14 Τουρκοκύπριοι παιδιά σκοτώθηκαν το 1974 θάφτηκαν στην ΤΔΒΚ

Δεκατέσσερα Τουρκοκύπριοι παιδιά που σκοτώθηκαν από την ελληνική τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston) κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης Κύπρου του 1974 τέθηκαν σε αναστολή στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΣΔΒΚ) το Σάββατο.

Τα λείψανα των 14 παιδιών, επτά κοριτσιών και επτά αγοριών, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο χωριό Muratağa (Maratha). Οι ταυτότητές τους επιβεβαιώθηκαν μέσω τεστ DNA, 46 χρόνια μετά τη σφαγή. Προσδιορίστηκε ότι το μικρότερο από τα παιδιά ήταν μόλις 4 μηνών, ενώ το παλαιότερο ήταν 15.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε για τα 14 παιδιά παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar και ο Πρωθυπουργός Hamza Ersan Saner.

Στις 14 Αυγούστου 1974, η ΕΟΚΑ πραγματοποίησε επιδρομές σε τρία τουρκικά χωριά στην επαρχία Αμμοχώστου της Κύπρου και σκότωσε συνολικά 126 Τουρκοκύπριους. Στα χωριά Μαράθα και Σανταλάρ (Σανταλάρης), τα θύματα θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Σε προσπάθειες αναζήτησης μεταξύ 2015 και 2016, βρέθηκαν 89 πτώματα στους μαζικούς τάφους.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1960, οι κάτοικοι των τριών χωριών ήταν εντελώς Τουρκοκύπριοι. Ο συνολικός πληθυσμός Maratha και Santalaris ήταν 207. Μέχρι το 1973, ο συνολικός πληθυσμός των χωριών είχε αυξηθεί σε 270, με 124 στο Maratha, 100 στο Santalaris και 46 στο Aloda.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1974, μετά την πρώτη τουρκική επιχείρηση της Κύπρου, όλοι οι άνδρες σε ηλικία μάχης μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου σε καταυλισμούς στην Αμμόχωστο και από εκεί μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό. Με την έναρξη της δεύτερης επιχείρησης του τουρκικού στρατού, η ΕΟΚΑ σκότωσε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό τριών χωριών, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη την εποχή εκείνη χαρακτήρισαν τη σφαγή ως «ένα ακόμη έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι Ελληνοκύπριοι ένοπλοι».

Η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο (CMP), που συστάθηκε το 1981 με συμφωνία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπριακών κοινοτήτων με την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι επιφορτισμένη με την εύρεση ατόμων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

.Source