28 Φεβρουαρίου ξέσπασε στην ΤΔΒΚ! Όπου κι αν είναι! ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ!

Για σχεδόν εκατό χρόνια ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην Τουρκία επέβαλε «κοσμικότητα», συγκεντρώθηκε για να θυμηθεί τον πόνο. Τα τζαμιά μετατράπηκαν σε στάβλους με ραβδί κοσμικότητας, οι madrasahs έκλεισαν, οι μελετητές στάλθηκαν σε αγχόνη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, το οποίο ήταν προσεκτικό στους Έλληνες αυτή τη φορά, προτού υποχωρήσει ο πόνος τους, αποφάσισε να κλείσει τα μαθήματα Κορανίου στη χώρα με την αιτιολογία ότι ήταν αντίθετα στην αρχή του κοσμικού.

TRUEHABER / ZEKI ARAS

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) αποφάσισε να κλείσει τα μαθήματα Κορανίου στη χώρα με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετο με την αρχή του κοσμικού.

Μια ισόβια ισόβια κάθειρξη αν θα κλείσουν τζαμιά για μουσουλμάνους στην Τουρκία, διαβάζεται η τουρκική προσευχή, οι αποστολείς καυλιάρης μελετητές μειονοτήτων για να εκτελεστούν με φαινομενική κατηγορία, αυτή τη φορά με το βρώμικο πρόσωπο της κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έδειξε ένα ραβδί. Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ, επικαλούμενος το ραβδί της κοσμικότητας, αποφάσισε ότι πρέπει να κλείσουν τα πολύ λίγα μαθήματα Κορανίων και Χαφίζ στη χώρα.

Το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου AYM, του HEC και άλλων δημόσιων θεσμών της εξουσίας που χρειάζονται εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πέσει θύματα ανελέητα σε διώξεις. Κοντά βίωσε στην ιστορία ως την ημέρα που οι πιο σκοτεινές μέρες είναι πιο εμφανείς, το «Baby Homeland» της Τουρκίας, το οποίο χαρακτηρίζει την απόφαση απαγόρευσης που ελήφθη στην ΤΔΒΚ, η ΤΔΒΚ που ελήφθη στις 28 Φεβρουαρίου αφαιρέθηκε μαζί με το σχόλιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ΤΔΒΚ ανακοίνωσε την απόφασή του στην υπόθεση που παρουσιάστηκε σχετικά με το Κοράνι.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Ένωση Hizmet (HİZMET-SEN), το Τμήμα Θρησκευμάτων (Ίδρυση, Καθήκοντα και Αρχές Εργασίας), το άρθρο 8Β που προστέθηκε πρόσφατα, δηλαδή η Επιτροπή Θρησκευμάτων, με το γνωστό όνομα του «Μαθήματα Κορανίου». Η ρυθμιστική αρχή αφαιρέθηκε.
Με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι δραστηριότητες των μαθημάτων Κορανίου σταμάτησαν επίσημα στην ΤΔΒΚ.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ελευθερία της μάθησης της πίστης

Αντιδρώντας στην απόφαση του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Κύπρου είπε: «Θεωρήσαμε απαραίτητο να κάνουμε δήλωση, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι ειδήσεις που αντανακλώνται στον Τύπο, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση για μας Ανθρωποι. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει την εξουσία να ρυθμίζει την εκπαίδευση του Κορανίου, τα οικουμενικά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμά μας, κανείς δεν μπορεί να στερηθεί την ελευθερία να μάθει και να εφαρμόσει το βιβλίο και τις αρχές μιας πεποιθήσεως. Είπε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ TRNC PRIME: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κάνοντας δήλωση σχετικά με τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ Έρσαν Σανέρ, αφού έμαθε από τις ειδήσεις στον Τύπο χθες σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Χιζμέτ (SERVICE-SEN), της οποίας ορισμένοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι είναι μέλος, με τον Πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ταλίπ Αταλάι, δήλωσε ότι συναντιέται.

Ο Saner, Atalay εξήγησε στον Τύπο, ότι η «Μονάδα Εκπαίδευσης και Δημοσίων Σχέσεων Θρησκευτικών Υπηρεσιών» της εν λόγω ένωσης σύμφωνα με το εδάφιο Α της παραγράφου 2 του Άρθρου 8Β του Νόμου για την Τροποποίηση Θρησκευτικών Υποθέσεων, με την άδεια του υπουργείου που είναι επιφορτισμένο με την εκπαίδευση Σημείωσε ότι υπέβαλε αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της εξουσιοδότησης για το άνοιγμα του μνημείου, το οποίο διοργανώθηκε με τη μορφή διοργάνωσης μαθημάτων κατάρτισης hafiz, συμμετοχής σε εξετάσεις και χορήγησης πιστοποιητικού μνημονίου σε όσους το πέτυχαν.

“ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΜ”

Δηλώνοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την αίτηση SERVICE-SEN, ο Saner είπε: “Αυτό που θα γίνει τώρα είναι να εξαλειφθούν οι ελλείψεις του δικαστηρίου μετά την αποκάλυψη της αιτιολογημένης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να διασφαλιστεί η συνέχιση των μαθημάτων απομνημόνευσης”. .

Υπογραμμίζοντας ότι η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι επίσης θεσμός του κράτους, ο Σάνερ είπε, “Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει όργανο άλλο από το κράτος για τη διοργάνωση μαθημάτων απομνημόνευσης. Η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων, ως κρατικός θεσμός υπεύθυνος για ο θρησκευτικός τομέας, συνεργάζεται με το αρμόδιο υπουργείο και άλλους κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς. Το Σύνταγμά μας δηλώνει σαφώς ότι κανείς δεν μπορεί να στερηθεί την ελευθερία να μάθει και να εφαρμόσει το βιβλίο και τις αρχές του. Επομένως, με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκεί Η απαγόρευση των μαθημάτων κατάρτισης απομνημόνευσης στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου “διαπίστωσε την αξιολόγηση.

“Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ TRNC ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ”

Ο Επικεφαλής Επικοινωνιών της Προεδρίας Φαχρετίν Άλτουν είπε, “Η απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με το κλείσιμο των μαθημάτων Κορανίου είναι προϊόν ιδεολογικού και δογματικού νου”. χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Μια άλλη αντίδραση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) να κλείσει τα μαθήματα του Κορανίου στη χώρα με το πρόσχημα ότι είναι αντίθετο με την αρχή του κοσμισμού προήλθε από τον Φαχρετίν Άλτουν, επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας.

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών Altun, στην ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter, αξιολόγησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αξιολόγηση της ένστασης της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με την εκπαίδευση του Κορανίου.

“ΑΥΤΗ Η ΛΑΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ”

Ο Altun δήλωσε τα ακόλουθα στην αξιολόγησή του: Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με το κλείσιμο των μαθημάτων Κορανίου είναι προϊόν ιδεολογικού και δογματικού νου. Η ερμηνεία του κοσμικού με ρηχό και λάθος τρόπο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η κοσμικότητα εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο απαγόρευσης της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι Jacobins χρησιμοποιούν τον κοσμισμό για να καταστέλλουν τις θρησκευτικές αξίες και τον πολιτιστικό μας πλούτο.

Η Μεσόγειος και ειδικότερα το Κυπριακό, η Τουρκία αποκάλυψε ότι η ισχυρή βούληση και δράση στη διεθνή σκηνή με πιο δίκαιο τρόπο, ότι λανθασμένες αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, είναι ανοιχτές σε συζήτηση, αποτελούν απειλή για την ύπαρξη και την ενότητα της Τουρκοκύπριοι.

“ΑΥΤΕΣ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΧΗ”

Αυτό το δικαστικό πραξικόπημα κατά της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων που εγγυάται η δημοκρατία δεν είναι ποτέ αποδεκτό. Ο χρόνος αυτής της απόφασης είναι σημαντικός. Είναι καθήκον όλων όσων σέβονται τη δημοκρατία να αντιδρούν σε αυτήν την απόφαση, η οποία δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τον σκοπό της.

Η Τουρκική Δημοκρατία, με όλη της τη δύναμη και τη δύναμη της Τουρκικής Κύπρου θα συνεχίσει να είναι εκεί, αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται με την έμπνευση από την ιστορία των Τουρκοκυπρίων θα σπάσει ξανά μαζί με τους Τουρκοκύπριους.

Source