3 Κοινή δήλωση της ένωσης: Όλες οι ελευθερίες πρέπει να ανταποκρίνονται με αποφασιστικότητα

Οι EMU-SEN, KTÖS, KTOEÖS δημοσίευσαν κοινή δήλωση:

Όλες οι ελευθερίες πρέπει να ανταποκρίνονται με αποφασιστικότητα

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε μέσω των ΜΜΕ για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ είναι μια ανοιχτή παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία που πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Είναι καθήκον κάθε πολίτη, ιδίως των πολιτικών αρχών, να προστατεύει τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου από κάθε είδους απειλή. Είναι δυνατόν να επικρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά εάν αυτές οι αποφάσεις δεν αλλάξουν, είναι απαράδεκτα αγενές να λέμε ότι αυτό θα συμβεί.

Σε μια χώρα όπου δεν μπορείτε να προστατεύσετε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, δεν είναι δυνατόν να μιλήσετε για την ελευθερία του ατόμου. Σε μια χώρα όπου παρεμβαίνει το δικαστικό σώμα, δεν υπάρχει χώρος για ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της πίστης. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των συνδικάτων, όλων των θεσμών και οργανώσεων, όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όλων των πολιτών, ιδίως εκείνων που είναι στην εξουσία, να αντισταθούν σε αυτήν την επίθεση κατά της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος στη Βόρεια Κύπρο.

Η διατήρηση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος είναι δυνατή κυρίως με την αντίσταση στην παρέμβαση στην ελεύθερη βούλησή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζωτικής σημασίας να μην αποδεχτούμε τις παρεμβάσεις που έγιναν στο άτομο, στα θεσμικά όργανα και στις οργανώσεις μας, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στη δημόσια βούληση γενικά και στην προστασία της δημοκρατίας.

Η υποστήριξη που δόθηκε από τους 21 Πρύτανες του Πανεπιστημίου στην πολιτική θέση του κ. Ersin Tatar με τις υπογραφές που υπέγραψαν εκ μέρους των Πανεπιστημίων χωρίς καμία ανάγκη συζήτησης σε οποιοδήποτε σημείο της τελευταίας εβδομάδας, έχει αναδειχθεί ως ένδειξη ότι το περιβάλλον του ελεύθερου Η συζήτηση στα πανεπιστήμια μειώνεται σταδιακά. Στην πραγματικότητα, το καθήκον των πανεπιστημίων και των πρυτάνεων είναι να διαφωτίσουν την κοινωνία και την ανθρωπότητα παράγοντας επιστημονικά κείμενα και προσεγγίσεις προετοιμάζοντας το έδαφος για υγιείς συζητήσεις. Αντίθετα, το καθήκον των Πρυτάνεων δεν είναι να είναι υπογράφων βάσει ενός πολιτικού κειμένου που προκαλεί ιστορικές διαδικασίες και απέχει πολύ από τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική επιστήμη.

Τα πανεπιστήμια, που στοχεύουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας, δεν επαναλαμβάνουν τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων, αλλά πάντοτε υποστηρίζουν το περιβάλλον της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης συζήτησης, αναπτύσσοντας και αγκαλιάζοντας τις δημοκρατικές και αυτόνομες δομές των πανεπιστημίων, και δημιουργώντας ένα περιβάλλον λύσης, ειρήνης και σταθερότητας.

Η σιωπή των πρυτάνεων ενάντια στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και στις άμεσες επιθέσεις κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να γίνει στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία τους. Αγαπητοί Πρύτανες μπορεί να πιστεύουν ότι προστατεύουν τις έδρες τους σήμερα με την υπογραφή τους, αλλά αυτό που κάνουν είναι ο δυναμίτης των θεμελίων του δημοκρατικού, αυτόνομου πανεπιστημίου και της ελεύθερης σκέψης.

Ελπίζουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα επαναληφθούν κατά την επόμενη περίοδο. Η υλοποίηση αυτής της ελπίδας θα είναι δυνατή εάν όλοι οι πολίτες μας διεκδικήσουν αποφασιστικά τόσο την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, το δημοκρατικό και αυτόνομο πανεπιστήμιο, όσο και όλες τις ελευθερίες.

Κυπριακά εκπαιδευτικά σωματεία

EMU-SEN, KTÖS, KTOEÖS

.Source