2ος τριμερής στρατηγικός διάλογος – Pakistan Observer

Δρ. Mahmood-ul-Hassan Khan

Η πρωτεύουσα του Πακιστάν έχει πλέον γίνει ένας κόμβος περιφερειακής συνδεσιμότητας στην οποία διεξάγονται πολλές υψηλού επιπέδου πολιτικές διαβουλεύσεις και στρατηγικοί διάλογοι. Η δραστική αλλαγή στην παγκόσμια πολιτική εξουσίας με την αλλαγή ταχύτητας / φρουράς στις ΗΠΑ και η επακόλουθη περιφερειακή επανευθυγράμμιση έχει σημαντικές βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές, γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις και επιπτώσεις υπερχειλίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις αδελφικές χώρες, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει τη 2η Τριμερή Στρατηγική Συνάντηση (TSM) στο Ισλαμαμπάντ. Το 2ο TSM των Υπουργών Εξωτερικών του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν τόνισε τη σημαντική συμβολή τους στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω τις τριμερείς σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο και το εμπόριο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την επίλυση των συγκρούσεων, τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και την ενεργειακή συνεργασία για κοινή ευημερία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν επίσης τη «Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ».
Η δήλωση του Ισλαμαμπάντ αντανακλούσε έντονα την έντονη αποφασιστικότητά τους για περιφερειακή ειρήνη, ενεργειακή συνεργασία / συνδεσιμότητα, συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ), άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), χρηματοοικονομική ολοκλήρωση (τραπεζική συνεργασία), νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εγκλήματα κατά της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, μεταφορές διευκόλυνση (αεροπορία και σιδηρόδρομοι) και μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τριμερή ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Τόνισε περαιτέρω τις ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις τους για την επίλυση αναδυόμενων περιφερειακών καθώς και διεθνών θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την ανθρώπινη επιβίωση, την κλιματική αλλαγή, την εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών, καθώς και την επίτευξη των στόχων των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του 2030. Διευκρίνισε ότι η συνύπαρξη και η πολιτιστική πολυμορφία πρέπει να προωθηθούν αντί για μίσος, μισαλλοδοξία και προκατάληψη εναντίον μουσουλμανικών κοινοτήτων που ζουν στον κόσμο. Συμφώνησαν να χαράξουν κοινές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τάσεων της ισλαμοφοβίας. Διέτεινε την υποστήριξή του σε κοινότητες που αγωνίζονται και σε ανθρώπους που ζουν στο Κασμίρ και τη Βόρεια Τουρκική Κύπρο.
Περιγράφει αμέτρητες προκλήσεις και αναδυόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, όπως η επίθεση τρομοκρατικών πράξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, υβριδικός πόλεμος 5ης γενιάς, στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης και κλιμακωτές τάσεις της ισλαμοφοβίας που επηρεάζουν την ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμανικών κοινοτήτων σε πολλές χώρες γύρω από κόσμος. Η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας, των διακρίσεων και των διώξεων των μουσουλμανικών μειονοτήτων, ιδίως στα περιφερειακά και διεθνή φόρουμ. Εξέφρασε επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εναντίον των μουσουλμάνων σε μέρη του κόσμου.
Επιβεβαίωσε το πιο πρόσφατο ψήφισμα OIC 10/47-Pol σχετικά με τη διαμάχη Τζαμού και Κασμίρ που εγκρίθηκε στο Niamey τον Νοέμβριο του 2020 και ανακοινώσεις της Ομάδας Επαφής του OIC για το Τζαμού και Κασμίρ και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις μονομερείς ενέργειες της 5ης Αυγούστου 2019, για τη συνέχιση των σοβαρών ανθρώπων παραβιάσεις δικαιωμάτων και προσπάθειες αλλαγής της δημογραφικής δομής του Τζαμού και Κασμίρ, και επανέλαβε την αρχική τους θέση για ειρηνική επίλυση της διαμάχης Τζαμού και Κασμίρ σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν στις προσπάθειές τους να ανοικοδομήσουν και να αποκαταστήσουν ελευθερωμένες περιοχές, εκτός από την επιβεβαίωση της δέσμευσής τους για ανάπτυξη περιφερειακής συναίνεσης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.
Αναγνώρισε επίσης τη συμβολή της διαδικασίας της καρδιάς της Ασίας-Κωνσταντινούπολης στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία στο Αφγανιστάν και στην περιοχή και εκτίμησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Πακιστάν στη διευκόλυνση μιας πολιτικής λύσης στα ζητήματα της περιοχής και εξέφρασε την υποστήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του Αφγανιστάν. Οι τρεις αδελφικές χώρες αποφάσισαν επίσης να υποστηρίξουν έναν δίκαιο, βιώσιμο και ρεαλιστικό και αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό του Κυπριακού, καθώς και τα θέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου. Επανέλαβαν την υποστήριξή τους για τον τερματισμό της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την εξομάλυνση των σχέσεων με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διερεύνησε τις πιθανότητες προώθησης περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς άμυνας και ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, ανάπτυξης ικανοτήτων, νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών και τακτικής ανταλλαγής επισκέψεων.
Επιπλέον, οι τρεις χώρες συζήτησαν επίσης πιθανούς τρόπους και μέσα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 μαζί με μια κοινή στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία για την ενίσχυση του τριμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και ενθάρρυναν τα αρμόδια υπουργεία των τριών χωρών να αναπτύξουν ένα ισχυρό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ελάφρυνση των δασμών, τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς, το κόστος μεταφοράς, τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους τραπεζικούς τομείς και την προστασία των αμοιβαίων επενδύσεων, για εξέταση και έγκριση από την ηγεσία. Οι τρεις χώρες εξέφρασαν επίσης την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία για την περιφερειακή συνδεσιμότητα στις μεταφορές, το εμπόριο, την ενέργεια, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, τον τουρισμό και τις ΤΠΕ, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης και ενίσχυσης των αεροπορικών, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων και περιφερειακών πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας σε διάφορα περιφερειακά φόρουμ. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και ζήτησαν μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την έγκαιρη ανταπόκριση και επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης του 2030.
Όντας ένας εξέχων περιφερειακός εμπειρογνώμονας του Αζερμπαϊτζάν & της ΚΑΚ, σκοπεύω μερικές πολύτιμες προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας. Το Πακιστάν και η Τουρκία θα πρέπει να υποστηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν στα σχέδια επανεγκατάστασης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των υποδομών στα πιο πρόσφατα απελευθερωμένα εδάφη. Από αυτήν την άποψη, ο σχηματισμός Τριμερούς Κατασκευαστικής Εταιρείας (TCC) μπορεί να είναι μια εφικτή λύση για αυτές τις χώρες. Και οι δύο χώρες πρέπει επίσης να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία στο Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά την παραγωγή, την κατάρτιση και τις κοινοπραξίες που θα της επιτρέψουν να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της σε περίπτωση επιθετικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχηματισμός κοινής αμυντικής ασπίδας (DS) θα επιτευχθεί μέσω της συλλογής πόρων, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ανθρώπινης εμπειρίας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού της PAF στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία είναι καλός οιωνός.
Η ίδρυση Τριμερούς Τράπεζας Επενδύσεων (TIB) είναι η ανάγκη της ώρας για την προώθηση παραγωγικών καναλιών και εμπορικών και εμπορικών δραστηριοτήτων σε τρεις χώρες στο μέλλον. Η σύσταση Κοινού Εμπορικού Επιμελητηρίου (JCC) θα αυξήσει σίγουρα τις εισροές εμπορίου και επενδύσεων σε τρεις χώρες. Η δημιουργία αμοιβαίων εμπορικών οίκων θα ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές τους. Οι κοινές οικονομικές ελεύθερες ζώνες θα ήταν ένα παιχνίδι αλλαγής για την επιτάχυνση του τριμερούς εμπορίου στο μέλλον. Η ίδρυση κοινής διαπεριφερειακής αεροπορικής και σιδηροδρομικής εταιρείας θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή συνδεσιμότητα. Ο σχηματισμός μιας τράπεζας ενέργειας μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα για την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η SOCAR, το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία της με το Πακιστάν. Εν κατακλείδι, το Joint Media Company (JMC), το τηλεοπτικό κανάλι και το τελευταίο αλλά όχι το λιγότερο κοινό Think Tank μπορεί να διαλύσει τη διάδοση προπαγάνδας εναντίον μουσουλμάνων και να μειώσει την ισλαμοφοβία.
– Ο συγγραφέας είναι Διευθυντής, Διοικητικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, Γεωπολιτική / Οικονομικά, CGSS.

Source