2021 Τι να περιμένουμε στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε συνέντευξη με τους εκδότες των New York Times, κατηγορήθηκε ότι ήταν αυταρχικός και ο Ερντογάν εξέφρασε υποστήριξη ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ηγεσία θα μπορούσαν να αλλάξουν με δημοκρατικά μέσα στην Τουρκία.

Επιπλέον, η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, η νέα διαχείριση και η προμήθεια του S-400 θα μπορούσε να ακολουθήσει μια αυστηρότερη πολιτική έναντι της Τουρκίας που υπογράφει ορισμένα περιφερειακά ζητήματα.

Το 2021, 3 θέματα έρχονται στο προσκήνιο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Η συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία κατά της Halkbank, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, είναι ένα από αυτά τα θέματα.

Η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει καμία προσπάθεια να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι η Halkbank θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή.

Ο δεύτερος σημαντικός τίτλος είναι οι S-400. Η κυβέρνηση Trump αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στις 14 Δεκεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω κυρώσεων (CAATSA) με την αιτιολογία ότι αγόρασε όπλα από τη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει 5 άρθρα που στοχεύουν στην Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ωστόσο, σε περίπτωση που το πρόβλημα S-400 δεν μπορεί να επιλυθεί στο μέλλον, η διοίκηση του Μπάιντεν έχει την εξουσία να εφαρμόζει άλλες ρήτρες κυρώσεων στο νόμο.

Η προϋπόθεση της κατάργησης των κυρώσεων στα χέρια της εξαγωγής S-400 και του εδάφους της Τουρκίας. Αυτό το ζήτημα αναμένεται να εμφανιστεί στον διάλογο Άγκυρα-Ουάσιγκτον που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ο τρίτος τίτλος που κατείχε η έκδοση της Τουρκίας Fethullah Gulen υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι προσδοκίες της Τουρκίας από την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα δεν αναμένεται να είναι θετικές.

Η αμερικανική υποστήριξη για το YPG θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Άγκυρας

Η πιο σημαντική διαφορά απόψεων για περιφερειακά ζητήματα θα είναι η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στο YPG στη Συρία. Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει τη σύγκρουση S-400 ως το πιο σημαντικό διμερές πρόβλημα, η Άγκυρα βλέπει τη συνεργασία των ΗΠΑ με το YPG ως το κύριο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που έγιναν στην Άγκυρα, προβλέπεται ότι η πολιτική της χρήσης του YPG ως τοπικού εταίρου εξουσίας στον αγώνα κατά του ISIS δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, όπου ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος και ο Μπάιντεν και η ομάδα του θα ενισχύσουν αυτήν την πολιτική.

Ωστόσο, στην ίδια εκτίμηση, παρά τις αρνητικές σκέψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, δεν θα σπάσει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και σημαντικές περιφερειακές χώρες όπως η Τουρκία, η γνώμη της «Ας ανοίξουμε μια νέα σελίδα» της Άγκυρας θα ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση για προώθηση. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον για να αλλάξει αυτή τη διαδικασία, και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στα μάτια του Τύπου και των δεξαμενών σκέψης, επέστησαν την προσοχή σε έναν νέο διάλογο που θα ξεκινήσει την επίθεση.

Γρήγορη έναρξη με την ΕΕ

Οι σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, οι οποίες βίωσαν μια περίοδο γεμάτη εντάσεις το 2020, ανακούφισαν, καθώς η ΕΕ έλαβε ελαφρές αποφάσεις κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου και άφησε την τελική απόφαση μέχρι τη σύνοδο κορυφής στο τέλος Μαρτίου.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis στον Κόλπο της Αττάλειας για να εξηγήσει την αναμονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2021 στο πρώτο μισό της έντασης που προέκυψε από την Ανατολική Μεσόγειο έχει ερμηνευθεί όπως θα υπήρχε.

Οι Βρυξέλλες δεν παρέμειναν αδιάφορες για την κινητοποίηση της ΕΕ που ξεκίνησε με τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν ότι «βλέπουμε το μέλλον μας στην ΕΕ». Τα μέρη θα έχουν πολλή συνάντηση από τον Ιανουάριο. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ, Πρόεδρος της Επιτροπής στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουρσούλα von der Leyen στην Τουρκία.

Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις πυλώνες της διαδικασίας της ΕΕ: ​​Πρώτον, στις 18 Μαρτίου 2016, η ανανέωση της μετανάστευσης δεν μπορεί να ανανεωθεί συμφωνία, ο δεύτερος είναι πώς να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία.

Η Τουρκία, 3 + 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕ για να συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη περίοδο και βρίσκεται στις συμφωνίες ελευθέρωσης των θεωρήσεων, όπως η ενημέρωση των λέξεων της τελωνειακής ένωσης θέλει επίσης να διατηρήσει. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Michel και τον Leyen, θα θέλει συγκεκριμένα μέτρα για αυτά τα θέματα.

Ένα άλλο στοιχείο του στόχου της Τουρκίας για το 2021 που βρίσκεται μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην ΕΕ και τη διασφάλιση της πραγματοποίησης αυτής της διαδικασίας.

Η δημοκρατία θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για την ΕΕ

Ακόμα κι αν υπάρχει πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, η απουσία ορατών και συγκεκριμένων εξελίξεων στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και δεν φαίνεται δυνατόν να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της ποιότητας της σχέσης Άγκυρας-Βρυξελλών, ιδίως της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την πλήρη ένταξη.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από την Έκθεση Χωρών της ΕΕ για το 2020 σημείωσε ότι καμία πρόοδος σε αυτούς τους τομείς και δεν λαμβάνει χώρα σταδιακά απομακρύνεται από την αποφασιστικότητα της Τουρκίας που έγινε στα Κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ο τύπος και η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, όπως αυθαίρετη σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση, είχε αναλυθεί στην ίδια έκθεση με τη συνέχιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αποτυχία εφαρμογής της άμεσης απελευθέρωσης του πρώην συμπροέδρου του HDP της ECHR, Selahattin Demirtaş και η συνεχιζόμενη κράτηση επιχειρηματία και ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών Osman Kavala είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες το 2021.

Η πτώση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και τη Γαλλία το 2021.

Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, οι οποίες είχαν ανασταλεί το 2016, αναμένεται να συνεχιστούν προς το τέλος Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί ένας χάρτης πορείας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία.

Μια άλλη σημαντική ατζέντα του 2021 θα είναι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία σχετικά με το Κυπριακό. Η διοίκηση του Έρσιν Τατάρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στις εκλογές που διεξήχθησαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, κατέγραψε ότι ο ΟΗΕ αναζητά μια μορφή «δύο κρατών» αντί των προσπαθειών λύσης που βασίζονται στην ομοσπονδία για περισσότερα από 50 χρόνια. Η Τουρκία υποστήριξε αυτήν την προσέγγιση και κάλυψε τα βήματα προς το άνοιγμα του Maras.

Η Τουρκία, η Ελληνοκυπριακή και η τουρκική κοινότητα τους επόμενους μήνες, καθώς και τρεις εγγυητικές δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή της μορφής 5 + των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να μεταφέρει ιδέες στο τραπέζι για τη διαδικασία επίλυσης της συνάντησης. Ωστόσο, το άνοιγμα των βημάτων της διαδικασίας του ΟΗΕ, όπως η απομάκρυνση από την περιφραγμένη περιοχή του Βαρόσα και θα ήταν βήματα για τη βελτίωση της ανταπόκρισης τους στην Τουρκία, συνδέεται στο διεθνές περιβάλλον.

Η Τουρκία συμμετέχει ενεργά σε περιοχές συγκρούσεων στη Συρία και η Λιβύη θα είναι μεταξύ της μείζονος διπλωματικής ατζέντας του 2021. Η Άγκυρα, η οποία δεν διακόπτει τον διάλογο με τη Μόσχα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αντίθετα στρατόπεδα με τη Ρωσία και στα δύο σημεία, βλέπει το 2021 ως ευκαιρία για την πολιτική διαδικασία να αποκτήσει δυναμική τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη. Ωστόσο, πιθανές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να βιώσουν και στις δύο χώρες, φέρνει επίσης κινδύνους για την Τουρκία.

Το Idlib εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό σημείο κινδύνου για τη Συρία. Το 2020, η Ρωσία υποστήριξε το συριακό καθεστώς λόγω επιθέσεων από στρατιωτικά στρατεύματα, σημείωσαν ότι η Τουρκία, στις 5 Μαρτίου 2020, σημειώνοντας ότι η συμφωνία με τη Ρωσία δεν πρέπει να επιδεινωθεί. Το Idlib βόρεια από ό, τι στα νότια του στρατιωτικού σημείου παρατήρησης στα τέλη του 2020 με την παρουσία ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή και την Τουρκία, τόσο ως προς τη στρατιωτική δραστηριότητα, εξακολουθεί να αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου για τον συριακό στρατό.

Στη Λιβύη, οι αυξανόμενες απειλές των δυνάμεων του στρατηγού Khalifa Haftar, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, ενάντια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, θα είναι σημαντικές για την Άγκυρα να καθορίσει την ημερήσια διάταξη για το 2021. Οι πρόσφατες πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων της Τρίπολης και της Βεγγάζης στη Λιβύη περιλαμβάνουν τον τερματισμό της παρουσίας ξένων στρατιωτών στη χώρα σε κάποιο σημείο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Τουρκία είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που υπεγράφη στην Τρίπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019 με την παρουσία της κυβέρνησης σε αυτήν τη χώρα, έτσι ώστε να καταγράφονται νομικές βάσεις. Το 2021 σχετικά με την απόσυρση της στρατιωτικής του παρουσίας στη Λιβύη στην Τουρκία θεωρείται ως εξέλιξη που αποσκοπεί στην αύξηση της διεθνούς πίεσης.

Ισορροπία με τη Δύση έναντι της Ρωσίας

Μία από τις πρόσφατες κριτικές για την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι η απόστασή της από το ΝΑΤΟ και το δυτικό μπλοκ και η προσέγγισή της στη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu, η Τουρκία στο τέλος της περιγραφής της σχέσης που έχει δημιουργηθεί με τη Ρωσία ή άλλες ανατολικές χώρες, εναλλακτικές Σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσπάθησαν να ανταποκριθούν σε αυτήν την κριτική.

Ωστόσο, οι διατλαντικές σχέσεις των ΗΠΑ της διοίκησης Μπάιντεν που έρχονται να εργαστούν πρέπει να δώσουν εκ νέου βάρος, κυρίως το ΝΑΤΟ και ότι θα δημιουργήσει μια εταιρική σχέση για την αρχή της πολυμερούς προσέγγισης με την Ευρώπη, η Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προσαρμογή στην εξωτερική πολιτική.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει μια νέα σελίδα τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ και να μειώσει τις εντάσεις με τη Δύση, ειδικά με την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρείται ως ένδειξη αναζήτησης ισορροπίας που θα χρειαστεί η Άγκυρα το 2021.

.Source