20% μείωση στις περιπτώσεις ναρκωτικών το 2020

20% μείωση στις περιπτώσεις ναρκωτικών το 2020

Φέτος ήταν διαφορετική για την Υπηρεσία Επιβολής Ναρκωτικών, η οποία έπληξε ένα σημαντικό πλήγμα στους λαθρέμπορους που άλλαξαν τις τακτικές και τις μεθόδους εισαγωγής ναρκωτικών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, σημειώθηκε μείωση 200 περιπτώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και οι εξηγήσεις του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του YKAN, Μιχάλης Κατσουνώτου, υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν φέτος. Η μείωση των περιπτώσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό γενικό αποκλεισμό για περίπου δύο μήνες – φαίνεται ότι «εισάγει» ναρκωτικά, αλλά και από άλλο γεγονός. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούνωτο, μερικοί άνθρωποι που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, που θεωρήθηκαν πιθανοί διακινητές, κατέληξαν στη φυλακή. Ως αποτέλεσμα, τα περιστατικά έχουν μειωθεί κατά περίπου 20%, αλλά οι επιληπτικές κρίσεις αυξάνονται ξανά, υποδηλώνοντας ότι η Κύπρος έχει πλέον απομακρυνθεί από τις περιορισμένες ποσότητες που βρέθηκαν πριν από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών αυξάνεται, is αυξάνεται κάθε χρόνο, σε άγνωστες, απρόβλεπτες αναλογίες. Αν και στο παρελθόν το πρόβλημα επικεντρώθηκε σε ορισμένες περιοχές, σήμερα εκτιμάται ότι τα ναρκωτικά είναι πανταχού παρόντα, εξ ου και η αυξανόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσούνωτο, φέτος αρκετές διασημότητες στο YKAN, που εμπλέκονται σε σοβαρές περιπτώσεις εισαγωγής ναρκωτικών και διακίνησης, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, οπότε ο αριθμός μειώθηκε, αλλά και επειδή κανείς δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής. για να ολοκληρώσω τη δουλειά. ,

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών φέτος. Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι μεταφοράς ναρκωτικών στην Κύπρο σήμερα. Ταχυδρομεία և αεροδρόμια χωρίς λιμενική αποστολή. Ορισμένοι εξακολουθούν να δοκιμάζουν παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς ναρκωτικών από τα κατεχόμενα εδάφη, αλλά λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά του κοροναϊού, αυτές οι προσπάθειες έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με το YKAN, φέτος διερευνήθηκαν 797 περιπτώσεις, σε σύγκριση με 912 άτομα, σε σύγκριση με 1.053 περιπτώσεις πέρυσι, 1.180 περιπτώσεις և 1.168 περιπτώσεις, 1.2015 περιπτώσεις το 2018. Οι παράνομοι δεν σταμάτησαν να μεταφέρουν μια μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε ένα, αντί για μια μικρή ποσότητα 2-3 κιλών, τα οποία είχαν μεταφέρει στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγείται κυριολεκτικά στο “F”, οι λαθρέμποροι συχνά δεν διακινδυνεύουν να εισάγουν ναρκωτικά, αλλά προτιμούν να φέρουν μεγάλες ποσότητες μία φορά, εάν καταφέρουν να καλύψουν ολόκληρο το έτος.

Κατά τη διάρκεια των 11 μηνών του 2020, κατασχέθηκαν 67 φυτά κάνναβης, σε σύγκριση με 158 το 2019 και 301 το 2018. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή εγχώριων ναρκωτικών μειώνεται, καθώς πολλοί δεν κινδυνεύουν να πιάσουν με φυτά κάνναβης.

Επιπλέον, φέτος βρέθηκαν 173 κιλά κάνναβης. Αν προσθέσουμε τα 35 που βρέθηκαν στις αποθήκες της Λεμεσού την περασμένη εβδομάδα, έχουμε 208. Πέρυσι κατασχέθηκαν 227,5 κιλά κάνναβης και το 2018 – 1 301.

Από αυτές τις ποσότητες, η έρευνα δείχνει ότι η κάνναβη είναι η πρώτη ζήτηση των Κυπρίων χρηστών ναρκωτικών. Φέτος, κατασχέθηκε σχεδόν μισό κιλό ρητίνης κάνναβης, όπως και το 2018, ενώ πέρυσι, κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που βρέθηκε ποτέ, έως 60 κιλά.

Όσον αφορά την κοκαΐνη, φέτος τα πάντα είναι ίδια με το 2018, δηλαδή περίπου πέντε κιλά αφαιρέθηκαν από τους δρόμους. Πέρυσι, βρέθηκαν σχεδόν 49 κιλά, κάτι που αποτελεί τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της Κύπρου, τα οποία, εάν διορθωθούν, θα «πνιγούν» στην αγορά.

Τα δεδομένα για την έκσταση είναι περιορισμένα, καθώς αυτά τα χάπια χρησιμοποιούνται κυρίως από τουρίστες. Με εξαίρεση τον τουρισμό, ο αριθμός των κατασχεθέντων αντικειμένων έχει επίσης μειωθεί φέτος. Συγκεκριμένα, φέτος βρέθηκαν 60 δισκία և 34 γραμμάρια, πέρυσι և 2400 δισκία և 432 γραμμάρια, ενώ το 2018 – 939 δισκία և 15 γραμμάρια. Επιπλέον, φέτος κατασχέθηκαν 202 g μεθαμφεταμίνης (κρύσταλλος πάγος). tablets 23 δισκία, πέρυσι – 971 g. και το 2018 – 1 κιλό 159 γρ.

350 νέοι στο πρόγραμμα θεραπείας

Το YKAN πρέπει να επιδείξει ένα άλλο σημαντικό μέρος της πρόληψης ναρκωτικών μέσω του βραβευμένου προγράμματος εθισμού για νέους χρήστες.

Φέτος, περισσότεροι από 350 νέοι, οι συγγενείς τους που πιάστηκαν για πρώτη φορά με μικρές ποσότητες ναρκωτικών, ήταν απλώς χρήστες, αντί να σταλούν στο δικαστήριο, στάλθηκαν σε πρόγραμμα δηλητηρίασης. Το Πρόγραμμα Πρόωρης Παρέμβασης Νέων Ναρκωτικών, στο οποίο συμμετέχουν YKAN երկու δύο κέντρα θεραπείας, προσφέρει σημαντική βοήθεια σε νέους που είναι νέοι στα ναρκωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι εμπλέκονται όλο και περισσότερο με εθιστικές ουσίες, γεγονός που ισχύει τόσο για το YEKAN όσο και για τον Οργανισμό κατά της Τοξικομανίας.

Απαίτηση για ουσίες ντόπινγκ

Σημαντικές διακυμάνσεις παρατηρούνται με ουσίες ντόπινγκ που χρησιμοποιούνται σε γυμναστήρια και όχι μόνο.

Φέτος βρέθηκαν 2828 δισκία, 260 αμπούλες, οκτώ φιάλες և 132 φιαλίδια. Πέρυσι, κατασχέθηκαν 426 αμπούλες, 1.007 κάψουλες, 6.680 δισκία, οκτώ φιάλες και 305 φιαλίδια. Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν το 2018 ήταν 3.075 δισκία, 192 φιαλίδια, 108 αμπούλες, 10 φιάλες, 10 γραμμάρια և μία κάψουλα. Τα περισσότερα από τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν σε οδοφράγματα ή περιοχές, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα εδάφη.

Source