“5 + ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου”

Πρόεδρος Έρσιν ΤατάρΟ ειδικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ergün Olgun, ήταν ο προσκεκλημένος του προγράμματος # burasıememli, το οποίο ετοίμασε και παρουσίασε ο Λεβέντ Κούτα στο BRT

Δηλώνοντας ότι συνεχίζουν τις συνομιλίες με την Ειδική Σύμβουλο της Κύπρου Jane Holl Lute, ο Όλγκαν είπε: «Ο κ. Λούτε έρχεται σε επαφή με τους διαπραγματευτές και των δύο πλευρών, σχετικά με το συνέδριο 5 + 1 που ανακοίνωσε η Κυπριακή Ταχυδρομεία για τον Φεβρουάριο». “Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη 5 + 1 το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.” Ο Όλγκαν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

Ο Όλγκον τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από τον τόπο κατοικίας στο Crans Montana. Ο Όλγκον σημείωσε επίσης ότι βρίσκονται σε επαφή με τον Έλληνα διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

“Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ”

Ο Ergün Olgun δήλωσε ότι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αρχή δύο κυρίαρχων κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι σαφής. Ο ώριμος εκφράζει σαφή ότι η στάση της Τουρκίας, «Αναλαμβάνουμε κοινή δράση με την Τουρκία», είπε.

Εκφράζοντας ότι η συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα ήταν η πιο υγιής σχέση, ο Όλγκαν είπε, «Υπάρχουν νέες συνθήκες στην Κύπρο. Εάν ο στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων στην ΤΔΒΚ είναι η συνεργασία με τον Νότο, αυτό λέει η Προεδρία. Η Προεδρία βρίσκεται σε ένα ρεαλιστικό δρόμο μετά από αυτό το σημείο. “Οι θεμελιώδεις αποφάσεις του ΟΗΕ δεν έρχονται σε αντίθεση.”

“Το σχέδιο στο τραπέζι είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία εξαρτάται από την αποκλειστική κυριαρχία, καταλήγει σε συμφωνία ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση κάτω από τη στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο Olgun.

“ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ”

Σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μην θέλει να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά λέγοντας «Εγώ είμαι ο κυρίαρχος», είπε ο Όλγκαν, «παραμένει η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να έχει λόγο ανώτερο από τους Τουρκοκύπριους» “Δεν υπάρχει ακόμα αλλαγή στην ελληνική νοοτροπία”, είπε.

Δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν σαφή απόφαση σχετικά με το ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα πρέπει να έχει το καθεστώς κυριαρχικής ισότητας υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο Όλγκαν είπε, “Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη συνεργασία με τους Έλληνες”. Ο Όλγκαν είπε ότι με την έννοια της κυριαρχικής ισότητας, μίλησαν για ένα έδαφος που προβλέπει ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί με τη Νότια Κύπρο και ότι η έννοια της «κρατικής υπόστασης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΝΟ Ας χρησιμοποιήσουμε το ΝΟΤΙΟ μας”

Μιλώντας, «αναφέρεται η θέληση του Τουρκοκυπρίου», ο Όλγκον τόνισε ότι η βούληση είναι κυριαρχία. «Ας προστατέψουμε την κυριαρχία μας από όλους τους« καλούντες ώριμους », όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας. Ας χρησιμοποιήσουμε τη βούλησή μας ενάντια στο νότο », είπε.

.Source