2020: χαμένες ευκαιρίες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα ΜέρκελΤης Γερμανίας Ευρωπαϊκή Ένωση Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, μια νέα διάλογος Έκανε μεγάλες προσπάθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Αυτές οι προσπάθειες που έκανε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της προεδρίας, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο, δεν πέτυχαν επιτυχία λόγω των βημάτων και των συζητήσεων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνεται ότι αυξάνει την ένταση.

Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η δικαστική ανεξαρτησία και λόγω της παρακμής στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ουσιαστικά σταματήσει από την υπόθεση του 2018. Δεν αναμενόταν πρόοδος σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς οι παραβιάσεις αυξήθηκαν πιο πρόσφατα. Αλλά τουλάχιστον ελπίζονταν ότι θα επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου, ο οποίος είχε διακοπεί το 2019 λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ Ατζέντα

1 στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, οι ηγέτες συζητούν το μέλλον πολλών ωρών για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Τόσο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ανακοίνωσαν την υποστήριξη, καθώς και στην Τουρκία «θετική ατζέντα» για την ανάπτυξη διαλόγου πραγματοποιήθηκε υπό τον τίτλο της πρότασης.

Ηγέτες που ζητούν από τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντάλλαγμα, υπό τον τίτλο της θετικής ατζέντας, όπου και οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης, απελευθέρωση βίζα, πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου, καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Προσέφεραν στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως η υποστήριξη των Σύρων προσφύγων.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ

Βάζοντας το βάρος της Γερμανίας, αυτή η πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε εξετάζοντας μια λεπτή ισορροπία, παρέμεινε ασαφής λόγω των μέτρων που έλαβε η Τουρκία.

Με νηστεία τον Ρις για να συνεχίσει τη σεισμική του δραστηριότητα στην αμφισβητούμενη περιοχή, ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Κύπρο μετά από 46 χρόνια για να επισκεφτεί την περιφέρεια Drop-Marash, σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Άγκυρα, τον ρόλο και την κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων, μεγαλύτερη αντίδραση που γεννά στην ΕΕ μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, Βερολίνο Ήταν επίσης μια μεγάλη απογοήτευση.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεν είδε τα χρήματα που περιμένουν από την Τουρκία λέγοντας απογοήτευση “Δυστυχώς η πρότασή μας, δεν είδα την επιθυμία να αποδεχτώ την έκταση που” εξέφρασα με λόγια. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas επίσης, για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, “δείχνουν εξαιρετική προσπάθεια”, ενώ τονίζει ότι , ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν αποτελέσματα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Η Τουρκία το 2020 με ό, τι θα επιτρέψει να ξεπεράσει την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μέτρων της ΕΕ έχουν ληφθεί, ούτε θα μπορούσε να συμφωνηθεί σε έναν χάρτη πορείας που να στοχεύει. Οι εντάσεις έχουν ακόμη αυξηθεί.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και Γαλλίας, τα μέρη έφεραν στο χείλος της στρατιωτικής σύγκρουσης. Ενώ η Γερμανία παρενέβη με πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης, το ΝΑΤΟ κινητοποιήθηκε επίσης. Η κυβέρνηση της Μέρκελ μεταξύ των μερών για τη μείωση της έντασης εντείνεται, που δημιουργήθηκε στο “πρόληψη των συγκρούσεων” του ΝΑΤΟ εφοδιάστηκε με έναν μηχανισμό ειδικά για την αποτροπή μιας καυτής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η Γερμανία παρεμποδίζει επίσης την επιβολή αυστηρών κυρώσεων όπως το εμπάργκο όπλων αναστολής και η Τελωνειακή Ένωση προς την Τουρκία. Κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, χώρες μέλη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και η Γαλλία έθεσαν αυστηρότερες κυρώσεις στην ημερήσια διάταξη, ενώ η Μέρκελ έβαλε φρένο σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΙ ΜΗΝΩΝ

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ανέφεραν εάν θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αφέθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Η πόρτα της Τουρκίας αφέθηκε ανοιχτή στον διάλογο.

Σύμφωνα με την τουρκική είδηση ​​της Deutsche Welle από την Value Akalın, εάν η Τουρκία υποθέσει μια εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, η «θετική ατζέντα» υπό τον τίτλο θα είναι η αρχή για έναν στενότερο διάλογο.

Ωστόσο, η απειλή των κυρώσεων παραμένει στο τραπέζι. Τονίζοντας ότι “δεσμεύονται για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ και των μελών της και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας” στα ψηφίσματα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell να προετοιμάσει έκθεση το αργότερο έως τον Μάρτιο. σε αυτήν την έκθεση, οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το φως της κατάστασης, “μέτρα kısıtlayac” για τη διασφάλιση της επέκτασης του λεγόμενου οχήματος κυρώσεων και ζήτησαν να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τις επιλογές.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ Ατζέντα

Τα πρώτα βήματα για τις κυρώσεις της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2019. Λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Τουρκία στο πλαίσιο των συνολικών διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο ανώτερος υπάλληλος στον πολιτικό διάλογο ανέστειλε, η μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επανεξέταση του δανείου προς την Τουρκία αποφασίστηκε να περάσει.

Τουρκία, 9 Οκτωβρίου 2019 στο Fountain of Peace Operations στο έδαφος της Συρίας, αφού η πλειοψηφία των κρατών μελών αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. τα περιοριστικά μέτρα τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο Τουρκία Petroleum Corporation (TPAO), ακολουθούμενες από κυρώσεις για τους δύο διαχειριστές. Αναφέρεται ότι τα νέα ονόματα θα προστεθούν σε αυτόν τον κατάλογο τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΞΑΡΤΙΖΕΤΑΙ

τώρα η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ “υποψήφια χώρα” δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η Τουρκία στους ευρωπαίους ηγέτες απελευθερώνει επίσης έναν “σημαντικό γείτονα της ΕΕ που περιγράφει ως”. Επίσης περιλαμβανόταν υπό την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν υπό επικεφαλής επέκτασης της Τουρκίας στην απόφαση της συνόδου κορυφής.

Η Τουρκία δεν είναι πλέον με τα περιοριστικά μέτρα και τις κυρώσεις για την κατάκτηση της περιοχής της ΕΕ, “διπλωματία παρά με κινήσεις που δίνουν έμφαση στη χρήση στρατιωτικής βίας από πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς” προκλητική “,” προσβλητική “και” εχθρική “στάση σε μια χώρα που επέκρινε τις εκθέσεις.

Στην ΕΕ ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία δεν είναι ο στόχος της πλήρους ένταξης, με τις περισσότερες από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και τα αντικρουόμενα συμφέροντα όταν ανταγωνίζονται μια «περιφερειακή δύναμη» όπως φαίνεται. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παίζουν σκληρές συζητήσεις, “Είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια εταιρική σχέση στο πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία; Ή μήπως η Τουρκία δεν είναι πλέον αντίπαλος;” Αναζητώντας μια απάντηση στην ερώτηση.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου επίσης “ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο” θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την αναζήτηση των ΗΠΑ. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα μάτια βλέπουν τώρα τα βήματα που θα λάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να ενισχύσει τις διατλαντικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές του 2021, είναι κρίσιμης σημασίας. Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων με την Τουρκία, η ΕΕ συντονίστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τρόπο που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα.

Ο ΑΣΤΕΡΙΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μια αξιόλογη συνάντηση. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, βρέθηκε σε μια σειρά συνεντεύξεων με Γερμανούς ομολόγους του.

Το 2020, οι σελίδες στην ιστορία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας επιδεινώθηκαν, οι οποίες ουσιαστικά εξάλειψαν την προοπτική ένταξης, οι πολιτικές του Προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας θα καταγραφούν ως ένα έτος μακρύτερα από την Ευρώπη. Το έτος 2021 θα είναι το έτος της πολιτικής αλλαγής όχι μόνο στις ΗΠΑ, όπου ο Joe Biden θα αναλάβει τα καθήκοντά του, αλλά και στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία. Όλα αυτά αναπόφευκτα θα σημειωθούν στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΙ Η ΕΡΑΣ ΜΕΡΚΕΛ

Οι γενικές εκλογές προγραμματίζονται να γίνουν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Μέρκελ, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός για 16 χρόνια, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιος και δεν αναμένεται να αλλάξει αυτήν την απόφαση.

Από την πρώτη ημέρα ανέλαβε τα καθήκοντα της Μέρκελ με τους πάντοτε σκεπτικιστές για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ούτως ή άλλως, η αρχή «pacta sunt servanda» έχει ενεργήσει, δεν ήταν εμπόδιο στη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε ενώπιόν του. Από την κρίση των προσφύγων το 2015, η Μέρκελ υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου με τον Ερντογάν, παρά τις βαθιές πολιτικές διαφωνίες και τις εντάσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα, η Μέρκελ, ηγέτης στην αποτροπή του σχοινιού μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, που θα μπει στην ατμόσφαιρα στις εκλογές της Γερμανίας τον επόμενο μήνα και ετοιμάζεται να παραιτηθεί ως πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε πώς να παρακολουθήσει τη στάση.

.Source