14 παιδιά που υπέστησαν μαρτύριο και θάφτηκαν στη σφαγή το 1974 θάφτηκαν με στρατιωτική τελετή.

14 μάρτυρες που μαρτύρησαν στα χωριά Muratağa και Sandallar στις 14 Αυγούστου 1974 και των οποίων η αναγνώριση ολοκληρώθηκε ως αποτέλεσμα των ανασκαφών θάφτηκαν με στρατιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στην τελετή, ο Πρόεδρος Έρσιν Τατάρ, Πρόεδρος της Συνέλευσης Teberrüken UluçayΟ πρωθυπουργός Έρσαν Σανέρ, Διοικητής της KTBK Στρατηγός Sezai Öztürk, Διοικητής της GKK Στρατηγός Zorlu Topaloğlu, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Ερχάν Αρίκλι, Υπουργός Εξωτερικών Tahsin Ertuğruloğlu, μέλη του κοινοβουλίου και άλλοι αξιωματούχοι και οικογένειες μαρτύρων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής όπου οι μάρτυρες απεστάλησαν στον αιώνιο χώρο ανάπαυσής τους με στρατιωτική τελετή, ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι ηγήθηκε της κηδείας.

Ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Μαρτύρων για τις Οικογένειες και τους Βετεράνους με Αναπηρία Γκιρλς Μπενάν, την κηδεία προσευχή, μια στιγμή σιωπής, ένα στιγμιότυπο σιωπής, η σημαία και οι εικόνες παραδόθηκαν στις οικογένειες των μαρτύρων και οι μάρτυρες θάφτηκαν.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Muratağa σχετικά με τη σφαγή Muratağa-Sandallar που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της EOKA-B το 1974, ο νεότερος από 14 παιδιά, 7 κορίτσια και 7 αγόρια, που εντοπίστηκαν μέσω τεστ DNA, ήταν 4 μηνών ο παλαιότερος ήταν 16 ετών …

Οι συγγενείς των μαρτύρων ρίχνουν δάκρυα στη συναισθηματική τελετή όπου οι πόνοι αναζωογονήθηκαν.

Τα πιο οδυνηρά στην ταφή είναι αναμφίβολα μια μητέρα που έθαψε τα παιδιά της συμμετέχοντας στη σημερινή τελετή. Ένας πατέρας με την Emine Reyhan. Ήταν ο Bayram Karabudak.

Ο Bayram Karabudak, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και τα 5 παιδιά του στη σφαγή, δάκρυσε για άλλη μια φορά αφού θάφτηκε τα παιδιά που έχασε πριν από 46 χρόνια. Ο Μπαϊράμ Καραμπουδάκ, ο οποίος είχε δυσκολία να στέκεται από καιρό σε καιρό, ηρεμήθηκε από τους συγγενείς του. Ο Πρόεδρος Τατάρ και ο Πρωθυπουργός Σανέρ έδωσαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στον Μπαϊράμ Καραμπούντακ.

Η Emine Reyhan έθαψε επίσης τον 11χρονο γιο της Aziz, ο οποίος έμενε με τη γιαγιά και τον παππού της στο χωριό το καλοκαίρι του 1974. Η Emine Reyhan, που έχασε τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέλφια και τους ανιψιούς της στη σφαγή, έθαψε επίσης τον γιο της στον αιώνιο χώρο ανάπαυσης σήμερα. Η Emine Reyhan παρηγορήθηκε από τα παιδιά της.

Η Άισελ Σοκάρα, η οποία έχασε τη μητέρα και τον αδελφό της στη σφαγή και έγινε δάσκαλος του χωριού το 1974, ήταν στην τελετή για να εκπληρώσει το τελευταίο καθήκον της για τους μαθητές της.

Δώστε τα ονόματα και τις ηλικίες των 14 μαρτύρων που θάφτηκαν με μια στρατιωτική τελετή:

«Εύα Σολομών 12; Aliye Süleyman 10; Halil Bayram 11; Eren Bayram 12; Μουσταφά Μπαϊράμ 3; Ayşe Bayram 9; Η Zehra Bayram είναι 6 μηνών. Huseyin Arif 11; Yüksel Arif 9; Η Hayriye Arif είναι 4 μηνών. Göksel Arif 10; Sevgi Hasan 10; Αγς Χασάν 16; Aziz Idea 11. “

BENAN: “ΜΑΥΡΟ ΣΠΟΤ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ”

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Gürsel Benan, Πρόεδρος της Ένωσης Μαρτύρων Οικογενειών και Βετεράνων με Αναπηρία, δήλωσε ότι θυμόταν τον πόνο και το πικρό πρόσωπο του πολέμου που έλαβε χώρα πριν από 46 χρόνια και είχε εξαιρετική θέση στην κοινωνική μνήμη.

Ο Μπενάν, με έμφαση στο δικαίωμα στη ζωή είναι το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό που συνέβη εδώ πριν από 46 χρόνια, οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, τόνισαν ότι χάρη στη σφαγή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού τελειώνει.

Δηλώνοντας ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα ξεχαστούν ποτέ, ο Μπενάν τόνισε τη σημασία της καλής χρήσης των παθόντων του παρελθόντος και των βάναυσων γεγονότων, της εκμάθησης των ιστορικών γεγονότων και της γνώσης της αξίας της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Κάτω από τη σημαία των μελλοντικών γενεών, ο Μπενάν επεσήμανε ότι η ελεύθερη ζωή τους στην πατρίδα τους είναι χάρη στους μάρτυρες και είπε: «Δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα ξεχάσουμε αυτά τα γεγονότα που είναι επαίσχυντα για την ανθρώπινη ιστορία».

Η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο, καθώς και η εγγύηση εγγυήθηκε την ειρήνη επισήμανε ότι ο Μπενάν, αγνοούμενοι, όσοι με μεγάλη αφοσίωση στην εύρεση υπαλλήλων της Επιτροπής Αγνοουμένων είπε επίσης ότι ευχαρίστησαν τις οικογένειες μαρτύρων, ερευνητής και συγγραφέας Sevgul Uludag που συμβάλλουν στην εύρεση αυτών των απωλειών.

Ο Μπενάν τιμήθηκε για τον εορτασμό των μαρτύρων, ευχόμενος ότι τέτοιοι πόνοι, που είναι μια μαύρη κηλίδα στην ανθρώπινη ιστορία, δεν θα ξαναβιώσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΤΑΡ: “ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΟΝΟ ΓΙΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ”

Πρόεδρος Έρσιν ΤατάρΜιλώντας στον Τύπο μετά την τελετή ταφής των μαρτύρων, ο Muratağa Sandallar είπε ότι οι άνθρωποι σφαγιάστηκαν.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι 14 μάρτυρες θάφτηκαν σήμερα σε δάκρυα και δήλωσαν ότι οι συγγενείς των μαρτύρων έχουν πόνο εδώ και 46 χρόνια.

Η Κύπρος είναι δίκαιη, είναι μια διαρκής και βιώσιμη συμφωνία, η Κύπρος, οι Τάταροι της Τουρκίας που τόνισαν τη σημασία του ενεργού και πραγματικού εγγυητή για την ασφάλεια του τουρκικού λαού, όλα τα μάτια του κόσμου μπροστά εξέφρασαν εκτεθειμένες σε μεγάλες φρικαλεότητες του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Τατάρ είπε, “Αυτά τα γεγονότα δεν επιτρέπουν στους δύο λαούς να ζήσουν μαζί” και τόνισε ότι η ειρήνη ήρθε στο νησί με την Επιχείρηση Ειρήνης του 1974.

Λαμβάνοντας υπόψη την κτηνωδία που βίωσε, ο Τατάρ τόνισε ότι είναι χρέος για τους μάρτυρες να συμφωνήσουν και ευχαρίστησαν όλους όσους συνέβαλαν στις μελέτες ταυτοποίησης.

Εκφράζοντας ότι έχουν θάψει 14 μωρά και παιδιά σήμερα, ο Τατάρ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες του ελέους του Θεού.

Εκφράζοντας ότι οι μητέρες και οι οικογένειες κλαίνε για 46 χρόνια, ο Τατάρ τόνισε ότι εάν θα υπάρξει μια δίκαιη και διαρκής και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο, αυτή η ταλαιπωρία πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση στην Κύπρο είναι ντροπή για λογαριασμό της ανθρωπότητας και ότι αυτή η ντροπή βιώνεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και επεσήμανε ότι αυτά είναι αξέχαστα γεγονότα.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι σήμερα προσβλέπουν στο μέλλον με εμπιστοσύνη στην ειρήνη και την ηρεμία και ότι θέλουν να συνάψουν αντίστοιχη συμφωνία στο μέλλον.

Ο Τατάρ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της τελετής σε αυτήν την οδυνηρή μέρα και τους ειδικούς που έδωσαν ξεχωριστούς τάφους στους μάρτυρες που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους και θυμήθηκαν τους μάρτυρες.

Στις 20 Ιουλίου 1974, οι δυνάμεις της ΕΟΚΑ επιτέθηκαν στα χωριά Atlılar-Muratağa και Sandallar και συνέλαβαν τους Τουρκοκύπριους που ζουν εδώ. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άντρες με όπλα μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα φυλακών, ενώ οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι παρέμειναν στο χωριό. Μετά την έναρξη της δεύτερης ειρηνευτικής επιχείρησης, οι ένοπλοι Έλληνες συγκέντρωσαν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους σε αυτά τα χωριά και σφαγιάστηκαν 126 Τουρκοκύπριοι, οι νεότεροι 16 ημερών και οι ηλικιωμένοι 95 ετών, και τους έθαψαν στο λάκκο της σφαγής. Το λάκκο της σφαγής βρέθηκε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της περιοχής από Τούρκους στρατιώτες.

Τα λείψανα εκείνων που βρέθηκαν στο λάκκο της σφαγής και μετά θάφτηκαν συλλογικά καθορίζονται από τις μελέτες ταυτοποίησης που διεξήγαγε η Επιτροπή Αγνοουμένων και θάφτηκαν σε χωριστούς τάφους κατά το μαρτύριο στη Muratağa.

.Source