα ονόματά τους μετά τις κηδικές προσευχές που πραγματοποιήθηκαν ένα προς ένα. Στην ομιλία του στην τελετή, ο Gürsel Benan, Πρόεδρος της Οικογένειας των Μαρτύρων και των Βετεράνων με Αναπηρία, δήλωσε: «Ο Muratağa, ο οποίος είχε αξέχαστες πληγές στην κοινωνική μας μνήμη πριν από 46 χρόνια, και οι σφαγές Atlılar-Sandallar, οι βάναυσες επιθέσεις του EOKA-B εναντίον των αμάχων μας από 16 ημερών έως 95 ετών, και το οδυνηρό πρόσωπο του πολέμου. «Θυμάμαστε για άλλη μια φορά στη βαθιά του θλίψη»

Ο Μπενάν είπε, “Το πιο θεμελιώδες και αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου είναι το παγκόσμιο δικαίωμα στη ζωή. Σε μια κατάσταση όπου το δικαίωμα στη ζωή καταστρέφεται, φυσικά δεν μπορούν να αναφερθούν και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. 46 χρόνια πριν, η αποστολή Enosis του ελληνο-ελληνικού δίδυμου στα χωριά Murata Mura Atlılar-Sandallar “Θα ήθελα να επισημάνω ότι η οργάνωση δεν ήταν η πρώτη σφαγή της ΕΟΚΑ, αλλά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, θα διαρκέσουν όσο συνεχίζεται η παρουσία τους στο νησί.”

Δηλώνοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να βιώσει τέτοιο πόνο για άλλη μια φορά και αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να ξεχαστούν, ο Μπενάν είπε: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά, να κατανοήσουμε την αξέχαστη ταλαιπωρία των πράξεων γενοκτονίας κατά του τουρκοκυπριακού λαού, να κατανοήσουμε τι συνέβη στο παρελθόν, να μάθουμε τα ιστορικά γεγονότα από τις σωστές πηγές και να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας υπό το φως των επιτευγμάτων και των εμπειριών μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνείδησή του “, είπε.

Ο Μπενάν είπε, “Οι Τούρκοι, που γνώρισαν αυτές τις περιοχές ως πατρίδα τους στην Κύπρο σε κάθε περίοδο της πρόσφατης ιστορίας τους, αγωνίστηκαν για τη γη και την πατρίδα τους για διάφορους λόγους και έδωσαν τη ζωή τους και το αίμα τους σε καθένα από αυτά τα εδάφη έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να ζουν ελεύθερα υπό τις δικές τους σημαίες. Εάν μπορούμε να ζήσουμε ελεύθερα κάτω από τη σημαία μας, φυσικά, η βάση όλων αυτών των σχηματισμών ποτίστηκε από το ευγενές αίμα των μαρτύρων μας.

“Χάρη στον τουρκικό στρατό, η ειρήνη έχει έρθει στο νησί της Κύπρου”

Πριν από 46 χρόνια αυτή η βαρβαρότητα στον κόσμο Μπενάκη, δηλώνοντας ότι η ιστορία της ανθρωπότητας που πέρασε πέρασε στη γη, “Αυτή η σφαγή δεν θα ξεχάσει ποτέ, unutturmayacağız. Σήμερα η πατρίδα της Τουρκίας με την παρέμβαση στις 20 Ιουλίου 1974 χάρη στον τουρκικό στρατό έχει έρθει ειρήνη στο νησί της Κύπρου. Τουρκία και ο τουρκικός στρατός που “Είναι η ισχυρότερη αξιόπιστη εγγύηση ειρήνης στο νησί.” Μπενάν, “Η Κύπρος πληρώνει επαρκώς το βαρύ τίμημα του πολέμου που βιώνει τον πόνο που έχουμε δύο κράτη ίσα δικαιώματα, πιστεύουμε ότι η κυριαρχία με την Τουρκία θα γίνει μόνιμη συμφωνία θα εξασφαλίσει ένα περιβάλλον για να ζει με αξιοπρέπεια με βάση τον εγγυητή. Η ιστορία της ανθρωπότητας ως μαύρο σημάδι το τελευταίο EOKA που έκανε ο οργανισμός “Θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις σφαγές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων”, είπε.

.Source