14 παιδιά σκοτώθηκαν πριν από 46 χρόνια στην Κύπρο θαμμένα

Στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου 1974, η ταυτότητα 14 παιδιών, επτά κοριτσιών και επτά αγοριών, τα οποία η τρομοκρατική οργάνωση EOKA-B σκότωσε βάναυσα και γέμισε ένα λάκκο, αναγνωρίστηκε ως αποτέλεσμα δοκιμών DNA. Τα παιδιά μάρτυρες των οποίων οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν θάφτηκαν.

Πραγματοποιήθηκε τελετή κηδείας για 14 παιδιά που μαρτύρησαν στη σφαγή Muratağa-Sandallar που πραγματοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση EOKA-B το 1974 στην Κύπρο.

14 παιδιά, επτά από αυτά κορίτσια, τα οποία εντοπίστηκαν μέσω τεστ DNA και βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή Εξαφανισθέντων στο χωριό Murata Mura, θάφτηκαν σε κρατική τελετή.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar, Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Teberrüken Uluçay, ο Πρωθυπουργός Ersan Saner, υπουργοί, αναπληρωτές, Διοικητής των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Στρατηγός Σέιζιτσετρκ, Διοικητής Δυνάμεων Ασφαλείας Ο Τάλολογλου Στρατηγός Ζορλού, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας τον Νοέμβριο Outerwear Famagusta, σκοτώθηκε με εκπροσώπους ιδρυμάτων και οργανώσεων ενώθηκαν συγγενείς.

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του Gürsel Benan, Προέδρου των Μαρτύρων Οικογενειών και της Ένωσης Βετεράνων με Αναπηρία. Ο Μπενάν είπε, “Πριν από 46 χρόνια, θυμόμαστε με βαθιά θλίψη τις βίαιες επιθέσεις των σφαγών Muratağa-Atlılar-Sandallar, οι οποίες προκάλεσαν αξέχαστες πληγές στην κοινωνική μας ενότητα, την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ εναντίον των αμάχων μας από 16 ετών έως 95 ετών και το οδυνηρό πρόσωπο του πολέμου.” είπε.

Επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή είναι έμφυτη και αναφαίρετη, ο Μπενάν σημείωσε ότι σε μια κατάσταση όπου το δικαίωμα στη ζωή καταστρέφεται, δεν μπορούν να αναφερθούν άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπενάν είπε, “Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτό που συνέβη πριν από 46 χρόνια στα χωριά Muratağa, Atlılar και Sandallar δεν ήταν η πρώτη σφαγή του ελληνο-ελληνικού δίδυμου, της τρομοκρατικής οργάνωσης EOKA με την αποστολή της Ένωσης, αλλά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, θα είναι η τελευταία όσο η παρουσία τους στο νησί. Δεν θα πρέπει να βιώσει ξανά ένα τέτοιο γεγονός και αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να ξεχαστούν. ” είπε.

Στη συνέχεια, μετά την κηδεία προσελήφθη, λήφθηκε το κεφάλι των τάφων όπου θα θάφτηκαν οι μάρτυρες.

Αργότερα, η τελετή τελείωσε με την ταφή των μαρτύρων συνοδευόμενη από προσευχές.

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ έκανε αξιολογήσεις στα μέλη του Τύπου μετά την τελετή. Σημειώνοντας ότι έγιναν μεγάλες φρικαλεότητες στην Κύπρο, ο Τατάρ σημείωσε ότι η βάναυση τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ και μερικοί Έλληνες μαχητές επιτέθηκαν στον Τουρκοκύπριο λαό πριν από το 1974.

Ο Τατάρ είπε, “Έχουμε πολλές απώλειες. Πήραν ανθρώπους από τα σπίτια τους, τους πήραν από λεωφορεία και σκότωσαν ανθρώπους. Έθαψα τα 14 παιδιά μας, τα οποία προσεγγίστηκαν χρόνια αργότερα στο Muratağa-Sandallar, με κρατική τελετή. Εύχομαι το έλεος του Θεού γι ‘αυτούς και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους. οι μητέρες και οι πατέρες κλαίνε, κλαίνε για 46 χρόνια. Είμαστε μαζί τους. ” είπε.

– “Ο ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό ζήτημα”

Σημειώνοντας ότι εάν θα υπάρξει μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, είπε ο Τατάρ. «Ο ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας, η Κύπρος και ο τουρκικός λαός εδώ παρουσία ενός πολύ σημαντικού ζητήματος για την ασφάλεια. Πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη. Εύχομαι για άλλη μια φορά να υπομείνουν οι άνθρωποι. Όλα αυτά έχουν πληγώσει βαθιά τον τουρκοκυπριακό λαό. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. ” μίλησε.

Ο Πρόεδρος Τατάρ υπενθύμισε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος ένα ελληνικό νησί έληξε όταν ο Μεχμέτικ έβαλε τα πόδια στο νησί το 1974.

Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της τελετής και στον εντοπισμό των ανθρώπων σε μαζικούς τάφους.

– ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΤΗΣ ΜΟΥΡΑΤΑΣ, ΣΑΝΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΤΛΑΛΩΝ

Στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου 1974, μια ομάδα Ελλήνων στρατιωτών και Ελλήνων φανατικών που προέρχονταν από γειτονικά χωριά επιτέθηκαν σε 3 τουρκικά χωριά με το όνομα Muratağa, Sandallar και Atlılar, συγκέντρωσαν 126 Τουρκοκύπριους στην πλατεία του χωριού και σκότωσαν τους υπόλοιπους βάζοντας τα υπόλοιπα σε οχήματα και θάβοντας τους στο λάκκο της σφαγής.

Οι νεότεροι από εκείνους που μαρτύρησαν εδώ είναι η 16χρονη Selden Ali Faik, με το παλαιότερο να είναι ο 95χρονος Hüseyin Osman, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο εργάζεται για την απομάκρυνση των σωμάτων ατόμων που αναφέρονται ως αγνοούμενα το 1963-1974, για την ταυτοποίησή τους και την επιστροφή τους στους συγγενείς τους.

Source