14 παιδιά θάφτηκαν 46 χρόνια μετά το θάνατό τους

Η ταυτότητα 14 παιδιών, επτά κοριτσιών και επτά αγοριών που σκότωσαν βάναυσα και γέμισαν το λάκκο από την τρομοκρατική οργάνωση EOKA-B στις 14 Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, προσδιορίστηκε μέσω δοκιμών DNA. Τα παιδιά μάρτυρες των οποίων οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν θάφτηκαν.

Πραγματοποιήθηκε τελετή κηδείας 14 παιδιών που μαρτύρησαν στη σφαγή Muratağa-Sandallar που διοργάνωσε η τρομοκρατική οργάνωση EOKA-B το 1974 στην Κύπρο.

14 παιδιά, 7 από αυτά κορίτσια, ταυτοποιήθηκαν και βρέθηκαν σε τεστ DNA κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξήγαγε η Επιτροπή Αγνοουμένων στο χωριό Muratağa θάφτηκαν με επίσημη τελετή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Ersin Tatar, η Δημοκρατία της Τουρκίας δωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός της Uluçay Ersan Saner, οι υπουργοί, οι βουλευτές, ο Τουρκοκύπριος Διοικητής Ειρηνικών Δυνάμεων Στρατηγός Sezai Ozturk, Διοικητής Δυνάμεων Ασφαλείας Τοπάλλοουλου Στρατηγός Ζορλού, τον Νοέμβριο του Γενικού Προξενείου Εξωτερικών Αμμοχώστου της Τουρκίας , παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ιδρυμάτων και οργανισμών που μαρτύρησαν και οι συγγενείς τους

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του Gürsel Benan, Προέδρου των Μαρτύρων Οικογενειών και της Ένωσης Βετεράνων με Αναπηρία Ο Μπενάν είπε: «Πριν από 46 χρόνια, θυμόμαστε με βαθιά θλίψη τις σφαγές των Muratağa-Atlılar-Sandallar, οι οποίες προκάλεσαν αξέχαστες πληγές στην κοινωνική μας ενότητα και τις βάναυσες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ εναντίον αμάχων από την ηλικία των 16 έως 95 ετών και το οδυνηρό πρόσωπο του πολέμου. ” Είπα.

Επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή είναι έμφυτο και αναπαλλοτρίωτο, ο Μπενάν σημείωσε ότι σε μια κατάσταση όπου το δικαίωμα στη ζωή εξαφανίζεται, δεν μπορούν να αναφερθούν άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπενάν είπε: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 46 χρόνια στα χωριά Muratağa, Atlılar και Sandallar δεν ήταν η πρώτη σφαγή που πραγματοποίησε η ελληνο-ελληνική δίδυμη τρομοκρατική οργάνωση EOKA με την αποστολή Enosis. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού, θα είναι οι τελευταίες όσο η παρουσία τους στο νησί συνεχίζεται. Είναι απαραίτητο να μην βιώσετε ξανά ένα τέτοιο γεγονός και να ξεχάσετε αυτά τα γεγονότα. “Είπε.

Στη συνέχεια, μετά την κηδεία προσευχή, λήφθηκε το κεφάλι των τάφων όπου θα ταφούν οι μάρτυρες. Αργότερα, η τελετή τελείωσε με την ταφή των μαρτύρων συνοδευόμενη από προσευχές.

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ έκανε αξιολογήσεις στα μέλη του Τύπου μετά την τελετή. Ο Τατάρ επεσήμανε ότι υπήρξαν μεγάλες φρικαλεότητες στην Κύπρο και σημείωσε ότι η βάναυση τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ και μερικοί Ελληνοκύπριοι μαχητές επιτέθηκαν στον Τουρκοκύπριο λαό πριν από το 1974

Ο Τατάρ είπε, «Έχουμε πάρα πολλές απώλειες. Πήραν ανθρώπους από τα σπίτια τους, τους έβγαλαν από λεωφορεία και τους έσφαξαν. Χρόνια αργότερα, θάψαμε 14 παιδιά που φτάθηκαν στο Muratağa-Sandallar με μια κρατική τελετή. Εύχομαι έλεος από τον Αλλάχ. Εύχομαι τα συλλυπητήριά μου σε αυτούς και στις οικογένειές τους. Οι γονείς κλαίνε για 46 χρόνια. Είμαστε μαζί τους.

“Ο ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό ζήτημα”

Η Κύπρος σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη ειρήνη σε όλους τους πρέπει να επισημανθεί ότι οι Τάταροι, “ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας, η Κύπρος και υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ασφάλειας για τον τουρκικό λαό. λάβετε υπόψη όλα αυτά. Για άλλη μια φορά, εύχομαι υπομονή στους ανθρώπους μου. Όλα αυτά έχουν τραυματίσει βαθιά τον Τουρκοκύπριο λαό. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Μίλησε.

Ο Πρόεδρος Τατάρ υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες να καταστεί η Κύπρος ένα ελληνικό νησί τελείωσε με την προσγείωση του Μεχμέτικ στο νησί το 1974.

Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της τελετής και αναγνώρισαν τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους.

Στην Κύπρο στις 14 Αυγούστου 1974, μια ομάδα Ελλήνων στρατιωτών και Ελλήνων φανατικών από γειτονικά χωριά επιτέθηκαν σε 3 τουρκικά χωριά με το όνομα Muratağa, Sandallar και Atlılar, συγκέντρωσαν 126 Τουρκοκύπριους στην πλατεία του χωριού και σκότωσαν τους υπόλοιπους βάζοντάς τα σε οχήματα. και τα θάβοντας στο λάκκο της σφαγής.

Ο νεότερος από τους μάρτυρες εδώ είναι ο 16χρονος Selden Ali Faik, ο παλαιότερος είναι ο 95χρονος Hüseyin Osman, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο εργάζεται για να εξαγάγει τα πτώματα ατόμων που αναφέρονται ως αγνοούμενα το 1963-1974, να τα αναγνωρίσει και να τα επιστρέψει στους συγγενείς τους.

.Source