27 Δεκεμβρίου 537 – Εγκαινιάζεται η Αγία Σοφία.

Χτισμένο με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Είναι ένα από τα μεγάλα κτίρια και ορόσημα του Χριστιανισμού, που χρησιμεύει ως ελληνικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός. Ήταν επίσης η έδρα του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1453.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας (κυριολεκτικά «Ιερή Σοφία») στην Κωνσταντινούπολη, τώρα Κωνσταντινούπολη, αφιερώθηκε για πρώτη φορά το 360 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, γιο του ιδρυτή της πόλης, αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως καθεδρικός ναός ή έδρα επισκόπου της πόλης. Αρχικά ονομαζόταν Megale Eklesia (Μεγάλη Εκκλησία), το όνομα Αγία Σοφία τέθηκε σε χρήση περίπου το 430. Η πρώτη εκκλησιαστική δομή καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ταραχών το 404. η δεύτερη εκκλησία, που χτίστηκε και αφιερώθηκε το 415 από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β ‘, κάηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Νίκα του 532, η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή και θάνατο σε όλη την πόλη.

Αμέσως μετά τις ταραχές, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α (527–65) διέταξε την ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 537. Οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος του Τράλλες και ο Ισίδωρος της Μιλήτου πιθανότατα επηρεάστηκαν από τις μαθηματικές θεωρίες του Αρχιμήδη (περ. 287-212 π.Χ.).

Η τεράστια, ευάερη, ή κεντρική βασιλική, με το τεχνικά περίπλοκο σύστημα θόλων και ημι-θόλων, καταλήγει σε έναν υψηλό κεντρικό θόλο με διάμετρο άνω των 101 ποδιών (31 μέτρα) και ύψος 160 ποδιών (48,5 μέτρα). Αυτός ο κεντρικός θόλος ερμηνεύτηκε συχνά από τους σύγχρονους σχολιαστές ως ο θόλος του ίδιου του ουρανού. Το βάρος του μεταφέρεται από τέσσερις μεγάλες καμάρες, οι οποίες στηρίζονται σε μια σειρά από τυμπάνα και ημι-τρούλους, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζονται σε μικρότερους ημι-τρούλους και στοές. Αυτό το περίπλοκο δομικό σύστημα ήταν επιρρεπές σε προβλήματα: ο πρώτος θόλος κατέρρευσε το 558, που ξαναχτίστηκε το 562 σε μεγαλύτερο ύψος. Οι σεισμοί και η πτώση της γης έχουν επίσης επιπτώσεις στο κτίριο κατά τη διάρκεια των αιώνων, αν και η κύρια δομή που σώζεται είναι ουσιαστικά εκείνη που χτίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ 532 και 537.

Το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας ήταν επενδεδυμένο με πολύχρωμα μάρμαρα και διακοσμητικά πέτρινα ένθετα. Διακοσμητικά μαρμάρινα κίονες ελήφθησαν από αρχαία κτίρια και επαναχρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν τις εσωτερικές στοές. Αρχικά, το πάνω μέρος του κτηρίου ήταν ελάχιστα διακοσμημένο με χρυσό με τεράστιο σταυρό σε ένα μενταγιόν στην κορυφή του τρούλου. Μετά την περίοδο του Iconoclasm (726-843), προστέθηκαν νέα εικονικά ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Μετά την κατάκτηση της πόλης από τον Μεχμέτ Β το 1453, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί (Ayasofya Camii), το οποίο παρέμεινε μέχρι την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του εικοστού αιώνα. Μια άποψη της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια της κατάκτησης μεταφέρεται σε ξυλογραφία από τον Pieter Coecke van Aelst, που απεικονίζει την πομπή του Süleyman the Magnificent μέσω του Ιπποδρόμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μιναρέ χτίστηκαν γύρω από την περίμετρο του κτιριακού συγκροτήματος, οι χριστιανικές ψηφιδωτές εικόνες καλύφθηκαν με ασβέστη και προστέθηκαν εξωτερικά στηρίγματα για δομική υποστήριξη. Το 1934, η τουρκική κυβέρνηση νομιμοποίησε το κτίριο, μετατρέποντάς το σε μουσείο και αποκαταστάθηκαν τα αρχικά ψηφιδωτά.

Στις 10 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας, κατόπιν αιτήματος μιας ισλαμικής ένωσης που άσκησε έφεση κατά της απόφασης του 1934, ακύρωσε το διάταγμα που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Προς υποστήριξη του αιτήματος, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί. Είπε ότι ήταν «σοβαρό λάθος» που ο τόπος δεν χρησιμοποιείται πλέον για λατρεία. Αυτό άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αρχαίας βασιλικής.

Η πρώτη συνεδρία προσευχής της μουσουλμανικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24 Ιουλίου. Για την περίσταση, τα ψηφιδωτά της χριστιανικής εποχής καλύφθηκαν με μαύρο ύφασμα ή σκοτεινά με κόλπα φωτός και σκιάς. Την προσευχή ηγήθηκε ο ιμάμης, ο οποίος ανέβηκε στα σκαλιά του μίνι μπαρ και έδωσε το κήρυγμα της Παρασκευής, κρατώντας ένα οθωμανικό σπαθί με το αριστερό του χέρι, το οποίο έμοιαζε με αυτό του Μωάμεθ Β ‘. Εξήγησε ότι αυτή είναι «παράδοση» τζαμιών και ότι είναι σύμβολο κατάκτησης. Κρατώντας το στο αριστερό, και όχι στα δεξιά, αποκλείει – σύμφωνα με μια παραδοσιακή έννοια – μια δήλωση πολέμου εναντίον μη πιστών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή. Αρχικά επισκέφτηκε τον τάφο του Μωάμεθ Β΄, «ο Κατακτητής» και στη συνέχεια ξεκίνησε την προσευχή – ένα μοναδικό γεγονός που δεν συμβαίνει συνήθως σε καμία μουσουλμανική χώρα – διαβάζοντας ένα σουρά από το Κοράνι ονομάζεται «νίκη» ή «κατάκτηση».

Στην πραγματικότητα, η ημερομηνία της 24ης Ιουλίου δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923, κατά την οποία τα τουρκικά σύνορα αναθεωρήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη Συνθήκη των Σεβρών (του 1920, μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου), και εκείνων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας . Η Τουρκία ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί από όλες τις αξιώσεις για την Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ. Η πολιτική σημασία της ημερομηνίας είναι ξεκάθαρη: ο Ερντογάν σκοπεύει να επαναβεβαιώσει τη δύναμη της χώρας του και να αναμορφώσει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας. Στις 20 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε ένα άλλο διάταγμα που μετέτρεψε το εκκλησιαστικό-μουσείο του Αγίου Σωτήρα στη Χώρα σε τζαμί. Το μνημείο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και είναι ένα πραγματικό κόσμημα για τα βυζαντινά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που μπορούν να θαυμάσουν εκεί, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της περίφημης Μαντόνας, της Παναγίας της Τρυφερότητας. Μετατράπηκε σε τζαμί το 1511 και στη συνέχεια σε μουσείο από τον Atatürk το 1934.

Source