2020: Ένα έτος σε σύγκρουση | Ειδήσεις για τις συγκρούσεις

Η Τουρκία οδήγησε τον κόσμο σε καινοτόμες στρατιωτικές τακτικές φέτος όσον αφορά τη χρήση οπλισμένων drone.

Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για δολοφονία και ISR (πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση) για δεκαετίες, αλλά το 2020 σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένοπλοι αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρησιακές συγκρούσεις μεταξύ δύο σαφώς καθορισμένων πλευρών.

Ως παραγωγός του δημοφιλούς και αποτελεσματικού μαχητικού αεροσκάφους Bayraktar TB2, ο τουρκικός στρατός φρόντισε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του.

Όχι ιδιαίτερα γρήγορο, μόνο ελαφρώς οπλισμένο και με μέτρια εμβέλεια, το TB2, ωστόσο, έγινε εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό στόχων για πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, με τη δική του πυρκαγιά που παρέχει επιτόπια ακρίβεια.

Αυτό χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Idlib τον Μάρτιο, όταν οι τουρκικές δυνάμεις διέταξαν στρατιωτικούς σχηματισμούς της συριακής κυβέρνησης που κινούνται εναντίον τους. Πολλά οχήματα καταστράφηκαν και εκατοντάδες στρατιώτες του καθεστώτος σκοτώθηκαν στην επιχείρηση.

Μια άλλη τακτική συνδυασμού που δοκιμάστηκε στο Idlib ήταν η χρήση ηλεκτρονικών σουιτών μπλοκαρίσματος όπως το Koral μαζί με οπλισμένα αεροσκάφη. Αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατούν και να μπλοκάρουν το ραντάρ ενός εχθρού, ώστε να μην μπορεί να δει τι συμβαίνει στον χώρο μάχης, καθιστώντας το άχρηστο.

Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας Pantsir – φορητά, αντιαεροπορικά εκτοξευτές πυραύλων εξοπλισμένα με το δικό τους ραντάρ – είναι συνήθως πολύ ικανά. Αλλά τυφλώθηκαν από τον Κόραλ και έγιναν αβοήθητοι, με το drone να τερματίζει το Pantsir με έναν μόνο πύραυλο.

Ένα τουρκικό τεχνητό Bayraktar TB2, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης μεγάλης αντοχής μεσαίου υψομέτρου, φαίνεται λίγο μετά την προσγείωση του σε αεροδρόμιο στην Κύπρο [DHA via AP]

Αυτός ο συνδυασμός χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Λιβύη όταν η Άγκυρα έριξε άνδρες και στρατιωτικό εξοπλισμό στην πρωτεύουσα της Τρίπολης για να τον εμποδίσει να πέσει στα χέρια του αυτοσχέδιου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που πολιορκεί την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Η πολιορκημένη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση όχι μόνο κατάφερε να σπάσει την πολιορκία, αλλά οι δυνάμεις της, με σημαντική τουρκική στρατιωτική βοήθεια, έδιωξαν επίσης το LNA και τις μισθοφόρες ομάδες από τη δυτική Λιβύη.

Η επίθεση κορυφώθηκε με την ανάκτηση της αεροπορικής βάσης al-Watiya, επιτρέποντας στα αεροσκάφη να λειτουργούν από εκεί, δίνοντάς τους ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια καθώς τα αεροπλάνα μεταφοράς φορτωμένα με ζωτικό εξοπλισμό χύνονται, τροφοδοτώντας το GNA.

Αρκετά οχήματα αεροπορικής άμυνας του Pantsir κυνηγήθηκαν και καταστράφηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως και στο Idlib τον Μάρτιο. Το GNA θα μπορούσε τώρα να πετάξει τα αεροσκάφη του σχετικά ανυπόφορα, οι δυνάμεις του εδάφους να μπορούν να προχωρήσουν κάτω από την προστατευτική ασπίδα των drone.

Τα αεροσκάφη είχαν πετάξει και από τις δύο πλευρές του πολέμου στη Λιβύη για αρκετά χρόνια. Το τουρκικό TB2 καταρρίπτεται τακτικά και το κινεζικό Wing Loongs του LNA είχε μεγαλύτερη γκάμα και έβαλε περισσότερη πυρκαγιά, αλλά το 2020 σηματοδότησε τη χρονιά που οι τακτικές βελτιώθηκαν σε συνδυασμούς νίκης με τουρκικά drone που χρησιμοποιήθηκαν μαζί με ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα για να αλλάξει η σύγκρουση.

Αυτές οι νέες τακτικές κατέληξαν στον σύντομο, απότομο πόλεμο που διεξήχθη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο αντίπαλοι συγκρούστηκαν σε μια διαμάχη για το έδαφος που έχασε το Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία στον τελευταίο πόλεμο τους, που διεξήχθη στη δεκαετία του 1990.

Η εκτεταμένη τουρκική στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση των αζερικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα αρμενικά στρατεύματα καθώς οι σχηματισμοί των δεξαμενών και των τεθωρακισμένων οχημάτων καταστράφηκαν κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ένας στρατός του Αζερμπαϊτζάν Bayraktar TB2 εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης για να σηματοδοτήσει τη νίκη στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στις 10 Δεκεμβρίου 2020 [Reuters/Turkish Presidential Press Office/Handout]

Η συγχώνευση πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας και οπλισμένων αεροσκαφών – ικανών να παρέχουν διαρκή «μάτια» πάνω στο πεδίο της μάχης – έδωσαν στους Αζερμπαϊτζάν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα. Τόσο πολύ, το drone του Μπαϊρακτάρ εμφανίστηκε μαζί με τις στρατιωτικές μονάδες του Αζέρι και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης νίκης στο Μπακού τον Δεκέμβριο.

Διαχείριση του μηνύματος

Όχι μόνο ο ένοπλος κηφήνας νίκησε στο πεδίο της μάχης, αλλά συνέβαλε επίσης στη νίκη του πολέμου προπαγάνδας.

Η προπαγάνδα κατά τη διάρκεια και μετά από έναν πόλεμο είναι τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο πόλεμος. Από την αποστολή αγγελιοφόρων σε αντίπαλες πόλεις με ψευδείς ειδήσεις νίκης ή ήττες μέχρι τη σμίλευση των νικών του σε πέτρινες κολόνες για να το διαβάσει ο καθένας, το μήνυμα ήταν πάντα μασάζ.

Το 2020, τα drones παρείχαν τα στοιχεία ότι η μία πλευρά κέρδισε. Κυρίως μια πλατφόρμα αισθητήρων, τα drones κατάφεραν να κινηματογραφήσουν τα επιτυχημένα τους κατορθώματα, τα λάθη και τις αποτυχίες που ξεχάστηκαν εύκολα, καθώς οι εικόνες πλημμύρισαν ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Εικόνες δεξαμενών, μονάδων αεροπορικής άμυνας, ραντάρ και συνοδείας καταστράφηκαν τακτοποιημένα – σε καθαρό βίντεο υψηλής ευκρίνειας – άφησαν πολύ λίγο χώρο για αμφιβολίες. Όχι μόνο αυτό ήταν αποτελεσματικό στην υποστήριξη των αξιώσεων νίκης από τη μία πλευρά, αλλά και αποθαρρύνει τις αντίπαλες δυνάμεις που ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τη δική τους ασφάλεια και την ικανότητα της πλευράς τους να κερδίσει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στη διάδοση αυτών των εικόνων και πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένων εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου, καθώς μαχητές και πολίτες έφεραν όλα τα τηλέφωνα που μπορούσαν να καταγράψουν τις εμπειρίες τους.

Αυτό οδήγησε σε μια άλλη σημαντική πρώτη το 2020 – το συνολικό αποκλεισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης μιας ζώνης μάχης κατά την εποχή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όταν ο στρατός της Αιθιοπίας πολέμησε τις στρατιωτικές ομάδες του Τιγκράια για να φέρει την αναστατωμένη περιοχή υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.

Κανένας δημοσιογράφος δεν επετράπη στο Tigray καθώς δεκάδες χιλιάδες κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από εκατοντάδες άρματα μάχης, χύθηκαν στην περιοχή.

Το Διαδίκτυο έκλεισε, καθιστώντας αδύνατο για κανέναν να στείλει εικόνες της σύγκρουσης στον ευρύτερο κόσμο.

Οι ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές εγκλημάτων πολέμου και ξένης εμπλοκής ήταν αβάσιμοι, καθώς και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να σφραγίσουν τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αργότερα επέτρεψε σε μερικούς δημοσιογράφους σε περιοχές που έχουν ήδη αναληφθεί από τον στρατό και πουθενά κοντά στην πρώτη γραμμή, κλείνοντας την περιοχή εξ ολοκλήρου ακόμη και μετά την ήττα του Tigrayan Λαϊκού Μετώπου (TPLF).

Αυτό το είδος της συνολικής απαγόρευσης σε όλη την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο έχει δοκιμαστεί με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας στο παρελθόν από καθεστώτα κατά τη διάρκεια καταστολών ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι οδυνηρές εικόνες που φτάνουν στα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και, το πιο σημαντικό, από τους δικούς τους πολίτες. Στην εποχή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η σύγκρουση Αιθιοπίας-Τιγκράι ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η τακτική στον πόλεμο.

Το επόμενο έτος

Και τι γίνεται το 2021; Ποια σημεία ανάφλεξης είναι πιθανό να εκτοξευτούν σε πραγματικούς πολέμους;

Πρώτον, ορισμένοι μακροχρόνιοι πόλεμοι δεν έχουν φύγει. Οι συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και την Υεμένη, ενώ υπολογίζονται σε ένταση, εξακολουθούν να απαιτούν ζωές και εκτοπίζουν αμέτρητες χιλιάδες καθώς οι άνθρωποι κινούνται για να ξεφύγουν από τη βία.

Ξένες επεμβάσεις, βόμβες αυτοκινήτων, αεροπορικές επιδρομές, πολιτοφυλακές περιαγωγής και δολοφονίες εκδίκησης εξακολουθούν να βοηθούν στη διατήρηση του πληθυσμού σε πολικότητα και στην ειρήνη.

Οι πιθανότητες νέων σημείων ανάφλεξης που αναφλέγονται σε συγκρούσεις είναι πολλές και έχουν ρίζες το 2020.

Η στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ακόμη και με περιορισμένο τρόπο εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, είναι πολύ πιθανή. Ένα τεράστιο ποσό αμερικανικής πυροσβεστικής δύναμης, ειδικά πλοίων που ειδικεύονται στην επίγεια επίθεση, μετακινήθηκε στον Κόλπο απέναντι από το Ιράν, σχηματίζοντας ένα οπλοστάσιο με μια ολοένα και πιο ευαίσθητη σκανδάλη μαλλιών, όλα με στόχο το Ιράν.

Οι περιφερειακές πολιτοφυλακές υπό τον έλεγχο του Ιράν, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της Τεχεράνης, εξακολουθούν να ενεργούν ημι-ανεξάρτητα. Ο καθένας, με τη δική του ατζέντα, θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει μια στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ εάν οι πολιτοφυλακές στοχεύουν αμερικανικά συμφέροντα και στρατιωτικούς τόπους στην περιοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό εάν η πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας στοχευτεί ξανά από επιθέσεις πυραύλων και αεροσκαφών.

Η αντιπαράθεση Ινδίας-Κίνας, που ήδη απειλεί να πυροδοτήσει πόλεμο στις υψηλές, άνυδρες πεδιάδες του Λαντάκ το 2020, θα μπορούσε να ξαναζωντανεύει καθώς οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, τώρα έχουν μεταφέρει σημαντικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.

Ένας πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Κίνας πιθανότατα θα τραβήξει στο Πακιστάν, καθώς η Κίνα και το Πακιστάν θα πολεμούν την Ινδία σε δύο μέτωπα. Η Ινδία, με την αδύναμη αεροπορική της δύναμη, θα αγωνιζόταν να επικρατήσει καθώς ο ισχυρός γείτονάς της προς τα βόρεια θα μπορούσε να ρίξει στρατεύματα και προμήθειες στο πιο εξελιγμένο δίκτυο δρόμων και σιδηροδρόμων της, τη δική της αεροπορική δύναμη αρκετές φορές το μέγεθος της Ινδίας.

Παραμένοντας με την Κίνα, η πιθανότητα σύγκρουσης για κάποια πτυχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αυξάνεται καθώς η στρατιωτικοποίηση των ανθρωπογενών νησιών της Κίνας αυξάνεται ανεξέλεγκτα καθώς ισχυρίζεται τη συντριπτική πλειονότητα της Θάλασσας και τα πλούσια αλιευτικά εδάφη της.

Οι αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις από τους γείτονες της Κίνας και η σχεδόν συνεχής παρουσία ναυτικών σκαφών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία βοήθησαν στην αποτροπή οποιασδήποτε σύγκρουσης προς το παρόν. Ωστόσο, η Κίνα υποβάλλεται σε πρόγραμμα ναυπηγικής συντριβής και ο στόλος της ακτοφυλακής είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και δραστηριοποιείται ολοένα και περισσότερο, κυνηγώντας τους αλιευτικούς στόλους των αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων.

Προσθέστε σε αυτόν τον συνεχή περιφερειακό αγώνα όπλων από όλους τους γείτονες της Κίνας και τη σφυρηλάτηση αμυντικών δεσμών καθώς ενώνονται, προστατεύοντας τον εαυτό τους από την αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί αυτούς τους δεσμούς ως επιθετικότητα, που προκαλούνται από φόβο για τη νόμιμη άνοδό του. Παρά την αμερικανική προστασία, μια νευρική Ταϊβάν ετοιμάζεται για πιθανή εισβολή από τις νέες ένοπλες δυνάμεις του Xi Jinping.

Ο πλούτος των πόρων και των ορυκτών αυξάνει τα κίνητρα για σύγκρουση, καθώς ένας ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένος κόσμος χρειάζεται περισσότερο φαγητό και περισσότερη ενέργεια για κατανάλωση.

Η Ανατολική Μεσόγειος έγινε σημείο ανάφλεξης για τον πόλεμο το καλοκαίρι του 2020 καθώς οι παραδοσιακοί αντίπαλοι Ελλάδα και Τουρκία διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις σε χωρικά ύδατα που διεκδίκησαν οι άλλοι.

Η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία απείλησαν να συμμετάσχουν καθώς οι χώρες που περιβάλλουν το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου συναγωνίστηκαν για τις τεράστιες αποθέσεις φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κάτω από τη θάλασσα. Η διεθνής πίεση και η διπλωματία εμπόδισαν τις δύο χώρες να πάνε στον πόλεμο, αλλά το δυναμικό σύγκρουσης παραμένει εφόσον δεν έχει επιτευχθεί αμοιβαία ικανοποιητική διευθέτηση ειρήνης.

Συνοψίζοντας, εκτός από το χάος που προκαλείται από μια παγκόσμια ιογενή επιδημία, το 2021 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια επικίνδυνη χρονιά με την πιθανότητα υφιστάμενων συγκλονιστικών συγκρούσεων, όπως εκείνες στη Λιβύη, την Υεμένη, τη Συρία και το Αφγανιστάν να ξεσπάσουν σε καυτό πόλεμο.

Σε αυτό προστίθεται η εχθρότητα που δημιουργείται από ανεπίλυτες εδαφικές διαφορές σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν συγκρούσεις, σύροντας σε γειτονικά κράτη.

Ω, και η Βόρεια Κορέα παρέλαβε έναν νέο, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας σε μια στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο και σχεδιάζει ενεργά ένα υποβρύχιο που μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους.

Καλή χρονιά σε όλους.

.Source