5χρονο αγόρι από τη Συρία επανενώνεται με την οικογένειά του

Ένα πεντάχρονο παιδί προσφύγων από τη Συρία, το οποίο ήταν αποκλεισμένο μόνο του στην Υπηρεσία Προστασίας του Παιδιού στη βόρεια Κύπρο για 45 ημέρες, επανενώθηκε με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την έκθεση του Cyprus Mail, το μικρό παιδί μιας οικογένειας 3 ετών, που ήρθε στην Κύπρο μετά τη φυγή του από τον πόλεμο, ήταν εγκλωβισμένο στη βόρεια Κύπρο για μήνες. Ο 27χρονος πατέρας του αγοριού ζει στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως πρόσφυγας και έχει καθεστώς επικουρικής προστασίας. Το αγόρι και η μητέρα του ήταν στην Τουρκία κατά την ίδια περίοδο.

Τα παιδιά και ήρθαν βόρεια από την Τουρκία στην 30χρονη μητέρα στις 25 Φεβρουαρίου και προσπάθησαν να επιστρέψουν μαζί με 11 άτομα μέσω του νότου μαζί με τον πατέρα, αλλά η ομάδα χωρίστηκε και παιδί σε μια ομάδα στην οποία η πράσινη γραμμή βόρεια συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει στα νότια.

Το αγόρι, που ήρθε στο νησί πριν από περίπου 4 χρόνια και χωρίστηκε από τη μητέρα του αφού ο πατέρας του, ο οποίος έζησε ως πρόσφυγας στην Κυπριακή Δημοκρατία, έμεινε στο Νηπιαγωγείο Çağlayan στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για μια περίοδο 45 ημερών. Η οικογένεια υπέβαλε αίτηση στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 18 Μαρτίου και ζήτησε να βρεθούν τα παιδιά τους.

Παρόλο που οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας απαγορεύουν την επανένωση των οικογενειών που κατοικούν στη χώρα υπό ένα πρόσθετο καθεστώς προστασίας, τελικά δέχτηκε το αίτημα να επιτραπεί στο παιδί να εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία. “Η πρότασή μας ήταν να επανεξετάσουμε την κατάσταση του παιδιού και να επιτρέψουμε την επανένωση, ακόμη και κάτω από αυστηρούς όρους”, δήλωσε στη Φιλελεύθερο η Δέσποι Μιχαηλίδου, Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Δηλώνοντας ότι το παιδί έζησε για πέντε εβδομάδες με άτομα που δεν γνώριζε πριν, εκτός από τους γονείς του, ο Μιχαηλίδου είπε: «Αυτό που μου αναφέρθηκε πρόσφατα ήταν ότι το παιδί φοβόταν, αποσύρθηκε και αρνήθηκε να φάει ή να μιλήσει στο διαδίκτυο με τους γονείς του. «Το αγόρι αισθάνθηκε σαφώς εγκαταλειμμένο», είπε.

Source