3 μαθητές περιγράφουν την εμπειρία της εξ αποστάσεως μάθησης στους Cyprus Times

Το Coronavirus “προτιμούσε” την ηλεκτρονική μάθηση. Οι μαθητές λένε ότι τα προβλήματα επιλύονται λόγω τεχνικών δυσκολιών – είναι έτοιμοι για τις εξετάσεις φέτος; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες τους; Τρεις μαθητές στο Cyprus Times περιγράφουν τις εμπειρίες τους և απάντηση: Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζεται με πρωτοφανή τρόπο φέτος λόγω του κορανοϊού, αναγκάζοντας τους μαθητές και τους δασκάλους να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Η αφύσικη παρουσία μαθητών στις τάξεις, βάσει κυβερνητικών αποφάσεων, πυροδότησε την ηλεκτρονική μάθηση, για την οποία ακούστηκαν πολλά παράπονα, κυρίως από μαθητές και καθηγητές.

Μιλώντας για: Κύπρος Φορές: Τρεις μαθητές λυκείου περιγράφουν τις εμπειρίες τους և περιγράφουν τις προοπτικές τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς την βιώνουν καθημερινά.

Μαρία Ιωάννου
Μαθητής λυκείου

“Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αρκετά δύσκολη λόγω της έλλειψης καλής επικοινωνίας, ενώ ορισμένοι από τους εκπαιδευτικούς μας δεν γνωρίζουν καλά την τεχνολογία. Προσωπικά, αντιμετώπισα μια δυσκολία που δεν μπορούσα να συνδέσω με τις ομάδες, καθώς ορισμένοι από τους συμμαθητές μου είχαν προβλήματα και δυσκολίες με το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε καθόλου μαθήματα. Πιστεύω ότι σχεδόν κανένας μαθητής δεν είναι έτοιμος για τις εξετάσεις, καθώς είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως το θέμα μέσω της εξ αποστάσεως μάθησης.

Μερικά μαθήματα χάθηκαν επίσης λόγω επικοινωνίας ή δεν ακούσαμε καλά τους εκπαιδευτικούς μας λόγω τεχνικών ζητημάτων. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλά παιδιά δεν έχουν υπολογιστή και πρέπει να συνδεθούν από τα κινητά τους τηλέφωνα. “Προτιμώ να είμαι σωματικά παρών με τους συμμαθητές μου στο σχολείο, γιατί είναι σίγουρα διαφορετικό να είμαι στην τάξη, να επικοινωνώ με τους συμμαθητές και τον δάσκαλο, από το να είμαι μόνος μου μπροστά στην οθόνη όλη την ώρα.”

Πέτρος
Μαθητής σεμιναρίου A Ly

“Δεν βρίσκω τα μαθήματα μέσω της εξ αποστάσεως μάθησης, ούτε βοηθητικά ούτε κατανοητά, προτιμώ το μάθημα να γίνεται κανονικά στην τάξη. Τα μαθήματα είναι δύσκολο να κατανοηθούν, η επικοινωνία είναι πολύ κακή, և ορισμένοι συμμαθητές δεν έχουν καν υπολογιστή.

Πιστεύω ότι δεν είμαστε ούτε έτοιμοι για τις εξετάσεις ούτε κατάλληλα προετοιμασμένοι φέτος. Υπάρχουν ερωτήσεις στις οποίες δεν έχουμε απαντήσεις.
Δεν μπορείτε να εστιάσετε στην ηλεκτρονική μάθηση γιατί κανείς δεν μπορεί να σας ελέγξει. Θα ήταν καλύτερα αν πήγαμε στο σχολείο και το μάθημα έγινε στην τάξη για να το καταλάβουμε καλύτερα. “Για αρκετές ημέρες δεν μελετήσαμε καθόλου, θα μας φώναζαν αν δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε”.

Μαρία Γερμανού
Μαθητής λυκείου

“Υπάρχουν δυσκολίες με την εξ αποστάσεως εκμάθηση, επειδή η ανεπαρκής σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν μου επιτρέπει να καταλάβω τι λέει η δασκάλα. Εξάλλου, δεν έχω ιδέα τι μας δίδαξε στην τάξη. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι μαθητές δεν διαθέτουν υπολογιστή και άλλοι δεν μπορούσαν να μπουν στην τάξη επειδή το σύστημα είναι γεμάτο.

Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για τις εξετάσεις γιατί το μάθημα δεν γίνεται αντιληπτό λόγω διαφόρων προβλημάτων, ως αποτέλεσμα των οποίων έχω κακούς βαθμούς. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι χειρότερη επειδή οι μαθητές δεν την καταλαβαίνουν όταν αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. “Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στο σπίτι, αποσπώνται από διάφορα άλλα πράγματα. “Μερικές μέρες δεν πήγαμε μαθήματα λόγω τεχνικών προβλημάτων.”

Source