44 χλμ. Τουρκικής και μουσουλμανικής καταγωγής στο νέο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ZIK), ήταν αξιοσημείωτο ότι 27 από τους 240 βουλευτές ήταν τουρκικής και μουσουλμανικής καταγωγής.

Το κόμμα Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HÖH), του οποίου η πλειοψηφία των μελών του είναι Τούρκοι, θα αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών στο 45ο Κοινοβούλιο κατά 4 και θα έχει μια ομάδα 30 ατόμων.

Το MRF θα κρατήσει 25 μέλη του κοινοβουλίου από αυτά τα εθνοτικά και θρησκευτικά υπόβαθρα ως τη δύναμη που παρέχει παραδοσιακά την ευρύτερη κάλυψη στους Βούλγαρους πολίτες Τουρκικής και Μουσουλμανικής καταγωγής.

Μόνο δύο από τις άλλες 5 πολιτικές δυνάμεις που θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο στη χώρα των 6,9 εκατομμυρίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι και Μουσουλμάνοι, τους παρείχαν εκπροσώπηση.

Ο Vejdi Rashidov, πρώην υπουργός Πολιτισμού από το Κόμμα για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB), με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, θα είναι επίσης αναπληρωτής στο νέο κοινοβούλιο.

Ο Taner Türkoğlu από το κόμμα, όπως το State Exist (ITN) του διασκεδαστή Slavi Trifonov, ο οποίος έφερε 51 βουλευτές στο κοινοβούλιο, βασιζόμενος στην προσωπική του φήμη χωρίς να κάνει εκστρατεία, θα είναι αναπληρωτής.

Ο αρχηγός του MRF, Μουσταφά Καραντάι, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα του δεν θα ενταχθεί και θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματιστεί από το GERB ή το φιλο-ρωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP). Ο Καραντάι σημείωσε ότι θα υποστήριζαν έξω χωρίς να ενταχθούν σε ένα πιθανό υπουργικό συμβούλιο που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να αναμένεται λόγω της πόλωσης μεταξύ των εξουσιών στο κοινοβούλιο.

.Source