23 ηλικιωμένοι πέθαναν μετά το εμβόλιο «κορώνα» στη Νορβηγία: ξεκίνησε έρευνα

Νορβηγικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 23 ηλικιωμένοι πέθαναν λίγο μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου Covid-19 στη χώρα.

Αξιωματούχοι από τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων, η οποία εξέτασε 13 από τους 23 θανάτους, δήλωσαν ότι οι γενικές παρενέργειες από το εμβόλιο μπορεί να έχουν προκαλέσει την αντίδραση σε αδύναμους ηλικιωμένους.

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη του 2020, και το εμβόλιο Moderna, το οποίο εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, χορηγείται στη χώρα. Και τα δύο εμβόλια παρήχθησαν με τη μέθοδο mRNA.

Αν και δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων, έχει σημειωθεί ότι όσοι πέθαναν είχαν παρενέργειες που παρατηρήθηκαν με εμβόλια mRNA, όπως διάρροια, ναυτία και υψηλό πυρετό.

Ενώ οι εταιρείες Pfizer και BioNTech αναφέρονται ότι συνεργάζονται με Νορβηγούς αξιωματούχους για τη διερεύνηση των θανάτων, η Pfizer έκανε δήλωση στο πρακτορείο Bloomberg «ο αριθμός των περιπτώσεων δεν είναι ανησυχητικός και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» τόνισε.

Στη Νορβηγία, 33.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μέχρι στιγμής. Μεταξύ αυτών των ατόμων που θεωρείται ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι.

21 από τις 29 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών που διερεύνησαν οι νορβηγικές αρχές είναι γυναίκες. Στις παρενέργειες, 14 άτομα ηλικίας 80-89, επτά άτομα άνω των 90 ετών, τέσσερα άτομα το καθένα μεταξύ των ηλικιών 70-79 και 18-69 είχαν παρενέργειες. Σημειώθηκε ότι εννέα από τις 29 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών είχαν σοβαρές παρενέργειες χωρίς θάνατο.

.Source