28η επέτειος από το μαρτύριο του συμπατριώτη μας Eşref Bitlis

Έχουν περάσει 28 χρόνια από το περιστατικό στο οποίο ο Γενικός Διοικητής της Χωροφυλακής Στρατηγός Εσρέφ Μπιτλής, 3 αξιωματικοί, ένας αστυνομικός και ένας αξιωματικός του PTT μαρτύρησαν ως αποτέλεσμα του αεροπλάνου που αναχώρησε από την Άγκυρα για να πάει στο Ντιγιαρμπακίρ στις 17 Φεβρουαρίου 1993, συνετρίβη στον κήπο του Κέντρου Επεξεργασίας PTT στο Yenimahalle.

Ο Μπιτλής, ο οποίος γεννήθηκε στη Μαλάτια το 1933, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία το 1952 με το βαθμό του υπολοχαγού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέταξε ο ανταποκριτής της ΑΑ. Μετά την ολοκλήρωση της Στρατιωτικής Ακαδημίας το 1966, ο Μπιτλής πήγε στη Γερμανία για γλωσσική εκπαίδευση και αποφοίτησε από την Ακαδημία Ένοπλων Δυνάμεων το 1969.

Ο Μπιτλής, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής δάσκαλος στην Πολεμική Ακαδημία του Στρατού, έγινε ταξιαρχηγός το 1978 και διορίστηκε στη Διοίκηση της Ταξιαρχίας Μπόλου. Το 1982, έγινε στρατηγός και διοικητής του 28ου τμήματος Κύπρου. Ο Μπιτλής, ο οποίος έλαβε το αξίωμα του υπολοχαγός στρατηγός το 1986, διορίστηκε στην Κυπριακή Διοίκηση Ειρηνικών Δυνάμεων το 1988.

Ο Μπιτλής έλαβε το αξίωμα του στρατηγού το 1990 και διορίστηκε Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής.

Οι δυνάμεις Hammer Strength πρέπει να φύγουν από την Τουρκία, δήλωσε ο Κουρδικής κυβέρνησης που προσπαθεί να δημιουργήσει στο βόρειο Ιράκ ότι η Τουρκία είναι εις βάρος του αεροσκάφους στις 17 Φεβρουαρίου 1993, λίγο μετά την απογείωση για να πάει στη στρατιωτική βάση του Ντιγιαρμπακίρ στην Άγκυρα Γκουβερτσίνιλ και έπεσε στον κήπο Yenimahalle Ταχυδρομικό Επιχειρηματικό Κέντρο.

Ο Μπιτλίς και ο Ταγματάρχης Γιασάρ Έριαν, ​​ο καπετάνιος Τουσρούλ Σέγκινγλερ, το στρατιωτικό προσωπικό Φαχίρ Ισίκ, ο Εμίν Σένερ, ο φρουρός ασφαλείας του Ταχυδρομικού Κέντρου Ρουχί Σάλεϊ μαρτύρησαν στο ατύχημα.

Αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δίωξη

17 χρόνια μετά το ατύχημα, διάφοροι ισχυρισμοί ότι ο Μπιτλίς είπε ότι σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα της δολοφονίας που διοργάνωσε ο JİTEM εμφανίστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μια φωνητική ηχογράφηση που δηλώνεται ότι ανήκει στον συνταξιούχο συνταγματάρχη Arif Doğan που δικάστηκε στο “Ergenekon” υπόθεση.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας πήρε τις δηλώσεις ορισμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιούχου συνταγματάρχη Arif Doğan, ο οποίος αργότερα πέθανε, ως «υπόπτων». Ο εισαγγελέας άκουσε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού του γενικού προσωπικού, συνταξιούχου στρατηγού Σέβικ Μπιρ, του πρώην επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατικών του MIT Mehmet Eymür, τότε επικεφαλής της επιτροπής ερευνών Susurluk Mehmet Elkatmış, πρώην υπουργού εσωτερικών υποθέσεων İsmet Sezgin ως «μάρτυρες».

Κατά τη διερεύνηση του θανάτου του στρατηγού Esref Bitlis το 1993, το εισαγγελέα έκρινε ότι το 2016, «δεν ήταν αναγκαία δίωξη» με την αιτιολογία ότι είχε λήξει το καταστατικό των περιορισμών.

Στην απόφαση, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν χρησιμοποιήθηκε βόμβα στο περιστατικό και είπε, “Για το λόγο αυτό, δεν έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον ισχυρισμό για σαμποτάζ, ειδικά εικάζεται στα μέσα ενημέρωσης”. χρησιμοποιήθηκε η έκφραση.

Στην απόφαση, η οποία καταγράφηκε ότι δεν υπήρξε καμία ενέργεια που σταμάτησε ή διέκοψε το καταστατικό των περιορισμών, δηλώθηκε ότι, για αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη δίωξης με την παραδοχή ότι «το αρχικό 20- το χρονικό όριο χρονικού ορίου έχει λήξει ».

Η ένσταση απορρίφθηκε

Ο Ταρίκ Μπιτλής, γιος του στρατηγού Μπιτλή, υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας σχετικά με τη μη δίωξη 4 υπόπτων. Αξιολογώντας αυτό, το 5ο Ποινικό Ειρηνικό της Άγκυρας αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση, δηλώνοντας ότι η έρευνα ήταν σύμφωνη με τη διαδικασία, το νόμο και το νόμο.

Άγκυρα, AA

.Source